23 Ιουλίου 2015

230 Ναι, 63 Όχι, 5 Παρών -Ψήφισε Ναι ο Βαρουφάκης

Μαύρα χαράματα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων που υπαγορεύει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Τα τεταμένα νεύρα και οι υψηλοί τόνοι, ενδεικτικά της κρισιμότητας των στιγμών και του περασμένου της ώρας, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. «Μετά από μία τόσο υποδειγματική συνεδρίαση, κηρύσσω περαιωμένη τη διαδικασία», ανέφερε άκρως σκωπτικά ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος, δείχνοντας το στίγμα όσων προηγήθηκαν.


Τελικώς, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέτρα ψηφίστηκαν με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών», χάρη στις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, με το κυβερνών κόμμα να παραμένει -προσώρας- ικανοποιημένο, δεδομένου ότι είδε τη δύναμή του να ενισχύεται οριακά, εν συγκρίσει με την ψηφοφορία της Πέμπτης.


Βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα επέλεξαν το «όχι» ή το «παρών», αυτή τη φορά διαφοροποίησαν τη στάση τους ψηφίζοντας είτε άρθρα, είτε επί της αρχής το νομοσχέδιο, είτε επιλέγοντας το «παρών» αντί του «όχι».


Ωστόσο, την έκπληξη της βραδιάς αποτελεί το «ναι» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».





Πώς ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Με τις συνήθεις απώλειες -με εξαίρεση το «ναι»-έκπληξη του Γιάνη Βαρουφάκη- πέρασε τον σκόπελο της δεύτερης ψηφοφορίας προαπαιτουμένων η κυβέρνηση, καθώς το στρατόπεδο των ανταρτών δεν απέκτησε νέα μέλη, με συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου να μείνει μακριά από νέες περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και 5 δήλωσαν «παρών».

Οι διαφοροποιήσεις:

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία η κα Κασιμάτη, η οποία απόψε ψήφισε «παρών», στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε υπερψηφίσει τα μέτρα. Ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε δηλώσει «παρών», τα ξημερώματα της Πέμπτης ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο 1. Επιπλέον, η κα Βασιλική Κατριβάνου, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε δηλώσει «παρών», στην αποψινή διαδικασία ψήφισε «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 1. Τέλος, η Αννέτα Καββαδία, η οποία είχε ψηφίσει «ναι», απόψε ψήφισε «ναι» επί της Αρχής, αλλά δήλωσε«παρών» στο άρθρο 1. Το άρθρο 1 αφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ το άρθρο 2 αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη λειτουργία των τραπεζών.

Επιπλεον οι κ.κ. Μπαξεβανάκης και Μιχαλάκης ψήφισαν «ναι», ενώ στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δηλώσει «παρών».

Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε ψηφίσει «όχι», τα ξημερώματα της Πέμπτης δήλωσε «παρών».

Οι «αντάρτες»


Όχι: Κυρίτση Αγλαΐα, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Βαλαβάνη Νάντια, Ήσυχος Kώστας, Στρατούλης Δημήτριος, Κοδέλας Δημήτριος, Ζαχαρίας Κωνσταντίνος, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Σωτηρίου Ελένη, Σταθάς Ιωάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαΐτάνη Ιωάννα, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ιωαννίδης Ηλίας, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοϊλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Ζεβδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλειος, Ελένη Ψαρρέα.


Παρών: Διώτη Ηρώ, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα Δανάη, Λέβα Βασιλική.



Ανέβηκαν οι τόνοι στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών


Διαξιφισμοί, αντεγκλήσεις, και επίπλαστες επικλήσεις στην απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συνθέτουν το σκηνικό που στήθηκε στη Βουλή, λίγα λεπτά πριν από την ψήφιση των προαπαιτούμενων που φέρνουν την χώρα πιο κοντά στην υπογραφή του νέου μνημονίου.


Το... θέατρο του παραλόγου, με τον πρωθυπουργό να κατακεραυνώνει το προς ψήφιση νομοσχέδιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ- να υπερασπίζονται την αναγκαιότητα των νέων μέτρων έδωσε μία ακόμη παράσταση στη σκηνή του Κοινοβουλίου.





Ο Αλέξης Τρίπρας δήλωσε για μία ακόμη φορά υπερήφανος για τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες, ενώ παρουσίασε -μεταξύ άλλων- τους τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα. Τέλος, αποκάλυψε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι «ρίψασπις και δειλός».



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επεσήμανε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού απευθύνθηκε αποκλειστικά στους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε -για μία ακόμη φορά- ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να στηρίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.



Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γ.Γ. της Χ.Α., Νίκος Μιχαλολιάκος, σημείωσε ότι το επαχθές δημόσιο χρέος είναι βρόγχος στον λαιμό και δεν λύνεται με κανένα Μνημόνιο, προσθέτοντας ότι η μόνη λύση καταγγελία των Μνημονίων, επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και στην εθνική παραγωγή.


Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τέλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια είπε: «Είναι αδιανόητο να έχει βουλευτής τα χρήματά του έξω».






O Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς προστίθεται σε αυτά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά «σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών».



Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει. Παράλληλα, ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.



Τέλος, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ζήτησε άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ πρότεινε την μείωση του βουλευτικού μισθού κατά 30%. Επιπλέον, σημείωσε ότι χάρη στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης εξαιρέθηκαν από τα προαπαιτούμενα οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.






Τσίπρας: «Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό για τα συμφέροντα του λαού»


Με αιχμές ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Δεν είναι ομαλές οι συνθήκες βάσει των οποίων η πλειοψηφία του σώματος συναινεί σε αυτή τη διαδικασία. Τα επιχειρήματα πρέπει να είναι πολιτικά, να μην βασίζονται στο γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία».


Για τα περί συμβιβασμού...


Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του ενώπιον του Σώματος αναφέροντας: «Η ουσία είναι ότι την προηγούμενη Κυριακή οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό έχοντας κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις. Ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν την Ευρώπη στη λιτότητα. Σε αυτό το δυσμενές κλίμα δώσαμε τη μάχη. Κάναμε λάθη αλλά όχι μόνο δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή την σκληρή μάχη, αλλά είμαι περήφανος που σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του λαού. Σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν».


«Πράγματι οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς, αλλά είμαι βαθιά βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Οι αγώνες αφήνουν καρπούς και ο καρπός βγάζει βλαστάρια. Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα. Ήδη δεν είναι ίδια μετά την 12η του Ιούλη. Συνεχίζουν να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις που μάλιστα επιμένουν στα σχέδια της εξόδου της Ελλάδας από Ευρωζώνη αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατεύθυνση την επόμενη μέρα. Είναι μια διαρκής μάχη», τόνισε.





Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης


Παράλληλα συμπλήρωσε: «Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην κυβέρνηση, εντούτοις γνωρίζουν ότι έχασαν κάτι πολύτιμο. Την αίσθηση της ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη. Μετά από όσα συνέβησαν 6 μήνες δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά. Μπορεί να επιλέξαμε τον συμβιβασμό και να πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε αλλά κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία, όπως την απέδιδαν στους προηγούμενους».


«Πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και σήμερα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης στα νέα δεδομένα. Είναι γνωστό ποιες επιλογές ήταν πάνω στο τραπέζι. Οι εναλλακτικές τη 12η του Ιούλη ήταν το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, δηλαδή ο δρόμος μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Η άλλη επιλογή ήταν αυτή της άτακτης χρεοκοπίας. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η επιλογή αυτή θα μπορούσε να γίνει δεκτή από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν θα αποτελούσε περήφανη επιλογή να αφήσουμε το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει και αυτοί που δεν έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό μέσα σε μια νύχτα να χάσουν τις καταθέσεις τους. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή να αφήσει τον λαό εκτεθειμένο σε τέτοια δεινά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.


«Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα ακραία σχέδια σε βάρος του λαού μας και σε βάρος και των άλλων λαών της Ευρώπης. Αυτή η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ. Αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά ώστε να διαμορφώσουμε τους όρου της επόμενης μέρας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα συμμαχιών και συνεργασιών της Ευρώπης, να καλυτερεύσουμε το κείμενο της συμφωνίας για χάρη του λαού. Πρέπει κάποια μέτρα να βελτιωθούν, να διεκδικηθούν κονδύλια και να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα», τόνισε.





Για το Grexit


Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ανέφερε: «Άκουσα πολλούς στην αίθουσα να ισχυρίζονται ότι το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που απορρίψαμε. Όσοι το ισχυρίζονται είτε σφάλλουν είτε παραπληροφορούν συνειδητά. Σήμερα, σε σχέση με την πρόταση της 25ης Ιουνίου, έχουμε μια συμφωνία με 3ετη ορίζονται και με κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Η πρόταση της 25ης Ιουνίου προέβλεπε 5μηνης διάρκειας χρηματοδότησης με δάνειο 7 δις και 3,6 από το ΔΝΤ, συν μια υπόσχεση για αύξηση 2 δις των έντοκων γραμματίων».


«Ωστόσο οι υποχρεώσεις ήταν 12 δις. Αντίθετα, η σημερινή συμφωνία δίνει τον χρόνο και εμπεριέχει την δυναμική ώστε να αποτρέψει στο μέλλον τους ισχυρισμούς περί Grexit. Αυτό για να συμβεί είναι προαπαιτούμενο αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε να μην το επαναφέρουν κάποιοι άλλοι στο τραπέζι. Από κάποιους δεν έχει φύγει αυτή η ιδέα. Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν, από τη γερμανική πλευρά ετέθη και πάλι η ίδια ιδέα», πρόσθεσε.


Oι τέσσερις άξονες


Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν:


α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,


β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα,


γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και


δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.





Δέσμευση για το χρέος


«Η συμφωνία εμπεριέχει και κάτι σημαντικότερο. Τη σαφέστατη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Είναι μια εξέλιξη σημαντική. Σήμερα συζητάμε σε τι βάθος θα γίνει» είπε ο πρωθυπουργός.


Η διακυβέρνηση της χώρας, η προοπτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, ιδεολογικές και πολιτικές. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς περιορίζεται στη διαπραγμάτευση με τους έξω, εντούτοις για όλα τα δεινά της χώρας δεν ευθύνονται οι έξω. Υπάρχουν αδυναμίες και συγκρούσεις, πολιτικές, που πρέπει να κάνουμε εδώ. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τη χώρα. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση όχι μόνο για διαπραγμάτευση αλλά για να τελειώσουμε τη διαφθορά εντός της χώρας, να δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος, να φτιάξουμε κράτος δικαίου. Αυτή την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε, είναι βαριά.


Τηλεοπτικές άδειες-φοροδιαφυγή-πλειστηριασμοί


«Δώσαμε το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στη διαφθορά και δημιουργεί καθεστώς διαφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να γίνει πάροχος του ψηφιακού σήματος. Παράλληλα, παίρνουμε την πρωτοβουλία με άμεσες δράσεις να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή με προεξάρχουσα την φοροδιαφυγή των μεγάλων καταθετών του εξωτερικού. Ανοίγουμε τον διάλογο για την πρoώθηση σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων», επεσήμανε.


«Επειδή τις τελευταίες μέρες οργιάζει η παραπληροφόρηση με στόχο τους πολίτες και την κυβέρνηση, οι αλλαγές στον ΚΠΔ και θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2016 δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της α' κατοικίας. Συνομίλησα με εκπροσώπους της Ένωσης ελληνικών τραπεζών και δεσμεύθηκαν για αυτό. Τον Νοέμβριο θα έρθει το νομοσχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια».





«Kαρφιά» για την Αριστερή Πλατφόρμα


Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Θέλω, κλείνοντας να κάνω μια αναφορά στη συζήτηση που διεξάγεται για τη διακυβέρνηση της χώρας, με δεδομένο ότι υπήρξε ένας σκληρός συμβιβασμός. Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση θα είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα. Και μάλιστα πολλές φορές παρομοιάζουν και την παρουσία της Αριστεράς ως μια αγωνία για καρέκλες και αξιώματα. Θλίβομαι για αυτές τις θέσεις. Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, για τις συγκρούσεις με την διαπλοκή. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι να το εγκαταλείψω. Δεν είμαι ρίψασπις και δειλός. Δεν θα γίνουμε απολογητές χαμένων αγώνων. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κερδηθούν».






Μεϊμαράκης: «Να χτίσετε πάνω στην παρακαταθήκη της κυβέρνησης Σαμαρά»



«Σήμερα δεν χρειάζεται να σας απαντήσω, γιατί δεν απευθυνθήκατε σε εμάς. Απευθυνθήκατε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.


Όπως τόνισε συνεχίζοντας να μιλά με δηκτικό τρόπο, «σηκώνω τα χέρια ψηλά βλέποντας την κα. Κωνσταντοπούλου που σας είπε τα μύρια όσα, να σας χειροκροτεί.


Μετά την πρώτη ψηφοφορία εκταμιεύθηκαν τα 7 δις και καλύφθηκαν οι υποχρεώσεις με τα χρήματα που μας έστειλαν οι εγκληματίες και οι εκβιαστές, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης ενω αναφέρθηκε στους κινδύνους εξόδου από το ευρώ που δεν εξαφανίστηκαν. «Έχω μια αίσθηση ότι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ίσως καλοβλέπουν (το Grexit)», τόνισε.





Πρώτη φορά ζούμε τόσα παράδοξα επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μέτρων. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε στην «κανονικότητα» που όπως είπε επήλθε με το άνοιγμα των τραπεζών, ενώ τόνισε ότι ήταν σημαντική η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση.


Παράλληλα, τόνισε ότι «απομακρύνθηκε ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας με τα χρήματα που μας έστειλαν οι πραξικοπηματίες και οι εκβιαστές, όπως τους αποκαλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., δεν έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος για Grexit. «Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ δεν εξαφανίστηκαν» και έκανε λόγο για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καλοβλέπουν την έξοδο από το ευρώ.


Φοβάμαι εκείνους που μας πάνε στην έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ διαμηνύουν το αντίθετο, σημείωσε.





«Δεν υπάρχει δεξιό και αριστερό μνημόνιο» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναγκαίες πολιτικές μέσα στην Ευρώπη.


Επιπλέον, διερωτήθηκε αν υπολόγισε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πόσο κόστισε ο συμβιβασμός και σημείωσε: μεγάλο δάνειο ίσον μεγάλο μνημόνιο, αλλά και αν συμπολίτευση «υποδέχτηκε σήμερα την τρόικα στα υπουργεία».


«Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε την Ελλάδα και ψηφίζουμε "ναι" στις σχέσεις εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουν τα δημοκρατικά κόμματα του τόπου μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» υπογράμμισε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίσει «όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά». «Σας καλώ να χτίσετε πάνω στην παρακαταθήκη της κυβέρνησης Σαμαρά» πρόσθεσε.





Ο κ. Μεϊμαράκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι πήρε τη χώρα σε ανάπτυξη και την πήγε στην ύφεση, καθώς και ότι παρέλαβε υγιείς τράπεζες και τις έκλεισε. «Σήμερα μας φέρατε πιο επώδυνη πρόταση από αυτή που φέρατε στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε.


«Τα στοιχεία μίας κακής συμφωνίας μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε ξανά» εκτίμησε και τόνισε ότι η Ν.Δ, ψηφίζει «ναι» για να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στο ευρώ.


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκπροσωπεί το βαθύ κράτος.






Μιχαλολιάκος: «Το επαχθές χρέος δεν λύνεται με κανένα μνημόνιο»



Ο Γ. Γ. της Χρυσής Αυγής ανέφερε πως «το 1979 το ΠΑΣΟΚ είχε αποχωρήσει από την Βουλή, καταγγέλλοντας την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, καθώς αυτό συνεπάγετο την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Στην συνέχεια βέβαια το ΠΑΣΟΚ ξέχασε τα συνθήματα και προχώρησε σε μια άλλη λογική».


«Η σημερινή συζήτηση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή ενός νέου καταστροφικού Μνημονίου, πρόσθεσε.


«Μέσα στον Αύγουστο η Πατρίδα μας που ήταν επί 3.000 χρόνια κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική θα αλλάξει τελείως χαρακτήρα. Η όλη διαδικασία όπως και η μνημονιακή συμφωνία έγινε υπό καθεστώς εκβιασμού. Το εθνοκτόνο νομοσχέδιο υπεγράφη κατόπιν παρέμβασης του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άνθρωπο των Αμερικανών στην Ευρώπη», σημείωσε.





«Για αυτόν τον λόγο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, Δραγασάκης όπως έκανε και ο Σημίτης μετά την νύχτα των Ιμίων, ευχαρίστησε τους Αμερικάνους. Κανείς ποτέ δεν θέλησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να τα βάλει με το διεθνές καπιταλιστικό κατεστημένο», υπογράμμισε ο κ. Μχαλολιάκος.


«Το επαχθές δημόσιο χρέος είναι ένα βρόγχος στον λαιμό και δεν λύνεται με κανένα Μνημόνιο. Είναι άδικο και παράλογο να ζητάτε από τον φτωχό Έλληνα να πληρώνει με 23% ΦΠΑ βασικά είδη τροφίμων, την στιγμή που καναλάρχες και μεγαλοεργολάβοι παραμένουν στο απυρόβλητο. Μόνη λύση καταγγελία των Μνημονίων, επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και στην εθνική παραγωγή», κατέληξε ο Γ.Γ. της Χ.Α.





Θεοδωράκης: «Όχι άλλα ψέματα»


Αλήθεια και πραγματικότητα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας: «Όχι άλλα ψέματα και υπεκφυγές».


«Ο κίνδυνος του grexit και τα σχέδιο του Σόιμπλε παραμένουν στο επάνω συρτάρι», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας «πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας».





«Μέχρι πότε θα ανέχεστε την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την προσβλητική συμπεριφορά της», ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.


Tέλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια είπε: «Είναι αδιανόητο να έχει βουλευτής τα χρήματά του έξω». «Είναι ντροπιαστικό πως αντέδρασε η υπουργός όταν έμαθε ότι η οικογένειά της έβγαλε 200.000 ευρώ», πρόσθεσε.






Κουτσούμπας: «Το μνημόνιο Τσίπρα είναι το χειρότερο»



Για «λερναία ύδρα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο προς ψήφιση τρίτο μνημόνιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση.


Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, ενώ οι όροι του χρέους αλλάζουν, επειδή δεν μπορεί να αποπληρωθεί» σημείωσε.


Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι σίγουρα διασφαλισμένοι οι καταθέτες έως 100.000 ευρώ και επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της τράπεζας.


Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά με σαφήνεια τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κρύβει ότι θα εξανεμιστούν οι κρατικές μετοχές που χρυσοπλήρωσαν οι φορολογούμενοι και τα λαϊκά στρώματα.





Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ούτε «σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών».


Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, δεν προβλέπει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην προκλητική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.


Όσον αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται «σχετίζονται και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ευνοούν ποικιλοτρόπως τις τράπεζες και το κεφάλαιο» και «δεν αφορούν στενά τη δικαιοσύνη, αλλά έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας».


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στην διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό, όπως επίσης και στη φορολόγηση των εφοπλιστών.


Ο γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης δεν αφορούσε τον λαό, αλλά τους μονοπωλιακούς ομίλους και χαρακτήρισε «βολικό το παραμύθι του Αριστερού πρωθυπουργού που έπεσε θύμα του γερμανικού εκβιασμού»


«Τι κάνατε αλήθεια για να αντιμετωπίσετε τους εκβιαστές όπως τους λέτε, όλους αυτούς τους έξι μήνες, ποια ήταν η προετοιμασία του μπροστά στην συνεχή φυγή καταθέσεων και ενώ του ήταν γνωστή η δυνατότητα της ΕΚΤ να κουρέψει τις εγγυήσεις των εγχώριων τραπεζών, να μειώσει την άντληση ρευστότητας από τον ΕLΑ, να ζητήσει πίσω τα δάνειά της» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.





Αναφέρθηκε επίσης σε σημαιοφόρους του ευρώ και σε σημαιοφόρους της δραχμής και πρόσθεσε ότι «παρά τις προνομιακές σχέσεις τους με διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και οι δυο πλευρές υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων».


Πρόσθεσε δε, ότι «σε αυτό το αλισβερίσι εντάσσεται ακόμα και η διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και όλα όσα ακούγονται και γράφονται από την ηγετική ομάδα Τσίπρα, με συνεχείς κρυφές συναντήσεις και προσπάθεια κλεισίματος συμφωνίας με εκπροσώπους της ελίτ των ΜΜΕ, και με προσπάθεια να χαριστούν χρέη τους, με νομότυπο τρόπο, και μάλιστα στο όνομα της πάλης κατά των ολιγαρχών»


Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το ελληνικό ζήτημα είναι πεδίο σύγκρουσης των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη και κάλεσε το λαό να απορρίψει ότι είναι μονόδρομος το μνημόνιο. «Το μνημόνιο του Τσίπρα είναι χειρότερο γιατί προστίθεται στα άλλα δύο», είπε.


Απευθυνόμενος σε όσες δυνάμεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως εναλλακτική αυτή τη στιγμή ένα εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ότι «όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, οι θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το νόμισμα».






Γεννηματά: «Κύριε Τσίπρα, εσείς είστε τώρα ο μνημονιακός»



Για πρωτοφανή ήττα που απειλεί την υπόσταση της χώρας έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.


«Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί και ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει, με τον πρωθυπουργό να πρέπει να δουλέψει στην εφαρμογή και την βελτίωση της συμφωνίας», πρόσθεσε.





«Κύριε Τσίπρα, εσείς είστε τώρα ο μνημονιακός», υπογράμμισε και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ζεσταίνει το «φίδι του λαϊκισμού», συμπληρώνοντας ότι τώρα κινδυνεύει να πέσει ο ίδιος θύμα.


Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «ολέθριες» τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πολιτική των τελευταίων μηνών.


Κλείνοντας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση του κόμματός της.






Καμμένος: «Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μείωση των μισθών των βουλευτών»



Σε φορτισμένο κλίμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, εκδοτών και εκπροσώπων συμφερόντων, από τα βουλευτικά έδρανα, λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή.


Ο υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε τις διαπραγματεύσεις του Τσίπρα στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για πιέσεις ώστε να υποκύψει η κυβέρνηση στους εκβιασμούς των εταίρων, ενώ παράλληλα απάντησε στις αιτιάσεις περί ρουσφετιών στο Υπουργείο.





«Αποκλείουμε την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας, συζητάμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία η φορολογία των αγροτών. Οι πρώην κυβερνώντες στεναχωριούνται γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα. Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά, κάποιοι την καλούσαν να τα δώσει όλα», τόνισε.


Σε υψηλούς τόνους συμπλήρωσε: «Να ψηφίσουμε με 180 βουλευτές τώρα την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να δούμε ποιοι τα πήραν. Ζητώ να μειωθεί κατά 30% ο μισθός των βουλευτών».






Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !