2 Σεπτεμβρίου 2016

Γέμισε με αρουραίους το Πάρκο της Κατερίνης -Κίνδυνος για λεπτοσπείρωση

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διάφορες παρεμβάσεις «αναβάθμισης» να έχουν γίνει στο πάρκο Κατερίνης. Έκαναν βέβαια χώρο όπου μπορούν οι ιδιοκτήτες σκύλων να πηγαίνουν με τα ζώα τους, (κάτι μου μας χαροποίησε ιδιαίτερα), έφεραν όμως πάπιες, άγρια πρόβατα και πιθανόν να φιλοξενηθούν στο μέλλον και άλλα ζωάκια… Δυστυχώς όμως η παρέμβαση αυτή δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει για την αναβάθμιση του πάρκου της Κατερίνης.

Κάποιος είπε «Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν προσφέρει καμία απολύτως ενημέρωση για την άγρια ζωή. Σκεφτείτε να πηγαίνατε τα παιδιά σας σε φυλακή για να τα διδάξετε για την ανθρώπινη συμπεριφορά.»
Όπως όλοι γνωρίζουμε για να έρθουν οι πάπιες στο πάρκο και να εγκατασταθούν,πλήρωσαν το τίμημα της απομάκρυνσης τα αδέσποτα ζώα που έμεναν στο χώρο αυτό χρόνια ελεύθερα και φροντίζονταν από φιλόζωους. Αυτά τα ζώα μεταφέρθηκαν σε κυνοκομείο, μόνο που ο χώρος αυτός δεν ενδείκνυται για να μένουν μόνιμα υγιή ζώα. 
Ο χώρος του πάρκου από την άλλη με τη συγκεκριμένη υποδομή δεν ενδείκνυται για την διαμονή των ζώων που μεταφέρθηκαν εκεί. Οι πάπιες είναι υδρόβια πτηνά και την περισσότερη ζωή τους την περνούν μέσα στο νερό, όμως στο πάρκο οι συνθήκες διαβίωσης τους δεν είναι οι κατάλληλες μιας και ο χώρος είναι μικρός, δεν προστατεύονται όταν τις κυνηγάνε παιδιά που τις βλέπουν ως παιχνίδι ή από κάποιο άλλο κίνδυνο. 
Όταν ο Δήμος αποφάσισε με μονομερή ενέργεια να φέρει τις πάπιες, πήρε και την ίδια μονομερή πρωτοβουλία να διώξει τα αδέσποτα ζώα χωρίς να συγκληθεί η πενταμελής επιτροπή η οποία είναι και η αρμόδια για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. 
Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Δήμου είναι ότι μόλις έφυγαν τα αδέσποτα σκυλιά εμφανίστηκαν αρουραίοι και μάλιστα πολλοί από τους επισκέπτες του πάρκου τους έχουν δει να τρώνε μαζί με τις πάπιες. Οι αρουραίοι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο υγείας μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταδοθεί η λεπτοσπείρωση και άλλες μολυσματικές ασθένειες, αν έρθουν σε επαφή με ανθρώπους. Είναι γνωστό δε ότι οι τακτικότεροι θαμώνες του πάρκου είναι μικρά παιδιά που ακουμπάνε με τα χέρια τους παντού, που θέλουν να παίξουν με τα χώματα κλπ. 
Όσον αφορά τα άγρια πρόβατα και αυτά έχουν κλειστεί σε ένα περιφραγμένο χώρο προς κοινή θέα. Είναι εκτεθειμένα στο κρύο και στη ζέστη χωρίς καμία προστασία. 
Το πάρκο δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ζωολογικού κήπου. 
Οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν πρόχειρες και χωρίς τον ελάχιστο σχεδιασμό. 
Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι θυσιάστηκαν κάποια ζώα που ζούσαν ελεύθερα στο πάρκο και τύγχαναν της φροντίδας των φιλόζωων, για να αντικατασταθούν από άλλα ζώα όπως πάπιες, άγρια πρόβατα κλπ. τα οποία όμως με τη σειρά τους υποφέρουν έγκλειστα σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι. 
Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην εμμονή του Δήμου να αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας και να μην λαμβάνει υπόψη την νομική υπόσταση που έχει η πενταμελής επιτροπή, αλλά κυρίως την ουσιαστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. 
Όλοι όσοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι, γνωρίζουμε ότι ο νόμος προστάζει σε κάθε Δήμο ανά την Ελλάδα την τακτική σύγκλιση πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Όμως ο Δήμος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται και να μονομερώς αποφάσεις οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε άσχημα αποτελέσματα. 
Ως πότε ο Δήμος θα συνεχίζει να αποφασίζει χωρίς εμάς; 
Εκ του Δ.Σ.  Φιλοζωικό Σωματείο «Άργος»:
Ο Πρόεδρος 
Ηλίας Χρυσικός»

4 σχόλια:

 1. Ας βάλουν τις πάπιες να κυνηγήσουν τα ποντίκια. Τα σκυλιά τους ενοχλούσαν τα πέταξαν στο κυνοκομειο.Οι βλακείες πληρώνονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. σωστά όλα αυτά όμως δεν είναι λύση να γεμίσει το πάρκο και με αδέσποτα όπως είπατε συνήθως μικρά παιδιά παίζουν τρέχουν και πιάνουν τα πάντα μέσα στο πάρκο.Οπότε το σωστό θα ήταν ούτε ποντίκια ούτε αδέσποτα και τα δυο κρύβουν κινδύνους.Μη παραξηγηθώ αγαπώ τα ζώα και έχω σπίτι μου και φροντίζω 3 σκυλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πρεπει να βρεθει λυση για τα κοπαδια των αδεσποτων στην Παραλια..εχει παραγινει το πραγμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1ον: Αρουραίοι πάντα υπήρχαν στο πάρκο, όσο καιρο υπάρχει το πάρκο τόσο καιρό υπάρχουν κ αρουραίοι κ ποντίκια κ άλλα διάφορα τρωκτικά μέσα στο παρκο..
  2ον: Οι αρουραίοι εμφανίστηκαν σε κοινή θέα προφανώς διότι ρίχνει ο κόσμος διάφορα στις πάπιες κ έρχονται να φάνε και αυτά...
  3ον: που κολλάνε τα αδέσποτα με τα τρωκτικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !