10 Αυγούστου 2023

Ονοματοδοσία οδού Χρήστου Μαύρου στην Νέα Έφεσο


Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στην πλατεία του άνω συνοικισμού της Νέας Εφέσου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών "Ο Ηράκλειτος".
Συγκεκριμένα, μια από τις οδούς που περικλείουν την πλατεία στην οποία στεγαζόταν στο παρελθόν το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας, πήρε το όνομα του Χρήστου Μαύρου, του δασκάλου που μόρφωσε τους νέους και τις νέες του χωριού και τους πρόσφερε, πέρα από γνώσεις, παιδεία, αρχές και ιδανικά. Του δασκάλου που υλοποίησε δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, μέσα σε χρόνια δύσκολα για τον τόπο μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του αγαπητού δασκάλου και της δασκάλας συζύγου του, Φρόσως Μπαντελλα, αλλά και την τοποθέτηση της σχετικής πινακίδας, παρουσία των δύο τέκνων του ζεύγους, Δημοσθένη και Μαρίας.
Η συνέχεια δόθηκε στο κτίριο του Συλλόγου μας, που γέμισε από τους χωριανούς που παραβρέθηκαν. Μετά τους χαιρετισμούς της προέδρου μας και των επίσημων προσκεκλημένων, τη σκυτάλη πήρε η χορωδία, που απέδωσε αρτιοτατα τραγούδια που μάθαιναν οι δάσκαλοι στα παιδιά εκείνης της εποχής, αλλά και άλλα παραδοσιακά άσματα.
Το κέφι χτύπησε κόκκινο όταν το μικρόφωνο πήρε η χοραρχης της χορωδίας μας και επαγγελματίας τραγουδίστρια, Μαρίκα Φωτοπούλου. Με το ταμπεραμέντο της και την μοναδική φωνή της, ξεσήκωσε τους πάντες, που γρήγορα άρχισαν να σέρνουν τον χορό.
Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν τα νηστίσιμα εδέσματα που ετοίμασαν εθελοντριες και τα δροσερά ποτά που προσφέρθηκαν.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κυρία Σοφία Μαυριδου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου - Ολύμπου, κυρία Ουρανία Κατσαμακα, ο Αντιδήμαρχος Δίου - Ολύμπου, κύριος Αθανάσιος Καλαϊτζής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Εφέσου, κύριος Δημήτρης Κατιρτζης και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νέας Εφέσου, κύριος Νικόλαος Μπικιαροπουλος.
Φυσικά, παρόντα ήταν τα παιδιά του Χρήστου Μαύρου, Δημοσθένης Μαύρος και Μαρία Μαύρου, που δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους, καθώς και δεκάδες μαθητές και μαθήτριες του εκλιπόντος δασκάλου.
Ευχαριστούμε για την αποδοχή του αιτήματος μας και την μετονομασία της οδού στο όνομα του δασκάλου Χρήστου Μαύρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Εφέσου, τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου, κύριο Ευάγγελο Γερολιολιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την επιτροπή Ονοματοδοσίας Οδών και Πλατειών Πιερίας. Ευχαριστούμε θερμά και τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου μας, κύριο Ιωάννη Δημητριάδη, για τις άοκνες, συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του, που είχαν σαν αποτέλεσμα να τελεσφορήσει η μετονομασία της οδού.
Πάνω απ' όλα, όμως, ευχαριστούμε όλους εκείνους που αγκαλιάζουν τον Σύλλογό μας και δίνουν το παρόν σε κάθε δράση του. Απλώνουμε το χέρι σε όλους τους χωριανούς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον θέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, το πάντρεμα της παλιάς με τη νέα γενιά και τη συνέχιση του πολιτισμού των Ιώνων προγόνων μας.
Οι εκδηλώσεις του θέρους ολοκληρώνονται με την εμφάνιση του Ματθαίου Τσαχουριδη, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, αλλά και της Μαρίκας Φωτοπούλου, που θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η πλατεία μας θα πλημμυρίσει από κόσμο και περιμένουμε τον καθένα από εσάς για να διασκεδάσει μαζί μας, σε ένα γλέντι που θα θυμόμαστε για πάντα! Οι μέρες κυλούν γρήγορα... 18 και σήμερα...



Πολιτιστικος Συλλογος Μικρασιατων Ηρακλειτος
·




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !