14 Σεπτεμβρίου 2023

“Αστικά λύματα διοχετεύονται στον Πηνειό”
Αντιπαράθεση μεταξύ περιφέρειας Θεσσαλίας και δήμου Λάρισας προκαλεί ο βιολογικός καθαρισμός σε Λάρισα, Μάνδρα και Γιάννουλη, που από την περασμένη Παρασκευή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την περιφέρεια, τα αστικά λύματα να διοχετεύονται στην επιφάνεια των υδάτων του Πηνειού.


Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία, ενώ η περιφέρεια εγκαλεί τον δήμο για μη ενημέρωση του κοινού.


«Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων που έχουν πληγεί. Από την περασμένη Παρασκευή 08.09, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ο Βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας, της Γιάννουλης και της Μάνδρας.Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα αντλιοστάσια του βιολογικού καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο στην πόλη της Λάρισας λειτουργεί κανονικά. Τα εισερχόμενα λύματα, καταλήγουν από το αποχετευτικό δίκτυο μαζί με τα πλημμυρικά νερά στον Πηνειό», αναφέρει.


Επιπλέον η περιφέρεια καλεί τον δήμο να απαντήσει αν τα νερά που έπνιξαν τη συνοικία του Αγίου Θωμά και άλλες περιοχές, προέρχονται από την βροχή ή από τα αστικά λύματα άλλων περιοχών που μεταφέρθηκαν με τα νερά του Πηνειού. «Δεν οφείλει να γνωρίζει η κοινωνία της Λάρισας;», διερωτάται.

Παράλληλα, σε απάντησή της προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητά άμεση και αναλυτική ενημέρωση για «τα επανορθωτικά μέτρα (π.χ. άντληση υδάτων, αντικατάσταση εξοπλισμού, μετρήσεις στον αποδέκτη των λυμάτων, ενημέρωση των εξυπηρετούμενων από τη δραστηριότητα πολιτών) και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους» σε Λάρισα, Γιάννουλη και Μάνδρα.

Ενημέρωση ζητά και για τα επανορθωτικά έργα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους για την ΕΕΛ Κοιλάδας, υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο «δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί για τις εν θέματι δραστηριότητες, δεδομένου ότι για την ΕΕΛ Λάρισας αναφέρετε μόνο ότι γίνεται χρήση παρακαμπτήριου αγωγού (by-pass) και τα λύματα ανεπεξέργαστα οδηγούνται σε τάφρο που οδηγεί στον Πηνειό Ποταμό και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν αναφέρετε τα μέτρα που έχετε λάβει, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».


https://www.thestival.gr/

Αναλυτικά το έγγραφο της Περιφέρειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !