21 Ιουνίου 2018

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε Κατερίνη και Κορινό



Με ενθουσιώδη ανταπόκριση και εορταστική διάθεση, άνοιξε χθες Τετάρτη 20 Ιουνίου, στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού αντίστοιχα, η αυλαία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2018, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης είναι από τους λίγους ανά την Ελλάδα Δήμους, ο οποίος έχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εντάξει στο εν λόγω πρόγραμμα, δύο δημοτικές βιβλιοθήκες (Κατερίνης – Κορινού), συμμετέχοντας έτσι ενεργά στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας τιτλοφορείται: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στη μεγάλη παρέα της γιορτής έναρξης συμμετείχαν δημιουργικά και τα παιδιά της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης. Την έναρξη σηματοδότησε ένα παιχνίδι γνωριμίας, ενώ ακολούθησε το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού. Στην συνέχεια, δημιουργήθηκαν ομάδες κάθε μία εκ των οποίων εξερεύνησε τα ράφια της βιβλιοθήκης αναζητώντας τους κρυμμένους τίτλους εργαστηρίων. Ακολούθως, όλοι μαζί διάβασαν και παρουσίασαν τα φετινά εργαστήρια, κατασκεύασαν κολάζ με το υλικό της εκστρατείας, ενώ «έχτισαν» το εργοστάσιο της βιβλιοθήκης. Στον επίλογο, το ξύλινο επιτραπέζιο ημερολόγιο εμπλουτίσθηκε με τα στοιχεία της ημέρας και συμπληρώθηκαν τα ατομικά ημερολόγια των συμμετεχόντων.




Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές




«Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 υλοποιείται και φέτος με τον συντονισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ενώ επικεντρώνεται στην συνεργασία βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών» επισημαίνει σε δήλωσή της, το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, Ροδή

Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, ενώ όπως σημειώνει «στη δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης, η ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ των εγγραφών, με 200 παιδιά να λαμβάνουν μέρος στα εργαστήριά μας».




ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ

Το ημερολόγιο του Ιουνίου βρέθηκε στο επίκεντρο της πρεμιέρας στη δημοτική βιβλιοθήκη Κορινού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, 70 παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις, ενώ οι εγγραφές στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού συνεχίζονται. Παρακαλούνται οι γονείς, προκειμένου το κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε δράσεις του προγράμματος, να επικοινωνούν για έγκαιρη κράτηση θέσεων, στο τηλ. της Δημοτικής βιβλιοθήκης - 2351 350 919 καθημερινά.

«Η συμμετοχή της βιβλιοθήκης μας, μέσω του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε αυτό το πανελλήνιο & δημιουργικό παιχνίδι γνώσης, ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών» σημειώνει με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου.





Η ταυτότητα του προγράμματος

Στα εργαστήρια που προαναφέρθηκαν, οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά - ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη.




Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !