25 Ιουλίου 2021

Βροντού: Η ιστορία της Αγίας Κόρης.....





Στην Βροντού Πιερίας,στους πρόποδες του Ολύμπου, υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσσι που ονομάζεται Αγία Κόρη.Σύμφωνα με τον θρύλο της περιοχής, η Αγία Κόρη ήταν μία κοπέλα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία ήταν πολύ όμορφη και θέλησε να την πάρει στο χαρέμι του ο Πασάς.'Ομως η κοπέλα ήταν αφιερωμένη στο Θεό και αρνήθηκε την πρόταση του Πασά. Ο Πασάς φυσικά είχε διαφορετική άποψη και είπε στους υποτακτικούς του να του την φέρουν με το ζόρι.


Η κοπέλα κατάφερε να το σκάσει, παίρνοντας μαζί της μία εικόνα της Παναγίας και αναζήτησε καταφύγιο στον Όλυμπο, στις βάθρες της Βροντούς, ενώ ο Πασάς είχε στείλει ξωπίσω της ένα τσούρμο υπηρέτες με σκυλιά για να την φέρουν νεκρή ή ζωντανη.Κυνηγημένη και εξαντλημένη, ακούγοντας τα σκυλιά να πλησιάζουν, κρύφτηκε σε μια κουφάλα ενός δέντρου και άρχισε να προσεύχεται, ζητώντας την βοήθεια της Παναγίας για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Οι προσευχές της εισακούστηκαν και ο κορμός έκλεισε γύρω της. Φυσικά οι Τούρκοι δεν την βρήκαν πουθενά και γύρισαν πίσω για να πούνε στον Πασά πως η κοπέλα χάθηκε και πως μάλλον θα έπεσε σε κάποια από τις χαράδρες και σκοτώθηκε. Ποτέ κανείς δεν έμαθε τη απέγινε η κοπέλα.
Ώσπου,ύστερα από χρόνια, ένας υλοτόμος κόβοντας ένα δέντρο, βρήκε μέσα στον κορμό ένα γυναικείο σκελετό, και από το κομένο δέντρο άρχισε να αναβλύζει αγιασμός. Τότε όσοι γνώριζαν την ιστορία της κόρης στην περιοχή, έκαναν την σύνδεση και έχτισαν ένα εκκλησάκι γύρω από το δέντρο, στην μνήμη της. Επειδή κανείς δεν ήξερε το όνομα της, το οναμάσαν Αγια Κόρη [κόρη σημαίνει κορίτσι] αν και στην πραγματικότητα η Εκκλησία δεν την έχει αναγνωρίσει ακόμα και δεν υπάρχει στο εορτολόγιο.[στην εκκλησία τελούνται μυστήρια κανονικά].
Η μνήμη της γιορτάζεται την ημέρα της Αγίας Τριάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους των κοντινών χωριών. Το αγίασμα της λένε πως είναι θαυματουργό και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !