28 Φεβρουαρίου 2023

Επισκέπτες από την Πιερία και ολόκληρη την Ελλάδα γιόρτασαν Αποκριά και Κούλουμα στον Όλυμπο




Επισκέπτες από την Πιερία και από όλη την Ελλάδα γιόρτασαν το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου 2023 την Αποκριά και τα Κούλουμα στον Όλυμπο. Ο Οργανισμός Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου (Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.) μαζί με πολιτιστικούς και ορειβατικούς συλλόγους, καθώς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων του Δήμου διοργάνωσαν μία σειρά εκδηλώσεων, με καρναβαλική διάθεση, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και πέταγμα του χαρταετού στο φώς του Ολύμπου.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής 24/02 με παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στην κεντρική λεωφόρο του Λιτοχώρου. Τη σκυτάλη πήραν το μεσημέρι του Σαββάτου 25/02 οι μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του Λιτοχώρου για την “Μεγάλη παρέλαση των Μικρών καρναβαλιστών”. Η γιορτή κορυφώθηκε το ίδιο απόγευμα με το μεγάλο παιδικό πάρτυ με ανιματέρ, στο χώρο του ανοιχτού θεάτρου του πάρκου Λιτοχώρου.


Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε και στον Πλαταμώνα το απόγευμα της Κυριακής 26/02, υπό τους ήχους μουσικής από dj, που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα.

To βράδυ της Κυριακή αναβίωσε σε πολλές κοινότητες του Δήμου το κάψιμο των κέδρων - άναμμα της “Τσαγκάλας”. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπό τους ήχους μουσικής, παραδοσιακών χορών και των καθιερωμένων για την ημέρα σκοπτικών τραγουδιών έγινε το άναμμα στις κοινότητες:
- Λεπτοκαρυάς (διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος “Ορφέας” Λεπτοκαρυάς, με την υποστήριξη της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς).
- Λιτοχώρου (με την υποστήριξη της Κοινότητας Λιτοχώρου).
- Σκοτίνας (διοργάνωση: Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας).
- Νέου Παντελεήμονα (διοργάνωση: Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Παντελεήμονα).
- Πλαταμώνα (διοργάνωση: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα).

Στο Δίον, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν την Κυριακή, το άναμμα των “Φανών” στα σημεία “Αλεξικέραυνο” και “Παληογιάννη”, που είχε προγραμματίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δίου "Ολύμπιος Ζευς", μεταφέρθηκε για το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, το οποίο και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Προηγήθηκε το γαϊτανάκι που έπλεξαν χορεύοντας μικροί μαθητές και το εντυπωσιακό πέταγμα του αερόστατου στην κεντρική πλατεία (διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Δίου «Ολύμπιος Ζευς»).

Εκτός του πετάγματος των χαρταετών η Καθαρά Δευτέρα περιελάμβανε και την προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων, φασολάδας, λαγάνας, χαλβά, ταραμά και σαρδέλας. Πιο συγκεκριμένα στα σημεία Άγιοι Απόστολοι, σε υψόμετρο 320μ, από τον ΕΟΣ Βροντούς, και Άγιος Βασίλειος, σε υψόμετρο 220μ, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρίτσας «Όλυμπος».

Επίσης:
- στη Λεπτοκαρυά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορφέας» Λεπτοκαρυάς και την υποστήριξη της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς.
- στο Νέο Παντελεήμονα από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν. Παντελεήμονα, και
- στον Πλαταμώνα από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Δήμου πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου στη Λεπτοκαρυά. Ως είθισται, η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών κάθε ηλικίας έγινε ανήμερα της Καθαρά Δευτέρας 27/02, μεταφέροντας την απόλυτη αίσθηση του καρναβαλιού στον κεντρικό πεζόδρομο της Κοινότητας.

Λίγο πιο νότια, η Καθαρά Δευτέρα στους Νέους Πόρους περιελάμβανε ένα μεγάλο παιδικό πάρτυ στην πλατεία με ζωντανή μουσική και τη συμμετοχή ανιματέρ. Δεν έλειψε η προσφορά φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων, η παρουσίαση χορών από τα τμήματα παραδοσιακού χορού και χορού χιπ-χοπ του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Πόρων, καθώς και το παραδοσιακό άναμμα της “Τσαγκάλας” (οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πόρων).

Με την πληρότητα των ξενοδοχείων να είχε ξεπεράσει το 90%, ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του τετραήμερου εορτασμού της Αποκριάς και των Κούλουμων στον Όλυμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !