27 Αυγούστου 2016

Δήμος Σουφλίου....Δήμος 15.000 κατοίκων στο Νομό Έβρου

Ο Δήμος Σουφλίου είναι δήμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων ΟρφέαΣουφλίου και Τυχερού.

Πρωτεύουσά του είναι η μεγαλύτερη κωμόπολή του, το Σουφλί. Είναι ο όγδοος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας, με 1.326 τ.χ.

Στο έδαφος του δήμου βρίσκεται ο πολύ σημαντικός βιότοπος της Δαδιάς, καθώς και το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού, το καλύτερα διατηρημένο της Ευρώπης.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Καλλιεργούνται προϊόντα όπως σιτάρικαλαμπόκιηλιοτρόπιαζαχαρότευτλα καισπαράγγια. Αρκετός πληθυσμός ασχολείται και με την κτηνοτροφία.Ο Δήμος Σουφλίου αποτελείται από 3 «δημοτικές ενότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στους 3 καταργηθέντες δήμους. Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε «κοινότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ. Οι σημερινές κοινότητες του Δήμου, ήταν αυτόνομες κοινότητες και δήμοι πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια.
Χάρτης των δημοτικών ενοτήτων (πρώην δήμων και κοινοτήτων) του Δήμου Σουφλίου.
Τοπογραφικός χάρτης του δήμου Σουφλίου.

Ενότητα Σουφλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα Σουφλίου αποτελούσε ολόκληρο τον δήμο πριν την συνένωση με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Καταλαμβάνει έκταση 462.044 στρεμμάτων και έχει (πραγματικό) πληθυσμό 7519 κατοίκους. Το Σουφλί είναι και η έδρα του δήμου.
Κοινότητα Σουφλίου
Κοινότητα Δαδιάς
Κοινότητα Κορνοφωλιάς
Κοινότητα Λαγυνών -- τα Λαγυνά
Κοινότητα Λυκόφωτος -- το Λυκόφως

Ενότητα Ορφέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώην δήμος και νυν δημοτική ενότητα Ορφέα πήρε το όνομά του από το πρόσωπό της ελληνικής μυθολογίαςΟρφέα, γιου του βασιλιά της Θράκης Οίαγρου. Ο πρώην δήμος είχε συσταθεί με το Σχέδιο Καποδίστρια με έδρα τα Λάβαρα και τελευταίος δήμαρχος ήταν ο Ευάγγελος Πουλιλιός. Έχει (πραγματικό) πληθυσμό 6146 κατοίκους.
Η έκταση της ενότητας είναι 643.266 στέμματα (τρίτος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας σε έκταση την περίοδο που βρισκόταν σε ισχύ το σχέδιο Καποδίστριας). Το 84% της έκτασης αυτής καταλαμβάνεται από δάση και βοσκότοπους, το 13,5 % είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ το υπόλοιπο 2,5 % νερό και οικισμοί.
Η ενότητα περιλαμβάνει τις παρακάτω επτά κοινότητες (από τις οποίες είχε σχηματισθεί και ο πρώην δήμος[2][3]):
Κοινότητα Λαβάρων -- τα Λάβαρα
Κοινότητα Αμορίου -- το Αμόριο
Κοινότητα Κυριακής -- η Κυριακή
Κοινότητα Μάνδρας -- η Μάνδρα
Κοινότητα Μαυροκκλησίου
Κοινότητα Μικρού Δερείου
Κοινότητα Πρωτοκκλησίου

Ενότητα Τυχερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώην δήμος και νυν δημοτική ενότητα Τυχερού έχει (πραγματικό) πληθυσμό 4103 κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση 220.411 στρεμμάτων. Ο πρώην δήμος είχε συσταθεί το1987 με την εθελούσια συνένωση των κοινοτήτων Τυχερού και Φυλακτού με έδρα το Τυχερό.
Κοινότητα Τυχερού -- το Τυχερό
Κοινότητα Λευκίμμης -- η Λευκίμμη
Κοινότητα Λύρας -- η Λύρα
Κοινότητα Προβατώνος
Κοινότητα Φυλακτού -- το Φυλακτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !