5 Ιουλίου 2021

Ε. Σκούφα: «Οι καστανοπαραγωγοί βλέπουν τους καρπούς των δένδρων τους να καταστρέφονται "




Εκατοντάδες καστανοπαραγωγοί βλέπουν τους καρπούς των καλλιεργειών τους να αχρηστεύονται εξαιτίας του μύκητα που προσβάλει τον καρπό, γνωστού ως φαιά σήψη καστάνου, με δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες κι απώλεια εισοδήματος. Η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, επαναφέρει το σοβαρό αυτό πρόβλημα, καταθέτοντας Αναφορά μετά από αίτημα δεκάδων καστανοπαραγωγών και βάσει της επιστολής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας, με την οποία ζητείται η χρηματοδότηση ερευνητικής πρότασης για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης καστάνου.

Παρά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πλήρης αδράνεια από το υπουργείο

Μετά από δύο Ερωτήσεις της βουλεύτριας Πιερίας στη Βουλή και μια Επίκαιρη Ερώτηση, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, χωρίς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει πράξει τίποτα προς την κατεύθυνση μιας ενεργητικής πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των καστανοπαραγωγών.

Χρηματοδότηση για εντατική και εκτεταμένη έρευνα

«Ακόμη και εάν οι καστανοπαραγωγοί αποζημιώνονταν από την οργανωμένη πολιτεία για την απώλεια εισοδήματός τους από τις ασθένειες που πλήττουν ύπουλα την παραγωγή τους, κάποια στιγμή, η πρόοδος των ασθενειών θα εξαφανίσει τους εξαιρετικά θρεπτικούς αυτούς καρπούς από την αγορά. Άρα οι πολιτικές αυτές της αποζημίωσης, δεν θα επιτύχουν τίποτε άλλο από μια πρόφαση πρόσκαιρης οικονομικής εξισορρόπησης. Ο μόνος τρόπος για την διατήρηση των καρπών αυτών στη διατροφή μας και στην φυτική αλυσίδα του δάσους, είναι οι « ενεργητικές πολιτικές που στοχεύουν στην ανακάλυψη των αιτίων των ασθενειών και την φυτοφαρμακευτική τους αντιμετώπιση», υπογραμμίζει η κα Σκούφα.

«Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Επιστολή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών γύρω από την οποία στρέφεται η παρούσα Αναφορά. Συγκεκριμένα ζητείται από το Ινστιτούτο η χρηματοδότηση εντατικής και εκτεταμένης έρευνας που θα αφορά στην ενδελεχή μελέτη των αιτιών & συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας της φαιάς σήψης καστάνου, καθώς επίσης και της οικολογίας, της βιολογίας και επιδημιολογίας της σε όλες τις περιοχές όπου παρουσιάζεται εντονότερα το πρόβλημα. Το αίτημα αυτό συμπληρώνουν οι επιστολές δεκάδων καστανοπαραγωγών που υφίστανται τις δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες της απαξίωσης των καρπών που συλλέγουν, με τις οποίες εναγωνίως ζητούν από το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών να συνεχίσει τις επιστημονικές έρευνες που ξεκίνησε το έτος 2020 κατά της φαιάς σήψης καστάνου, με την ελπίδα ότι μπορεί να περισώσουν τα δέντρα τους και τις ζωές τους που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την εμπορία αυτών των καρπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !