2 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεραίνονται οι καλλιέργειες στον Καταχά

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες στον Καταχά καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους μέρα με τη μέρα να ξεραίνονται, χωρίς να μπορούν να τις αρδεύσουν.
Η ΔΕΗ έχει κόψει στην «καρδιά» του καλοκαιριού το ρεύμα από αντλιοστάσια του τοπικού ΤΟΕΒ, λόγω παλαιότερων χρεών με αποτέλεσμα να οι αγρότες της περιοχής να μην έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν τα χωράφια τους, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις καλλιέργειες.

Τα παλαιότερα συσσωρευμένα χρέη του ΤΟΕΒ Καταχά, ανέρχονται συνολικά στα 75.000 ευρώ, αν και αγρότες της περιοχής ισχυρίζονται πως κατέβαλαν κανονικά τα χρήματα προς τον Οργανισμό.
Αρχικά, η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή ρεύματος σε τρία αντλιοστάσια λόγω των προηγούμενων χρεών.
Ο ΤΟΕΒ έκανε διακανονισμό της οφειλής σε 36 δόσεις, οπότε η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα στα δύο, προκειμένου να μη μείνουν απότιστες οι καλλιέργειες. Από την περασμένη Τετάρτη 24 Αυγούστου, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα και σε άλλα 4 αντλιοστάσια, για τα οποία το συνολικό χρέος ανέρχεται περίπου σε 50.000 ευρώ. Με τη νέα πολιτική της ΔΕΗ, ο ΤΟΕΒ θα πρέπει να πληρώσει το 30% της οφειλής και να ενταχθεί σε διακανονισμό εξόφλησης σε 8 δόσεις, που σημαίνει οικονομική εξόντωση των αγροτών.
Στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού η νέα διοίκηση του ΤΟΕΒ ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου προς τη ΔΕΗ για την επανασύνδεση του ρεύματος στις γεωτρήσεις για να μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Σε απόγνωση οι παραγωγοί
Στο Καταχά, οι δενδροκαλλιεργητές βλέπουν τα δέντρα να μαραίνονται, ενώ το επόμενο διάστημα θα έπρεπε να μπουν στα χωράφια για να μαζέψουν την παραγωγή. Οι βαμβακοπαραγωγοί ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τρόπο να ποτίσουν τα χωράφια για να μην καταστραφεί η σοδειά.
Να σημειωθεί ότι οι ΤΟΕΒ αποτελούν Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις αναγκαστικής μορφής. Είναι ΝΠΙΔ και λειτουργούν ως ανταποδοτικοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Οργανισμοί. Έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων, τη ρύθμιση της χρήσης και της διανομής του αρδευτικού νερού, με την επιβολή του κανονισμού άρδευσης, την επιβολή και τη βεβαίωση των αρδευτικών εισφορών, τη ρύθμιση και τη συντήρηση του δικτύου κ.λπ. Τα έσοδά τους προέρχονται από τις χρεώσεις των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !