2 Μαρτίου 2021

Τουριστικά Αξιοθέατα-Μνημεία και Σημαντικά Πρόσωπα της Σκοτίνας

 Στην παραλία της Σκοτίνας ανακαλύφθηκαν τα ερείπια αρχαίας πόλις η οποία εικάζεται ότι είναι τα Λείδηρα, όπως επίσης και το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου.
Επίσης ερείπια αρχαίων οικισμών βρέθηκαν στις τοποθεσίες Κότρις, Λάκα γίδα και Μνημόργια μάλιστα η Λαϊκή παράδοση της Σκοτίνας αναφέρει ότι οι κάτοικοι των δύο αυτών οικισμών πολέμησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα τους νεκρούς τους να τους θάψουν στην σημερινή περιοχή Μνημόργια απο όπου οφείλεται και η ονομασία του.
Η Αγία Τριάδα, είναι μονόκλιτη εκκλησία. Εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους της Ομώνυμης συνοικίας. Κτίστηκε κατόπιν εράνου που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική (Η.Π.Α) με συνεισφορές τον αποδήμων Σκοτινιωτών Στυλαίων το έτος 1908. Θέση στην νότια άκρη του σημερινού χωριού Σκοτίνα σε υψόμετρο 100μ
Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου 17ος αιώνας πλουσιότατος σε αγιογραφίες (1ο βραβείο Βρυξελλών στις 25.11.1995)[εκκρεμεί παραπομπή]. Θέση βορειοδυτικά,λίγο έξω απο το παλαιό χωριό.Κτίστηκε το 1656 και ήταν το νεκροταφείο του παλαιού χωριού, ευρίσκεται σε υψόμετρο 750μ.
Άγιος Νικόλαος Θαλαλαίος γνωστός στους ντόπιους κατοίκους της Σκοτίνας ως "Χαλάλιος" βρίσκεται προς τα βόρεια της Άνω Σκοτίνας ανάμεσα σε πεύκα και καστανιές. Κτίστηκε τέλη του 18ου αιώνα και εορτάζει στις 20 Μαΐου. Κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά του 1986 και ξανακτίστηκε .Βρίσκεται σε υψόμετρο 600μ.
Ιερός ναός Αγίας Παρασκευής, εξωκλήσι με ένα κλίτος. Στα ΝΑ της Κάτω Σκοτίνας. Αγνώστου έτους κτίσεως κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ. και εορτάζει στις 26 Ιουλίου
Η Παναγιά(Γέννηση της Παναγίας),επί τουρκοκρατίας ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Κανάλων. Λαμπρή γιορτή γίνεται κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Ζωοδόχος Πηγή). Θέση στη νοτιοδυτική άκρη του σημερινού χωριού σε υψόμετρο 200μ

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Σκοτίνας (1862)Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Σκοτίνας έργο του Πατριάρχου Καλλινίκου. Γιορτή Δεκαπεντάυγουστος. Θέση στη μέση του παλαιού χωριού. Κτίστηκε το 1862 στην θέση μίας παλαιότερης εκκλησίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750μ.
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χριστού) Σκοτίνας γνωστός στους ντόπιους κατοίκους ως Χριστός είναι και αυτός όπως και ο Άγιος Αθανάσιος πλούσιος σε αγιογραφίες. Θέση δυτικά, λίγο έξω από το σημερινό χωριό Σκοτίνα. Κτίστηκε το 1635 και βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ.
Στην κορυφή ανάμεσα στην Κάτω και Άνω Σκοτίνα σώζεται το μικρό εκκλησάκι του Προφήτου Ηλία κτισμένο τέλη του 16ου αιώνα. Ερείπια από πάμπολλα ντουβάρια δηλώνουν ότι παλαιότερα εκεί ήταν χτισμένο χωριό. Γιορτάζει στις 20Ιουλίου. Θέση Νότια της σημερινής Σκοτίνας και περίπου στη μέση του δρόμου προς το Παλαιό χωριό σε υψόμετρο 400μ.
Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σκοτίνας, εκκλησάκι πάνω στην κορυφή "Μνημόργια" στα βορειοδυτικά της Κάτω Σκοτίνας. Μονόχωρη μαρμαροστρωμένη εκκλησία έργο του ιερέως κ. Γεωργίου Μπιλιάγκα.
Πλησίον της Σκοτίνας βρισκόταν και η Αρχαία πόλη Ηράκλειον την οποία τοποθετούν στην περιοχή του κάστρου του Πλαταμώνα.[5]
Τέλος εικάζεται ότι και η αρχαία πόλη Πίμπλεια βρισκόταν κοντά την οποία άλλοι τοποθετούν ανάμεσα στο Λιτόχωρο και στην Λεπτοκαρυά και άλλοι Νοτιοδυτικά των Λειβήθρων στη σημερινή Σκοτίνα.
Πρόσωπα της Σκοτίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Καλλίνικος Κυπαρίσης 1858-1862
Νικόλαος Τσιπούρας Στύλος 1860-1932
Ιωάννης Παπακυριακού 1864-1946
Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου συγγραφέας 1910-2009
Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πολιτικός πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και Υπουργός
Αθανάσιος Γερομιχαλός, θεολόγος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός[6]
Δημήτριος Σακελλαρίδης Ιατρός Μέλος Επαναστατικής Κυβερνήσεως (Επανάσταση Ολύμπου)
Νικόλαος Μήτσιος Μέλος Επαναστατικής Κυβερνήσεως (Επανάσταση Ολύμπου)
Κωνσταντίνος Μήτσιος Αντιστράτηγος Διοικητής Γ΄Σώματος Στρατού 1946
Μανώλης Παπαγεωργίου Μουσικός
Βασίλειος Κουκουσάς Καθηγητής Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Θωμάς Παπαζιώγας Καθηγητής Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ιωάννης Καλιαμπός Θεολόγος-Λαογράφος,συγγραφέας
π.Γεώργιος Μπιλιάγκας Ιερεύς-συγγραφέας προϊστάμενος Ιερού καθεδρικού Ναού Κατερίνης και Δντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος
Γαστρονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής αποτελεί το γλυκό κάστανο. Το γλυκό κάστανο είναι σιροπιαστό γλύκισμα με βάση το κάστανο.
https://el.wikipedia.org/wik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !