6 Νοεμβρίου 2022

Μοσχοχώρι Πιερίας: Το έθιμο της Ρόκας, το Δέκα και το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων




Το Μοσχοχώρι είναι πεδινό χωριό στην Πιερία. Ανήκε μεταξύ των ετών 1999 και 2010 στο Δήμο Πέτρας, ενώ από το 2011 αποτελεί την έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης. Κατά την Απογραφή του 2011 είχε 516 κατοίκους. Βρίσκεται δυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 120 μέτρων και απέχει από την Κατερίνη 10 χιλιόμετρα.

Το καλοκαίρι του 2006 απέκτησε δάσος αναψυχής (πλατανόδασος). 
Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κεντρικός ναός είναι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το χωριό έχει ένα τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο, μονοθέσιο νηπιαγωγείο, αγροτικό ιατρείο, κοινοτικό γυμναστήριο,φαρμακείο, τοπική ποδοσφαιρική ομάδα (Δόξα 10), η οποία αγωνίζεται στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία,[1]και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η σημαντικότερη απασχόληση του πληθυσμού είναι η καλλιέργεια καπνού. Ενδιαφέρον από πολιτιστική άποψη παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις που γίνονται την τρίτη ημέρα του Πάσχα , στις οποίες οι συμμετέχοντες καίνε τη ρόκα (ηλακάτη, εξάρτημα του αργαλειού). Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν το Έθιμο της Ρόκας.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ηρώο στο Μοσχοχώρι

Το Μοσχοχώρι ονομαζόταν Δέκατο Χιλιόμετρο μέχρι το 1962, επειδή βρίσκεται στο δέκατο χιλιόμετρο της Κατερίνης. Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου πυρπολήθηκε ο Μοσχοπόταμος και οι κάτοικοι αυτού του χωριού αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην περιοχή όπου βρίσκεται το σημερινό Μοσχοχώρι. Έτσι, οι παλαιότεροι κάτοικοι του Μοσχοχωρίου κατάγονται από το Μοσχοπόταμο.

Το Μοσχοχώρι ως κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1966. Οι κοινοτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 16 Οκτωβρίου 1966 και η εγκατάσταση των νέων κοινοτικών αρχόντων έγινε την 1η Ιανουαρίου 1967.[2]

Χαρακτηριστικό είναι το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του χωριού, που οδήγησε στην έκδοση πονήματος [3]από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !