6 Αυγούστου 2021

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΕΡΓΙΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ




Απαντήσεις για το μέλλον του μεγάλου και εξαιρετικά σημαντικού έργου της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου Βεργίνας – Κολινδρού, ζητά με ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Ένα έργο που ανακοινώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ενώ παράλληλα η έγκριση του ποσού των 2.500.000€ έγινε το 2019 σύμφωνα με την Δ19/ οικ.1234 /15-4-2019 απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η έγκριση χρηματοδότησης της μελέτης του έργου, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, αποδείκνυε την ισχυρή βούληση της τότε κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πυλώνα και μοχλό τον αγροτικό τομέα.

Μείωση του κόστους παραγωγής και παράλληλα προστασία των φυσικών πόρων

Μάλιστα τότε, οι πολίτες των Π.Ε Πιερίας και Ημαθίας, καθώς και τα τοπικά μέσα δέχθηκαν την ανακοίνωση με εξαιρετική ικανοποίηση και χαρά, καθώς μια εκκρεμότητα άνω των πέντε δεκαετιών, επιτέλους δρομολογήθηκε, παρά τα τότε πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Το έργο κατασκευής αρδευτικού δικτύου Βεργίνας-Κολινδρού, έργο αιτούμενο από τις τοπικές κοινωνίες και τους αγροτικούς φορείς τους εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες, θα μειώσει το κόστος της αγροτικής παραγωγής σε μια έκταση περίπου τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην Βόρεια Πιερία και την Νότια Ημαθία, δηλαδή σε όλη η περιοχή δυτικά του Αλιάκμονα ως την περιοχή του Κολινδρού. Επιπλέον θα συμβάλλει στην προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων με γνώμονα την αειφορία, καθώς μέχρι σήμερα η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία εξυπηρετείται από απαρχαιωμένα δίκτυα και ενεργοβόρες γεωτρήσεις, δημοτικές και δυστυχώς πολύ περισσότερες ιδιωτικές, κάποιες από αυτές μη καταγεγραμμένες και μη αδειοδοτημένες, οι οποίες δημιουργούν, λόγω υπεράντλησης, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αυξάνοντας μάλιστα κάθετα το κόστος κάθε παραγωγής που βασίζεται στην κατανάλωση ακριβού ρεύματος για τις αντλίες.



Καμία ενέργεια από την κυβέρνηση για την υλοποίηση του έργου

Από τότε μέχρι σήμερα, καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για την υλοποίηση αυτού του έργου, ενώ η παράταση της υπεράντλησης αποδεικνύεται καθημερινά περιβαλλοντικά ζημιογόνος και οικονομικά ασύμφορος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Βεργίνας - Κολινδρού δεν θα είναι δημοσιονομικά επιβαρυντική αν για παράδειγμα ενταχθεί στα «πράσινα» έργα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ή σε κάποιο στρατηγικό σχέδιο αρδευτικών έργων που εκκρεμούν στη χώρα μας με χρηματοδότηση από το τρέχον Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Η κα Σκούφα ζητά ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία για την τύχη του έργου, καθώς και για το εάν αποτελεί για τη σημερινή κυβέρνηση πολιτική προτεραιότητα η υλοποίησή του, ποια η πορεία υλοποίησής του, ποια η εκτίμηση για το συνολικό κόστος υλοποίησης, ποια η προέλευση χρηματοδότησής του και τέλος, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας περαίωσης του έργου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !