4 Μαρτίου 2017

Αρχαία Πύδνα: Η σπουδαιότερη αρχαία πόλη της Πιερίας





Η Αρχαία Πύδνα αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Πιερίας, καθώς εκεί διαδραματίστηκαν μεγάλα και σπουδαία γεγονότα που έχουν μείνει στην ιστορία. Όσοι έχουν επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας αντιλαμβάνονται αμέσως, ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό μέρος με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο.



Συγκεκριμένα, στον αρχαιολογικό χώρο διατηρούνται τα ερείπια του κάστρου και της βυζαντινής επισκοπής Κίτρους.

Τα ερείπια αυτά, μαζί με τη δυτική πύλη του κάστρου (απέναντι από το ναό), τα θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και μικρής μονόχωρης βασιλικής, αποκαλύφθηκαν την περίοδο 1983-1992 με τις ανασκαφές της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Αποτελούν τα μόνα ορατά σήμερα υπολείμματα της βυζαντινής Πύδνας, που τον 6°-7° αι. ονομάσθηκε Κίτρος και υπήρξε μέχρι τον 14° αι. η σημαντικότερη πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας.



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ο οικισμός της αρχαίας Πύδνας αποτέλεσε το κυριότερο αστικό κέντρο στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορικής διαδρομής της Πιερίας. Λόγω της σημασίας του λιμανιού της και της στρατηγικής της θέσης, εδώ διαδραματίστηκαν τα πιο καθοριστικά γεγονότα της αρχαίας Μακεδονίας:

Ειδικότερα, στην Πύδνα δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με εντολή του Κάσσανδρου. Μάλιστα, η «τούμπα» στο Μακρύγιαλο πιθανολογείται ότι είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας.

Όπως επίσης, είναι γνωστή από τη Μάχη της Πύδνας, η οποία σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Στη μάχη αυτή το 168 π. Χ., ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας ηττήθηκε από τον ύπατο Αιμίλιο Παύλο.



ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η Αρχαία Πύδνα είναι χωριό της Πιερίας, με 21 κατοίκους και υπάγεται στο δήμο Μεθώνης. Είναι δηλαδή, χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος. Μάλιστα, η πόλη αναδείχθηκε ως σημαντικό εμπορικό κέντρο.



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πύδνας είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες λειτουργίας από τις 7:30 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι.

Πάρτε μια μικρή γεύση, με τη βοήθεια του βίντεο, για το τι ακριβώς θα δείτε, αν και εφόσον επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας.

http://www.eoellas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !