17 Ιουλίου 2023

Ανοιχτή επιστολή προς τους Υποψηφίους των Δημοτικών Εκλογών Πύδνας-Κολινδρού




Αρχικά να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή σας στις εκλογές του Οκτώβρη, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν πολίτες που τους ενδιαφέρει ο τόπος τους και τολμούν να μπουν στη διαδικασίας εκλογής τους, ώστε να προσφέρουν ο καθένας από τη μεριά του ό,τι καλύτερο, αν πράγματι πιστεύουν σε αυτό. Όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν πάρα πολλά για τον δήμο μας.

Αφού περάσανε 25 χρόνια (Καποδιστριακοί, Καλλικρατικοί δήμοι) χωρίς να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δήμου και πολίτη κατά την προσωπική μου γνώμη, παίρνω κι εγώ το θάρρος να γράψω την άποψή μου για το πώς θέλω να λειτουργεί η δημοτική αρχή συμμετέχοντας κι εγώ με τα γραφόμενά μου στις τοπικές εκλογές.

Πιστεύω ότι όλα ξεκινούν απ’ τον Δήμαρχο, το πόσο ειλικρινής είναι με αυτά που λέει προεκλογικά και τι θα κάνει μετεκλογικά, αφού κερδίσει τις εκλογές. Αν έχει πίστη στον εαυτό του, αγάπη όραμα και φαντασία για τον τόπο του, θα είναι πετυχημένος. Αν όχι, τότε ξεχάστε το και φυσικά με τη συνεργασία όλων των δημοτικών συμβούλων και υπαλλήλων του δήμου.

Αφού εκλεγεί η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος με τοπικούς συμβούλους γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε χωριό ξεχωριστά συζητώντας και ακούγοντας καθετί που οι τοπικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι είναι χρήσιμο για τον τόπο τους. Με αυτή τη διαδικασία έχουμε ένα βιβλίο πρώτης επαφής συγκεντρώνοντας τα προβλήματα του δήμου που γνώρισε ο δήμαρχος από κοντά και που μπορεί να προγραμματίσει διάφορες εργασίες. Έχει ο ίδιος ο δήμαρχος πλέον πρώτη εικόνα των αναγκών και προβλημάτων του δήμου.

Να γίνουν σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων ή σε κάθε χωριό ξεχωριστά (εγώ θα έλεγα σε κάθε χωριό) συναντήσεις του δημάρχου με τους κατοίκους, ώστε να ενημερώσει αυτούς για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος με την κεντρική εξουσία, τις υποχρεώσεις που έχει η δημοτική αρχή απέναντι στους κατοίκους και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις των κατοίκων απέναντι στον δήμο, ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση που μόνο κακό κάνει με αυτά που ακούγονται κατά καιρούς.

Συνάντηση με τους επαγγελματίες του δήμου, ώστε να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όπου είναι δυνατό να έχουν την αρωγή του δήμου.

Συνάντηση με τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα. Εδώ βλέπουμε πλήρη μοναξιά, λες και είναι αστικός δήμος, τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στήριξη σε πρώτη προτεραιότητα.

Συνάντηση με το επιστημονικό δυναμικό του δήμου, και αυτοί μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή αξιοποιώντας τις γνώσεις τους. Ο κάθε πολίτης που μπορεί να προσφέρει, πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία. Δεν περισσεύει κανένας. Να πούμε για τη νεολαία μας, τα παιδιά μας είναι ξένα στον τόπο τους, απόμακρα από τα προβλήματα και με ένα κινητό στο χέρι (ευτυχώς που είναι κι αυτό). Αλήθεια τι έχουμε κάνει εμείς για να τους κερδίσουμε; Τι τους προσφέρουμε; Τι παράδειγμα τους δίνουμε για να προκαλέσουμε την προσοχή τους; Γιατί μας κατηγορούν; Ας γίνει μια αρχή λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα προβλήματα κι έχοντας διάφορες προτάσεις που αφορούν την πρόοδο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο αξιολογεί αυτές που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, να παράγουν εισόδημα και να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τις προτάσεις τις κάνουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα πληθυσμιακά κριτήρια, δεν αξιολογούμε με βάση πόσους σταυρούς έχει μια περιοχή και πόσους η άλλη. Κάθε γωνιά του δήμου που προσφέρεται για αξιοποίηση, έχει τη δική της αξία. Φυσικά τα αυτονόητα δεν χρειάζεται να τα αναφέρω (νερό, καθαριότητα, οδοποιία, σχολεία, πολιτισμός).

Θα αναφέρω, για παράδειγμα, τον τόπο μου που γνωρίζω καλά. Το μέτωπο από τον χώρο του υγρότοπου Ν. Αγαθούπολης μέχρι και το λιμάνι του όρμου Μεθώνης, πιστεύω πως προσφέρεται για ανάπτυξη. Οι επισκέπτες έρχονται από μόνοι τους, δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια, γι’ αυτό (είναι κομβικό σημείο) τι κάνουμε για να τους κερδίσουμε μόνιμα; Δυστυχώς η αδιαφορία μας τους διώχνει. Αν περπατήσουμε αυτόν τον χώρο με τον δήμαρχο μαζί και ο ίδιος θα αναγνωρίσει ό,τι έχει ξεφύγει της προσοχής των υπευθύνων του δήμου αλλά και της αντιπεριφέρειας του νομού (φαίνεται να έχει καταδικαστεί σε θάνατο, και αυτή είναι η αλήθεια). Ας κάνουμε μια δοκιμή και θα το διαπιστώσουμε. Αν δηλαδή η περιοχή αυτή έχει οικονομικό όφελος, δεν καταναλώνεται αυτό στις αγορές της ευρύτερης περιοχής, δεν στηρίζουμε τα σχολεία της περιοχής, δεν είμαστε ένας δήμος;

Σε πρώτη φάση δεν ζητάμε τα μεγάλα έργα, αυτά έρχονται μετά από μελέτες, το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής θέλουμε. Η περιοχή αυτή είναι δείκτης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Αν την προστατέψουμε, θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για μόνιμη κατοικία, αύξηση της αξίας της γης και αύξηση του πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν τον αφήσουμε στην τύχη του, τότε μαθηματικά έχουμε τελειώσει.

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολα, σε άλλα θα πετύχουμε, σε άλλα θα αποτύχουμε, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε (για τον τόπο μας, ρε γαμώτο). Αφού ο πολίτης έκανε την επιλογή του και εξέλεξε καινούρια δημοτική αρχή, να μην τον απογοητεύσετε. Έχετε πλέον υποχρέωση να τον υπηρετήσετε, εσείς του το ζητήσατε, κι έχει την απαίτηση να τηρήσετε αυτά που του υποσχεθήκατε.

Πολλά μπορούμε να αναφέρουμε που έχουν να κάνουν με προτάσεις, παρατηρήσεις, ερωτήσεις. Δώστε μας την ευκαιρία!!

Θέλω να τελειώσω με μια διαπίστωση που πολλοί την πιστεύουν και τη συζητούν. Ο πήχης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ χαμηλός και πρέπει κάποιος να τον σηκώσει λίγο ψηλότερα, να κάνει νέο ρεκόρ. Ο κάθε δήμαρχος ακολουθεί τα χνάρια του προηγούμενου και πάει λέγοντας. Πρέπει λοιπόν κάποιος να κάνει την υπέρβαση, ώστε να είναι και γι’ αυτούς που ακολουθούν ένα παράδειγμα προς μίμηση και ακόμα καλύτερος. Να μην μπερδεύουμε την κεντρική εξουσία με την τοπική εξουσία.

Μετά τις εκλογές τις τοπικές, νικητές και ηττημένοι οφείλουνε να συνεργαστούν για να κάνουν τον δήμο δυνατό κι ανθρώπινο. Εξάλλου, όλοι για τον ίδιο λόγο κατεβαίνουν στις εκλογές. Έτσι τουλάχιστον μας λένε. Με τη στάση του και με τις πράξεις του ο δήμαρχος πρέπει να δείξει ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ότι είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Μέχρι σήμερα ο τόπος μαραζώνει, οι νέοι φεύγουν, τα σχολειά λιγοστεύουν, οι γέροι περισσεύουν, πρέπει να μπει ένα φρένο. Η δημοτική αρχή μπορεί να παίξει ρόλο καθοριστικό, ας το δοκιμάσει.

Ας διαλέξουμε, λοιπόν, αυτόν που ξεχωρίζει και να τον ψηφίσουμε. Αυτόν που θα αναλάβει να βοηθήσει τον τόπο του, γιατί μας έχει πείσει με τις ιδέες και τις προτάσεις του, αυτόν που φαίνεται να έχει όρεξη για προσφορά, όχι άλλες χαμένες τετραετίες. Εξάλλου δεν μπορούμε να είμαστε και σίγουροι τι θα μας προκύψει, είναι λαχείο (από αγκάθι, ρόδο και από ρόδο, αγκάθι).

Καλή μας τύχη λοιπόν.



Με εκτίμηση,

Μαμούκαρης Κωνσταντίνος

κάτοικος Νέας Αγαθούπολης

πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !