12 Νοεμβρίου 2018

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθέριου Ελευθεριάδη



Σε μια λιτή τελετή και μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον Δήμο Κατερίνης και τους Ποντιακούς συλλόγους Ν.Πιερίας, η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου Ελευθέριου Ελευθεριάδη, εξέχουσας μορφής του Ποντιακού Ελληνισμού.




Ειδικότερα, τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, από εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρο Παυλίδη και τα εγγόνια του Ελευθέριου Ελευθεριάδη, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την παράδοση της γαλανόλευκης στην οικογένειά του: "Αθάνατος", φώναξαν όλοι και ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα.




Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Κίτρους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Λεοντιάδη και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Δημάρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και από τον εκπροσώπο των Ποντιακών συλλόγων Δημήτριο Αμπερίδη αντίστοιχα.




ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ




Ειδικότερα, στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να θυμόμαστε ανθρώπους που κατέθεσαν την ψυχή τους και όλη τη ζωή τους για το καλό αυτής της κοινωνίας. Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης απέδειξε ότι η διαδρομή του ήταν συνυφασμένη με την προσφορά στην πρόοδο της κοινωνίας, με την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ποντίων, με τους αγώνες του όχι μόνο προκειμένου να αναδειχθεί η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα σε δύσκολες εποχές στους συμπατριώτες του πρόσφυγες από τον Πόντο να σταθούν στα πόδια τους. Γενικότερα υπήρξε διαχρονικά (όχι μόνο θεσμικά ή από την πολιτική του θέση), αλλά μέσα από την στάση ζωής του ως αγωνιστής, ως συγγραφέας, ένας ένθερμος υποστηρικτής των απλών ανθρώπων. Ο λαός που ξεχνά αυτόν που τον ευεργετεί δεν έχει μέλλον. Ευχαριστώ λοιπόν τους Ποντιακούς Συλλόγους της Πιερίας, που ομόφωνα πρότειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ανεγερθεί η προτομή του Ελευθέριου Ελευθεριάδη εδώ σε αυτή την πλατεία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τους ευχαριστώ και για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει σε μία σειρά από ζητήματα προς όφελος του τόπου μας. Τιμούμε τον Ελευθέριο Ελευθεριάδη, ο οποίος είναι στις ψυχές μας, είναι στις ζωές μας, στις ζωές της οικογένειάς του. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης στις ψυχές μας, στη μνήμη μας, ΑΘΑΝΑΤΟΣ με το πολυδιάστατο έργο του και με όλα αυτά που άφησε πίσω του».




ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ




Εκτός πρωτοκόλλου, ο Δήμαρχος κάλεσε στο βήμα εκπρόσωπο της οικογένειας του Ελευθέριου Ελευθεριάδη. Πιο συγκεκριμένα το λόγο πήρε η κόρη του Σημέλα Ελευθεριάδου, η οποία επισήμανε: «Ευχαριστώ εγκάρδια: Τους ποντιακούς συλλόγους για το πάγιο και σε συνέργεια, αίτημά τους προς τον Δήμο Κατερίνης για την απόδοση τιμής στον Ελευθέριο Ελευθεριάδη ως εξέχουσα μορφή του ποντιακού ελληνισμού. Τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την υλοποίηση του προαναφερόμενου αιτήματος. Τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ δε, θερμά, εσάς που τον τιμάτε με την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθώς κι εκείνους που ενώ το ήθελαν δεν το κατάφεραν. Κυρίως, όμως, σας ευχαριστώ για το ότι, στα τριάντα χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από τον θάνατό του, διατηρήσατε άσβεστο το κερί στη θύμησή του, με αναφορές σας σε καθημερινές συζητήσεις στη θαυμαστή προσωπικότητά του ως αξιόμαχου υπερασπιστή της πατρίδας, γνήσιου αγωνιστή της Δημοκρατίας, υπέρμαχου με τη στάση του των πανανθρώπινων αξιών και θεματοφύλακα της ιστορίας και των παραδόσεων των Ελλήνων του Πόντου. Νικητή της ζωής και θριαμβευτή έναντι του Θανάτου, κερδίζοντας επάξια την υστεροφημία του. ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ».




ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ




Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων Ν. Πιερίας Δημήτριος Αμπερίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εξαιρετικά ιδιαίτερη στιγμή και ευτυχής συγκυρία για την πόλη μας, τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά και πρόκληση και ανάγκη, η δυνατότητα που μάς δίνεται να προσφέρουμε υπηρεσία στην αντοχή της συλλογικής μας μνήμης. Να δώσουμε ράπισμα στη λήθη, στην αδιαφορία και στην παραίτηση. Ο Δήμος μας σήμερα, οι Ποντιακοί Σύλλογοι, οι προσφυγικής καταγωγής και όχι μόνο Πιεριείς, δικαιούνται να χαίρονται και να καμαρώνουν, αφού είναι παρόντες στο καθήκον και στο χρέος. Η Κατερίνη ομορφαίνει! Έτσι, ένα ευωδιαστό αεράκι χαϊδεύει αυτή τη στιγμή το μνήμα του αείμνηστου Μπαρμπαλευτέρη, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, 30 χρόνια μετά το θάνατό του. Η πληρέστερη γνώση του παρελθόντος μας, του μεγαλείου της ζωής και της επώδυνης διαδρομής αυτών που μάς έφεραν και μας «ακούμπησαν» σε τούτο τον τόπο, αποτελούν θεμέλιο λίθο ύπαρξης, σύζευξη με το ιστορικό μας «είναι» και πράξη σεβασμού στις ρίζες μας. Αποτελούν ενδυνάμωση της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησής μας. Άρα αποτελούν ελπίδα και προοπτική!».




Αμέσως μετά, στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Ευθύμιος Τσίρκος, η οικογένεια του αείμνηστου Ελευθέριου Ελευθεριάδη.




Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Πιερίας Ελισάβετ Σκούφα, Χαρίλαος Τζαμακλής, Αστέριος Καστόρης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, περιφερειακοί, τοπικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.




Η εκδήλωση στην πλατεία Γενοκτονίας ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού του Πόντου «Την πατρίδα μ' έχασα» από τους Γιάννη Κουρτίδη (τραγούδι) και Γιώργο Ελευθεριάδη (λύρα), ενώ το δεύτερο μέρος της φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.






ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ




Ο λόγος για το Φιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του Ελευθέριου Ελευθεριάδη, το οποίο ξεκίνησε με την προβολή video με φωτογραφικό υλικό από σταθμούς της διαδρομής του, ενώ συνεχίστηκε με χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ο οποίος μίλησε για «το μεγαλείο ψυχής του Ελευθέριου Ελευθεριάδη», ενώ πρότεινε «με έναυσμα την ενότητα που δίνει η ίδια η μνήμη του, να γίνει από τον Δήμο Κατερίνης σε συνεργασία με όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους μία ιστοσελίδα για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού». Επίσης, «να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (π.χ. να υπάρξει bar code πάνω στην προτομή του Ελευθέριου Ελευθεριάδη) και να μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τι έκανε αυτός ο άνθρωπος, τη ζωή του, το πολυεπίπεδο έργο του, την ιστορία του. Ας ξεκινήσουμε από τον Ελευθέριο Ελευθεριάδη και αυτό να αποτελέσει τον πιλότο προκειμένου να γίνει συνολικά αντίστοιχο έργο για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.




ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ




Ομιλία πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας Δημήτρης Προκοπίδης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πριν μερικά χρόνια σε συνάντηση που είχαμε οι Ποντιακοί Σύλλογοι με τον Δήμαρχο τον κ. Χιονίδη για την διαμόρφωση της πλατείας Γενοκτονίας και άλλα θέματα, ο Δήμαρχος μας προέτρεψε να προτείνουμε το όνομα μιας προσωπικότητας από τον Ποντιακό Ελληνισμό για να τον τιμήσουμε με την δημιουργία προτομής προς τιμήν του. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι σε συνάντησή μας προτείναμε κάποια ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων μεταξύ των οποίων και του Ελευθέριου Ελευθεριάδη την οποία αποδεχτήκαμε ομόφωνα και οι είκοσι Σύλλογοι του νομού, όνομα το οποίο μεταφέραμε στον Δήμαρχο για υλοποίηση της πρότασης για την προτομή. Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης το πρόσωπό του ενσαρκώνει την δραματική πορεία του Ποντιακού και γενικότερα του προσφυγικού Ελληνισμού, την προσπάθεια επιβίωσης σε συνθήκες φοβίας και συχνά ρατσισμού απέναντι στον Έλληνα της Ανατολής με την τρισχιλιετή ιστορία, το πείσμα και την δύναμη ανάδειξης και ιδιαίτερα σημαντικό, την θέληση και το αίσθημα καθήκοντος περίσωσης της Ιστορίας ενός πολιτισμού που υπήρξε και η επίγνωση του κινδύνου αυτή να χαθεί για πάντα […]».




Η ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ




Για τον αείμνηστο Ελευθέριο Ελευθεριάδη ομιλία πραγματοποίησε η κόρη του Σημέλα, η οποία τόνισε εισαγωγικά: «Για τον Ελευθέριο Ελευθεριάδη, ο Γ. Χιονίδης, πρώην Νομάρχης Πιερίας και πρώην βουλευτής Ημαθίας, έγραψε: «Μπορεί να μην ήταν σπουδαία φυσιογνωμία πολιτικού, με τα συνηθισμένα κριτήρια των πολλών, αλλά για όσους γυρεύουν από τους πολιτικούς τιμιότητα, ειλικρίνεια, ήθος και εργατικότητα, στην περίπτωσή του εντόπισαν ένα κατάλοιπο παρηγοριάς και ελπίδας ότι δεν τελείωσε το προζύμι, με το οποίο πλάθεται η ιστορία των λαών». Έτσι όσοι τον γνώρισαν, τηρούν άσβεστο το κερί της θύμησής του αναγνωρίζοντας τον άοκνο αγώνα του στον πολιτικό του βίο, για την ευημερία όλων αδιακρίτως, μένοντας ασυμβίβαστος υπερασπιστής των πανανθρώπινων αξιών, μαχητής της δημοκρατίας. Υπήρξε, όμως, και θεματοφύλακας της ιστορίας και των παραδόσεων του ποντιακού ελληνισμού, συναισθανόμενος βαρύ το χρέος της προάσπισης και της συνέχειάς του, παραμένοντας αθεράπευτος νοσταλγός της γενέτειρας πατρίδας του. Οι μνήμες των παιδικών του χρόνων, παρέμεναν πάντα ολοζώντανες αφήνοντας ανεπούλωτες τις πληγές της ψυχής του[…]».

Ενώ στον επίλογο σημείωσε: «Θα έλεγα, ότι η στάση του σε όλη την πορεία της ζωής του, θυμίζει τη ρήση του Ν. Καζαντζάκη: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει». Το μόνο που έμενε στο τέλος, το μόνο που προσδοκούσε, ήταν η Παναγία Σουμελά που τόσο την υπηρέτησε, να ικανοποιήσει την επιθυμία του να επιστρέψει στη μήτρα που τον γέννησε. Και πραγματικά νιώθω ευτυχής και παρηγορημένη που η ευχή του εισακούστηκε. Και κλείνοντας τα μάτια μου ώστε να διευκολυνθώ στην αναπαράσταση των όσων μου εξιστορεί μέσα από τα γραπτά του, στο τέλος, φτιάχνω μια εικόνα που μου αρέσει να πιστεύω ότι έτσι πράγματι θα έγινε, όταν έπεσε η αυλαία της ζωής του: εκείνον, όπως τον θυμάμαι, αλλά ανάλαφρο από το ταλαίπωρο κορμί των 78 χρόνων του, να τρέχει να συναπαντήσει στα αγαπημένα του παρχάρια ένα εντεκάχρονο παιδί χαμογελαστό που ακούει στο όνομα Λευτέρης που τον πιάνει από το χέρι και τον πηγαίνει στο σπίτι του για να σμίξει με τον πατέρα του Στάθη τη μητέρα του Σημέλα τη γιαγιά του Κερεκή και τα αδέλφια του, τον Γιάννη, τη Μαρία, τον Μωυσή και τον Κωστάκη. Κι εμείς εδώ κάθε χρόνο προσκυνούμε τον τάφο του, στην Παναγία Σουμελά Βερμίου, η σύζυγός του Ευωδία, τα παιδιά του Σημέλα, Μαρία και Κερεκή, τα εγγόνια του Σοφία και Λευτέρης. Έτσι, μοιρασμένος πάντα, ανάμεσα σε δύο πατρίδες, αυτήν που τον γέννησε κι αυτήν όπου ανδρώθηκε. Δύο πατρίδες όμοια αγαπημένες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του».




Πίνακα ζωγραφικής το οποίο φιλοτέχνησε η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου με την προσωπογραφία του Ελευθέριου Ελευθεριάδη και με φόντο συμβολισμούς από τον Πόντο και τη μακραίωνη παράδοσή του δώρισαν στην οικογένειά του, οι Ποντιακοί Σύλλογοι Πιερίας.




Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου παρουσίασε καταχειροκροτούμενη, χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !