17 Ιανουαρίου 2022

Πρόστιμο 100 ευρώ: Τέλος χρόνου για 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Ενας σημαντικός – μη αναμενόμενος από την κυβέρνηση – αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών επέλεξε μέχρι τέλους στην άρνησή του να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με διοικητικό πρόστιμο ύψους 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ μηνιαίως από τον Φεβρουάριο.


Πρόκειται για 303.000 πολίτες, οι οποίοι, στις 45 μέρες που είχαν στη διάθεσή τους δεν προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα, ούτε έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Αντιθέτως, μετά την ανακοίνωση του διοικητικού προστίμου, ανταποκρίθηκαν 217.000 πολίτες, ενώ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί και εκκρεμούν 15.000 αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Οι συγκεκριμένοι πολίτες, όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «παγώσει» το σενάριο περί χρονικής αναβολής επιβολής του προστίμου, το οποίο άφησε ανοικτό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, εκτιμώντας ότι θα δοθεί λάθος μήνυμα τόσο προς τους ανεμβολίαστους, όσο όμως και προς εκείνους που έσπευσαν να πειθαρχήσουν στην ανάγκη εμβολιασμού τους.

Σε αντίθεση με τους άνω των 60 ετών πολίτες, η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, δεν εξετάζει την πιθανότητα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών, για δύο λόγους:

• Γιατί η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει πορεία αποκλιμάκωσης, η οποία, αν συνεχιστεί, μέχρι το Φεβρουάριο θα ενισχυθεί η εκτίμηση ότι μπαίνει σε φάση αποδρομής, και


• Διότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεταξύ 50 και 60 ετών, ανέρχονται σε περίπου 200.000. Κι αν λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο με τον οποίον αντέδρασαν οι άνω των 60 ετών, τότε δεν αναμένεται να προσέλθουν για εμβολιασμό περισσότεροι από 80.0000 πολίτες, στην καλύτερη περίπτωση.

Βεβαίως, ο βασικότερος λόγος είναι ότι ήδη γαλάζιοι βουλευτές μεταφέρουν κλίμα δυσαρέσκειας από τους ψηφοφόρους τους για το διοικητικό πρόστιμο, εκτιμώντας ότι η επιβολή του θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι αν διευρύνονταν τα ηλικιακά όρια, θα πολλαπλασιάζονταν και οι αντιδράσεις.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξεταστούν αυτή την Τετάρτη από τους ειδικούς, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αρθούν κάποιοι εκ των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην εστίαση και τη διασκέδαση πριν από την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: iEidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !