11 Μαΐου 2018

Ταξίδι για την Κατερίνη: Έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου στην Αστική ΣχολήΤη νέα έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου με τίτλο "Ταξίδι για την Κατερίνη", η οποία φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει ζωγραφικά στην Κατερίνη και την Πιερία παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Εαρινές Ημέρες Μουσών 2018, η Εστία Πιερίδων Μουσών και ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.

Ο ζωγράφος ορμώμενος από το ομώνυμο τραγούδι "Το τρένο φεύγει στις οκτώ, ταξίδι για την Κατερίνη..." σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μεταφέρει στον καμβά την ατμόσφαιρα της πολυτραγουδισμένης γενέτειράς του.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην Κατερίνη και

θα διαρκέσει από 21 έως 27 Μαΐου 2018.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 στις 7μμ.

Ώρες λειτουργίας, 10πμ - 2μμ και 6μμ - 10μμ.

Η διαδρομή
Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν o ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος αποφάσισε να συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του στην Κατερίνη, ακολουθώντας έναν ανεπιτήδευτο τρόπο ζωής και έκφρασης. Έχοντας πια καταλήξει στο τι ζητούσε, ακολούθησε με συνέπεια μια εξελικτική πορεία, με εφόδια την αγάπη του για τη ζωγραφική και τις γνώσεις που είχε μαθητεύοντας σε παλιούς ζωγράφους.

Η ζωγραφική του πορεία αρχίζει πολύ νωρίτερα, γύρω στα 1960, πλάι στον ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, ο οποίος αμέσως τον ξεχώρισε και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ζωγραφική, χωρίς να συμβιβάζεται με οτιδήποτε τον αποσπούσε από αυτήν.

Έχοντας λοιπόν ζήσει στην Κατερίνη, είδε πως ήρθε πλέον η ώρα να συνοψίσει την ιστορία της πόλης του στον καμβά, όχι απλώς για να θυμίσει, αλλά για να προτείνει στον σύγχρονο άνθρωπο έναν διαχρονικό τρόπο ζωής. Η έκθεσή του με θέμα "Ταξίδι για την Κατερίνη" αποτελεί μια σύνοψη ενός δρόμου, μέσα στον οποίο το φιλότεχνο κοινό θα αναγνωρίσει πτυχές της δικής του πορείας.


Η ταυτότητα της έκθεσης
Η σημερινή Κατερίνη, αν θέλει να την θυμούνται, χρειάζεται οπωσδήποτε και η ίδια μια υπενθύμιση του παρελθόντος της. Οι δρόμοι που πατάμε στρωθήκαν πάνω σε παλαιότερους χωμάτινους. Στα σπίτια που κατοικούμε, κάποτε διέμεναν άλλοι κι εμείς είμαστε παιδιά κι εγγόνια εκείνων των ανθρώπων.

Όμως, τι σχέση μπορούμε να έχουμε εμείς, οι σύγχρονοι, με τους παλιούς και με τον τρόπο ζωής τους; Κι ακόμη, τι ελπίδα έχουμε να αφήσουμε κάτι αξιομνημόνευτο να μας συνδέει με τους επόμενους;

Αυτά τα ερωτήματα έρχεται να εξετάσει η έκθεση ζωγραφικής "Tαξίδι για την Κατερίνη" και δεν αρκείται σε μια διήγηση των περασμένων απλώς για να γοητεύσει με νοσταλγία. Αποτυπώνοντας το κάλεσμα της πόλης προς εμάς, τους ανθρώπους του 2018, συνδυάζει τις εποχές ώστε να προτείνει κάτι για το μέλλον, αποκαλύπτοντας πρόσωπα και στιγμές που δείχνουν ότι το ιδανικό είναι τελικά εφικτό.Επιβιβαστείτε στο μοναδικό αυτό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα έργα του Αθανάσιου Σταθακόπουλου, του ζωγράφου, που συνυφάνθηκε όσο λίγοι με την ιστορία της Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !