8 Νοεμβρίου 2021

Πρότυπο αειφορίας: Χωριό στην Πέλλα παράγει ενέργεια από νερό




Ένα επιτυχημένο περιβαλλοντικό και βιώσιμο project, το «Eβόρα 1030», υλοποιείται στην Παναγίτσα του δήμου Έδεσσας. Οι 245 κάτοικοι του ορεινού χωριού της Πέλλας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και η κοινότητα έχουν συστήσει από το 1997 την Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας ΑΕ και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς που λειτουργούν από το νερό που συγκεντρώνεται σε ταμιευτήρες.

Συγκεκριμένα με τη λειτουργία τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών παράγεται συνολική ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 730KW. Οι τρεις παράγουν 710 KW και η ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενώ τα 20 ΚW καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες στην «ΕΒΟΡΑ».

Ανάλογα με τις ποσότητες νερού η παραγόμενη ενέργεια κυμαίνεται από 150 μέχρι 710 KW και διοχετεύεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.


Το ετήσιο εισόδημα της Ενεργειακής Τουριστικής Παναγίτσας ΑΕ, ανάλογα με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 ευρώ και είναι ένα επιπλέον εισόδημα για το κάθε μέλος της επιχείρησης. Τα μέλη, ανάμεσά τους και οι 245 κάτοικοι, παίρνουν το μέρισμα τους.

«Σημαντικό ποσό κάθε χρόνο δαπανάται για τον εκσυγχρονισμό του χώρου αναψυχής και τη βελτίωση των υποδομών», λέει στη Greenagenda.gr ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Παρθενόπουλος.

Το νερό που συγκεντρώνεται στους ταμιευτήρες αξιοποιείται για τις αρδευτικές ανάγκες του χωριού κατά τους θερινούς μήνες.

«Με τη λύση της αποθήκευσης νερού καταφέραμε να έχουμε οφέλη και για την άρδευση, της οποίας το πρόβλημα οξύνεται κάθε χρόνο. Από το 2018 σε κάθε έναν από τους ταμιευτήρες αυξήθηκε ο όγκος χωρητικότητας, με κατάλληλες παρεμβάσεις-έργα, και το 2021 με την ολοκλήρωση μελετών και εγκρίσεων ξεκίνησε η κατασκευή της 8ης τεχνητής λίμνης στη θέση Μπάτσιος. Με την ολοκλήρωσή της αυτομάτως ο κύκλος αξιοποίησης του νερού φτάνει στο μέγιστο, αφού πλέον θα υπάρχει και δυνατότητα διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας σε ώρες υψηλής ζήτησης», επισημαίνει ο κ. Παρθενόπουλος.

Πέρα από τις υποδομές που έχει ένας χώρος συνάθροισης κοινού, ο χώρος είναι διαμορφωμένος με μονοπάτια και σκαλοπάτια που προσφέρονται για βόλτα στο δάσος, με καταρράκτες, τη λίμνη με ελάφια, πάπιες και χήνες.

Το brand name της ΕΤΠ AE «EΒOΡA 1030» χρησιμοποιήθηκε για τις τουριστικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Παναγίτσα από το 2008 και από το 2017 μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων είναι το σήμα της στη συσκευασία.

Το 2017 ξεκίνησε η καινούργια δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια προβολής και προώθησής της τοπικής παραγωγής.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε, αφού πρώτα επισκευάστηκε, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο ΜΗΛΙΔΑ, ιδιοκτησίας του ΑΣΚ Παναγίτσας, και τα 1.000 τετραγωνικά μετατράπηκαν σε εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων του τόπου.

Με την παραγωγή γλυκών και μαρμελάδων με ή χωρίς ζάχαρη, βασισμένων σε παραδοσιακές συνταγές όπως στο σπίτι μας, έγινε η αρχή. Ακολούθησε η παραγωγή και τυποποίηση αποξηραμένων φρούτων και τομάτας που καλλιεργούνται και συλλέγονται στον τόπο. Το 2019 το φθινόπωρο υπήρξε επέκταση και στην παραγωγή σάλτσας και κομπόστας ροδάκινο χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται και είναι σήμερα διαθέσιμά είναι: Γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσα ,κομπόστα ροδάκινο και αποξηραμένα φρούτα. Τα προϊόντα διατίθενται σε 250 καταστήματα σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Έδεσσα, Νάουσα, Αιγίνιο, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Λάρισα και Αθήνα.

Πηγή greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !