7 Σεπτεμβρίου 2023

Αύριο γιορτάζει στο Λιτόχωρο το ξωκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη

Αύριο, 8 Σεπτεμβρίου, είναι το Γενέθλιον της Παναγίας και γιορτάζει στο Λιτόχωρο το ξωκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη, με την εικόνα στολισμένη δια χειρός Ανδρέας Βάραγκας .
Σήμερα, παραμονή, έγινε στις 5 το απόγευμα ο καθιερωμένος Εσπερινός με κατάνυξη και υπό βροχή!
Το ξωκλήσι βρίσκεται στο παλιό μονοπάτι από το Λιτόχωρο προς τον Άι Γιάννη, μέσα σε ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον!
Και για την ιστορία:
Το ξωκλήσι κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από κάποιον Μοναχό Νεκτάριο, τον Παπανεκτάριο, για τον οποίο υπάρχουν δύο ιστορικές εκδοχές: η πρώτη λέει ότι ήταν Λιτοχωρίτης που είχε ντυθεί με ράσο και ενημέρωνε τους κιρατζήδες, (ξυλοκόπους, υλοτόμους) όταν ανέβαιναν στο βουνό οι Τούρκοι, με σκοπό τη φορολογία της ξυλείας. Η δεύτερη και επικρατέστερη, λέει ότι Παπανεκτάριος ήταν στρατιωτικός σταλμένος από την τότε Ελλάδα, που είχε τότε σύνορα μέχρι τα Τέμπη, ντυμένος με ράσο και ενημέρωνε τους ξυλοκόπους και τους κλεφταρματωλούς του Ολύμπου για την παρουσία Τούρκων. Ταυτόχρονα ήταν σύνδεσμος μεταξύ του Ελληνικού στρατού και των κλεφταρματολών.
Το 1943 οι Γερμανοί ανατίναξαν το ξωκλήσι, όπως και τα άλλα ξωκλήσια της περιοχής, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν εστίες και καταλύματα της Εθνικής Αντίστασης.
Με τη φροντίδα του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης ξανακτίστηκαν στη δεκαετία του 1960 τα ξωκλήσια του Άι Γιάννη και των Αγίων Αποστόλων. Το ξωκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη ξανακτίστηκε με δωρεά της οικογένειας Βελεντσά, ενώ ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης αναστήλωσε το 2021 την πολύ παλιά κρήνη της αστήρευτης πηγής "Αγιονέρι Παναγίας Παπανεκτάρη", που βρίσκεται 70 μέτρα από το ξωκλήσι, μέσα στο βάθος της ρεματιάς.
Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Λ Ι Τ Ο Χ Ω Ρ Ι Τ Ω Ν
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !