26 Ιουλίου 2017

Σπήλαιο Νεοκαισάρεια: Μια διαφορετική πτυχή της Πιερίας – ένας πόλος έλξης

Προσπάθειες για την ανάδειξη το σπηλαίου που ανακαλύφθηκε στη Νεοκαισάρεια έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής τα μέλη του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια».
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια» κ. Σάββας Τσεντίδης η ευρύτερη περιοχή της Νεοκαισάρειας έχει πολλούς κρυμμένους «θησαυρούς» που περιμένουν να βγουν στο φως και να πουν την ιστορία τους. Ήδη έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα προς της κατεύθυνση της περεταίρω ανάδειξης του σπηλαίου, και σε αυτό συνετέλεσε η σπηλαιολογική έρευνα που έγινε . « Πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο το σπήλαιο της Νεοκαισάρειας αλλά και όλα όσα υπάρχουν.
Η Πιερία με τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφίές της και σε αυτόν τον τομέα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για θεματικό τουρισμό που θα αφορά τα σπήλαια» σημείωσε ο κ. Τσεντίδης. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε «όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την ανάδειξη του νομού μας, σε συνδυασμό με την ιστορία της περιοχής, την μυθολογία και φυσικά τις φυσικέ ομορφιές.
Κατά τη διάρκεια των παλαιοντολογικών ανασκαφών τον Ιούλιο 2016 στην περιοχή της Νεοκαισάρειας και έπειτα από την πληροφόρηση που είχαν οι επιστήμονες . από τον κ. Τσεντίδη και άλλους τοπικούς φορείς για την ύπαρξη σπηλαίων στην περιοχή, τον Οκτώβριο του 2013 έγινε η πρώτη εξόρμηση από τους Βασιλειάδη Νικόλαο, Δηματράκη Διονυσία, Κοσμίδου Αγάπη, Νταβλή Σάκη και Σιδηρόπουλο Βασίλη στην περιοχή της Νεοκαισάρειας για την εξερεύνηση σπηλαίου που ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο και για περαιτέρω σπηλαιολογική έρευνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε είναι καρστικό και είναι τοποθετημένο σε ασβεστολιθικό κροκαλοπαγές. Υπάρχουν 2 είσοδοι, μία μεγάλη και μία μικρότερη (λαγούμι). Έχει έκταση περίπου 20 μέτρα και αποτελείται από 5 μικρούς θαλάμους οι οποίοι επικοινωνούν με στενά λαγούμια. Μέσα στο σπήλαιο υπήρχαν ίχνη από λαθρανασκαφή όπως σημάδια από σκάψιμο με γκασμά, σπασμένος διάκοσμος και απορρίμματα. Επιπλέον, το σπήλαιο φαίνεται να κατοικείται από διάφορα ζώα, έντομα, τρωκτικά κυρίως αλλά και από λίγο μεγαλύτερα σαρκοφάγα, όπως φαίνεται από τα περιττώματα και τα διάφορα οστά που βρέθηκαν.
Στην πέμπτη αίθουσα του σπηλαίου υπάρχει άθικτος διάκοσμος σε πρώιμο στάδιο. Διάκοσμος παρατηρείται και στις υπόλοιπες αίθουσες αλλά είναι σπασμένος από ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο διάκοσμος αυτός αποτελείται κυρίως από σταλακτίνες, κολώνες, κουρτίνες, κοράλια των σπηλαίων και μικρά γκουρ.
Στα πλαίσια της σπηλαιολογικής έρευνας οι επιστήμονες επισκέφτηκαν και άλλους χώρους όπου είχαν μαρτυρίες από τους κατοίκους για σπήλαια. Έτσι, εντόπισαν ένα σπήλαιο πολύ μικρών διαστάσεων (έκταση περίπου 1,5 μέτρο), τοποθετημένο σε ασβεστόλιθο, το οποίο είναι τόπος κατοικίας νυχτεριδών.
Νέα εξόρμηση
Τον Μάρτιο του 2017, πραγματοποιήθηκε δεύτερη εξόρμηση από τους Βασιλειάδη Νικόλαο, Ζούπα Δέσποινα, Οικονομίδη Γιώργο, Παναγή Χρυσή και Σαραφίδη Χρήστο στην περιοχή της Νεοκαισάρειας προκειμένου να χαρτογραφηθεί το σπήλαιο και να κατασκευαστεί η κάτοψή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !