16 Ιουλίου 2021

Αντιδημαρχία Καθαριότητας Έκκληση για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων




Η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της καθαριότητας αποτελεί διαρκή μέριμνα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, αλλά για να επιτευχθεί σε μέγιστο βαθμό απαραίτητη είναι η συνεργασία των δημοτών.


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο δημότες (κυρίως παραλιακών οικισμών) να μην ακολουθούν τους κανόνες δυσχεραίνοντας το έργο των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και να προκαλούν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό αποκομιδής απορριμμάτων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπάζα και κλαδιά καταλήγουν στους μπλε κάδους απορριμμάτων ή ακόμα και στους κάδους οικιακών απορριμμάτων. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γραμματικόπουλος, αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρές βλάβες στον μηχανολογικό εξοπλισμό των απορριμματοφόρων, η αποκατάσταση των οποίων κοστίζει στους δημότες. Πέρα από το κόστος όμως, δημιουργείται και σοβαρό πρόβλημα στο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων που έχει καταρτίσει η υπηρεσία, καθώς σε κάποιες των περιπτώσεων τα απορριμματοφορα αποσύρονται από την κυκλοφορία μέχρι να επισκευαστούν.


Η υπηρεσία κάνει έκκληση στους δημότες για σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ορθής ανακύκλωσης. Επιπλέον υπενθυμίζει πως για την συλλογή ογκωδών αντικειμένων (στρώματα, παλαιά έπιπλα), παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και μπαζών, μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία ώστε τα συνεργεία της να τα συλλέγουν κατόπιν συνεννόησης. Για αποκομιδή χόρτων και κλαδιών, μπορούν να επικοινωνούν με την Αντιδημαρχία Πρασίνου, η οποία διαθέτει αντίστοιχο συνεργείο


Χρήσιμη υπενθύμιση

Στον μπλε κάδο ρίχνουμε μόνο τις συσκευασίες, δηλαδή:

-Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

-Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

-Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

-Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

-Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Στον μπλε κώδωνα ανακυκλώνουμε μόνο τις γυάλινες συσκευασίες που καταναλώνονται στην επιχείρησή μας ή στο σπίτι μας.

-Μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, κρασί, αναψυκτικά, νερό, λάδι κ.ά.

-Βαζάκια τροφίμων από μαρμελάδες, μέλι, ντοματοπολτούς κ.ά.

Τι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε στον μπλε κώδωνα:

Υλικά που είναι γυάλινα αλλά δεν αποτελούν γυάλινη συσκευασία: π.χ. ποτήρια, πιάτα, βάζα, τζάμια, καθρέπτες, φανάρια, τασάκια, κούπες κ.α

-Υλικά που είναι συσκευασίες αλλά δεν είναι γυάλινες: πλαστικές, χάρτινες, αλουμινένιες, λευκοσιδηρές.

-Υλικά που ανήκουν σε άλλα Συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά αυτοκινήτων.

Στους κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, εναποθέτουμε μόνο παλιά παπούτσια και ρούχα.Για ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα κλπ) οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας στα τηλέφωνα 2351350581 και 2351350584 και 2351350592 ώστε συνεργεία του Δήμου να περισυλλέξουν τα αντικείμενα σε προκαθορισμένη μέρα από τον χώρο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !