5 Ιανουαρίου 2022

Αγιογραφικός Οίκος Αθανάσιου Κούζογλου στο Νέο Κεραμίδι
Μικρασιάτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1958. Σε πολύ νεαρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, για να περάσει σύντομα στην ιερή τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας, το πραγματικό του πάθος, που απορρόφησε όλη του τη ζωντάνια και δημιουργικότητα μέχρι σήμερα.


Η γνώση του στην επεξεργασία του χρυσού, στην ποικιλία των χρωμάτων και στην απόδοση της πνευματικότητας των μορφών, η πιστότητα και ο σεβασμός του στη γνήσια Βυζαντινή τέχνη, τον έκανα γνωστό και τον κατέστησαν έναν από τους πιο ποιοτικούς αγιογράφους της πατρίδας μας στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα.

Το πηγαίο ταλέντο του τον οδήγησε στην επιτυχή ενασχόληση και με άλλες μορφές της Βυζαντινής τέχνης, όπως το επιτοίχιο και επιδαπέδιο ψηφιδωτό και δε θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι τα ψηφιδωτά έργα του δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν εκείνα της περίφημης Βασιλικής του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Εξάλλου και οι ψηφίδες που χρησιμοποιεί παράγονται από τα διεθνώς αναγνωρισμένα εργαστήρια του Μουράνο.

Είναι χρέος μας, όμως, να μην παραλείψουμε την επιδεξιότητα του καλλιτέχνη στην πρωτότυπη δημιουργία υαλογραφιών (βιτρό), που αποτελούν προϊόν της Δυτικής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνδυασμό με τη Βυζαντινή Αγιογραφία και αυτό θα πρέπει να χαιρετισθεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία.

Έργα του βρίσκονται σε Ιερούς Καθεδρικούς και ενοριακούς Ναούς, (Θεία Ανάληψη και Αγία Τριάδα Κατερίνης, 'Αγιοι Κύριλλος & Μεθόδιος και 'Αγιος Κωνσταντίνος Γ' Σώματος Στρατού Θεσσαλονίκης), 'Αγιος Γεώργιος και 'Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος Ημαθίας, 'Αγιος Μηνάς Καλύμνου κ.α. Μητροπολιτικά Μέγαρα (Βέροιας, Καστοριάς, Ξάνθης) και Ιερές Μονές της Ελλάδας (Παναγία Δορβά) αλλά και του εξωτερικού ('Αγιος Γεώργιος, Φρανκφούρτη Γερμανία κ.α.).


ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΣ

ΙΕΡΟΚΥΡΗΞ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

Αθανάσιος Κούζογλου
Ν. Κεραμίδι, Κατερίνη, Τ.Κ 601 00
Τηλ. 23510 36087, Κιν. 6936 509 750
www.kouzoglou.gr
athanasios@kouzoglou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !