5 Ιουνίου 2020

Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται Χαλκιδική και Πιερία



Tην ώρα που ο τουρισμός βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν αποκλείεται πιθανή εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων covid-19 να ανατρέψει την όποια αισιοδοξία επικρατεί εν αναμονή έστω και της κουτσουρεμένης τουριστικής περιόδου, οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας προετοιμάζονται ώστε να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρώτη στις επιλογές τους είναι η Κεντρική Μακεδονία, με τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη να αποτελούν τις … αιώνιες αγαπημένες τους . Η πλειονότητα τους έρχονται με το αυτοκίνητο τους και επιλέγουν τόσο ξενοδοχεία όσο και ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες προκειμένου να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι. Μπορεί να μην αποτελούν τις παροδοσιακές καλές μας αγορές, καθώς αυτές προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία), ώστοσο οι Βαλκάνιοι για τη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν μία κρίσιμη μάζα τουριστών που στηρίζουν την περιοχή κάθε καλοκαίρι.

Ποιο είναι όμως το προφίλ των τουριστών από τις γειτονικές μας χώρες;

Η χαρτογράφηση τους αποτυπώνεται μέσω των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΙΝΣΕΤΕ.


Οι Βούλγαροι

Βόρεια Ελλάδα δαγκωτό ψηφίζουν οι Βούλγαροι καθώς επισκέπτονται το σύνολο της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Πέρυσι ταξίδεψαν προς τη Βόρεια Ελλάδα 3,88 εκατ. τουρίστες με τον συνολικό εξερχόμενο τουρισμό της Βουλγαρίας να εκτιμάται σε 7 εκατ.

Ο μέσος χρόνος παραμονής στη χώρα μας είναι ο πλέον μικρότερος σε σχέση με τους άλλους Βαλκάνιους (2,4 βράδια), ενώ το ποσό που πέρυσι άφησαν στον ελληνικό τουρισμό έφτασε τα 338 εκατ. ευρώ.
Ο κύριος όγκος των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε κατά του καλακαιρινούς μήνες. Το γεγονός ότι η Βουλγαρία συνορεύει με την Ελλάδα, διευκολύνει την πρόσβαση, συγκαταλέγοντας την στις Top – 3 αγορές του ελληνικού οδικού τουρισμού. Η Βουλγαρία, βρίσκεται στη 17η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό ανά 100.000 ήταν 1,8 καθιστώντας την μία από τις «καθαρές» χώρες, ενώ το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας της Βουλγαρίας ξεκίνησε παράλληλα με της Ελλάδας, στις 4 Μαίου.

Η μείωση του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αγγίξει την τρέχουσα χρονιά το 4%.


Σκοπιανοί

Στις Top – 3 αγορές του ελληνικού οδικού τουρισμού συγκαταλέγονται τα Σκόπια που επιλέγουν τις παραλίες τις Κεντρικής Μακεδονίας για τις καλοκαιρινές ολιγοήμερες διακοπές τους που μεταφράζονται σε 2,5 βράδια.

Πέρυσι την Κεντρική Μακεδονία επισκέφτηκαν 948.000 Σκοπιανοί δαπανώντας μόλις 114 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% των συνολικών ελληνικών εισπράξεων.

Η άρση του lockdown ξεκίνησε στις 15 Μαϊου, ενώ εκτιμάται πως φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 4%. Η εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα ήταν, επίσης, ελεγχόμενη με 5,6 θανάτους ανά 100.000.

Οι Αλβανοί

Η λίστα με τις Top – 3 αγορές του ελληνικού οδικού τουρισμού ολοκληρώνεται με την Αλβανία. Πέρυσι τη χώρα μας, με κυρίαρχη προτίμηση στην Ήπειρο, επισκέφτηκαν 944.000 Αλβανοί. Διέμειναν κατά μέσο όρο 3,5 βράδια, ενώ δαπάνησαν 212 εκατ. ευρώ. Το 40% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Η Αλβανία βρίσκεται στην 20η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησε στις 11 Μαϊου με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να υπολογίζεται στο 5% για τη φετινή χρονιά.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό ανά 100.000 ήταν 1,1 άτομα.

Οι Ρουμάνοι

Η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελούν τους δύο κορυφαίους προορισμούς των Ρουμάνων στη χώρα μας που την κατατάσουν πρώτη στις επιλογές τους.

Το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας 1,37 εκατ. Ρουμάνοι, δαπανώντας 483 εκατ. ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής ήταν τα 6,4 βράδια. Το 76% των δαπανών των Ρουμάνων τουριστών στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Για τη Ρουμανία, που βρίσκεται στην 7η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, η γεωγραφική της θέση διευκολύνει την οδική της πρόσβαση στην Ελλάδα.

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας της Ρουμανίας ξεκίνησε στις 15 Μαίου, ενώ η μείωση του ΑΕΠ της χώρας, για το 2020, εκτιμάται στο 5%. Παρατηρείται σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη οικονομικού κλίματος. Η εξέλιξη του κορωνοϊού στη Ρουμανία ήταν, επίσης, ελεγχόμενη με 6 θανάτους ανά 100.000.


Οι Σέρβοι

Αδιαφιλονίκητος προορισμός για τους Σέρβους είναι η Κεντρική Μακεδονία. Κατά μέσο όσο διανυκτερεύουν 8,4 βράδια. Πέρυσι μας επισκέφτηκαν 1,027 εκατ. Σέρβοι, οι οποίοι δαπάνησαν 365 εκατ. ευρώ. Το 80% των διανυκτερεύσεων παραγματοποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους. Κατά το ίδιο διάστημα έγινε και το 77% των δαπανών των Σέρβων τουριστών.

Η Σερβία βρίσκεται στη 15η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού.

Το σταδικακό άνοιγμα της σερβικής οικονομίας ξεκίνησε στις 27 Απριλίου. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ για φέτος υπολογίζεται σε 3%.

Η εξέλιξη του κορωνοϊού στη Σερβία ήταν, επίσης, ελεγχόμενη με 3,4 θανάτους ανά 100.000.


Οι Κύπριοι

Για τους κατοίκους της Μεγαλονήσου η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί τον δεύτερο προσφιλή τους προορισμό, μετά την Αττική. Πέρυσι έφτασαν στη χώρα μας 801.000 Κύπριοι αφήνοντας 465 εκατ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό. Το ποσό αυτό μεταφράζεται στο 2% επί των συνολικών περσινών εισπράξεων. Ο μέσος χρόνος παραμονής τους ήταν τα 9 βράδια. Το 37% των αφίξεων πραγματοποιήθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και πραγματοποιήθηκε το 39% των δαπανών των Κύπριων τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας. Η Κύπρος βρίσκεται στην 8η θέση του ελληνικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Κύπρο ήταν ελεγχόμενη με 1,9 θανάτους ανά 100.000. Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας του νησιού ξεκίνησε στις 4 Μαϊου, παράλληλα με την Ελλάδα. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ, κατά 6,5% το 2020.

voria.gr

https://blog.moudaniwn.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !