10 Οκτωβρίου 2018

Αφιερωμένη στους Νέους η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018



Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

H Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας φέτος είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η σύγχρονη πραγματικότητα καλεί τους νέους σε μια μεγάλη αναμέτρηση λόγω της πολυπλοκότητας, της έντασης και της ταχύτητας των αλλαγών και των απαιτήσεων που θέτει σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, Η διαμόρφωση ταυτότητας, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η εγκατάλειψη της εστίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών επιδόσεων, ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα πλασματικά πρότυπα, όπως και το άγχος μιας αβέβαιης επαγγελματικής πορείας είναι καταστάσεις που συχνά δοκιμάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων καθώς και σε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας . Στόχος διαχρονικά είναι να τονίσουμε τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.

Η στρατηγική επένδυση στην ψυχική υγεία είναι η πρόληψης και ενημέρωση γύρω από το θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν τους νέους .

Υπάρχουν λύσεις : προϋποθέτουν σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, των παιδιών, της οικογένειας, του σχολείου, της πολιτείας και φυσικά των ειδικών ψυχικής υγείας που μπορούν να δώσουν σημαντικές κατευθύνσεις.

Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος . Να ενισχύσουμε ψυχικά τα παιδιά αλλά και το οικείο περιβάλλον τους, ώστε να ενδυναμωθούν οι οικογενειακοί και σχολικοί δεσμοί που επηρεάζουν σημαντικά τον ψυχισμό τους δίνοντάς τους εφόδια για την αντιμετώπιση των δυσκολιών
Πόσο σημαντική είναι η καλή ψυχική υγεία των νέων

Σε μεγάλο ποσοστό, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αρχίζουν να εκδηλώνονται από την εφηβική ηλικία-έχοντας καλλιεργηθεί από τα πρώτα χρόνια ζωής-χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει πάντα έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η έγκαιρη πρόληψη απαιτείται από την παιδική ηλικία καθώς η ψυχική ισορροπία και ανθεκτικότητα δομείται από νωρίς μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο που απαρτίζεται από καλές σχέσεις, αποδοχή, επιβράβευση, κατανόηση των δυσκολιών ως μέρος της ζωής και αναζήτηση βοήθειας από το οικείο περιβάλλον ή κάποιον ειδικό, όταν απαιτείται.

Η ψυχική φροντίδα των νέων έχει επίπτωση όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο καθώς οι υγιείς έφηβοι εξελίσσονται σε υγιείς ενήλικες που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερες οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου κοινωνικού συνόλου.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ειδικού . Ένα 10 % του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Η ψυχική υγεία, και μάλιστα αυτή των νέων ανθρώπων, Θα πρέπει να είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για τις πολιτικές υγείας που θα εφαρμοστούν. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα σύστημα υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα (σχολείο, οικογένεια, κοινότητα, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών εφήβων) το οποίο δεν θα αφήνει τους νέους αβοήθητους .

Μηνύματα

Ενημέρωση , ευαισθητοποίηση , αλλαγή στάσης ζωής , αλλαγή τρόπου ζωής .

Καταπολεμούμε το ψυχιατρικό στίγμα .

Με τα μάτια της ψυχής βλέπουμε καλύτερα .

Πηγή : Π.Ο.Υ κ (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.)





Επιμέλεια κειμένου :Μπέης Δημήτριος

Ψυχοθεραπευτής -MSc

Μάστερ στην κοινωνική ψυχιατρική – παιδοψυχιατρική .








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !