3 Ιουνίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για το Κέντρο Ακτινιδιάς, τον Τουρισμό και τον Πέλεκα




Συνέντευξη τύπου στους τοπικούς δημοσιογράφους παραχώρησαν σήμερα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας. Ας δούμε τα σημαντικότερα σημεία αυτής.


" Η Νομαρχιακή Επιτροπή εξελέγη στις αρχές του 2021 ολοκληρώνοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες εσωκομματικές διαδικασίες σε δύσκολες συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων ένεκα της πανδημίας κλείνοντας ένα μεγάλο και πετυχημένο 1ο κύκλο διεύρυνσης του κόμματος στην κοινωνία με πολλές νέες εγγραφές νέων μελών υπερδιπλασιάζοντας την δύναμη του κόμματος στην Πιερία και αυτό εκφράστηκε και στην σύνθεση της ΝΕ. Η επιδίωξη της περαιτέρω διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πιερίας είναι συνεχής και πάντα στην Ημερήσια Διάταξη μας. Η σύσταση, η λειτουργία και ενεργοποίηση των θεματικών τομέων ήταν άμεσος στόχος ξεκίνησε αμέσως με πολλές δραστηριότητες για σημαντικά πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα.

Εάν κάποιος θελήσει να αποτιμήσει την περίοδο της πανδημίας, καταλήγει ότι αυτή αποτελεί τομή, που προσδιορίζει το «πριν» και το «μετά» σε θεμελιώδη προβλήματα, ιδιαιτέρως στην αναδιαμόρφωση των παραγωγικών και των κοινωνικών σχέσεων, την ίδια τη ζωή και την οντότητα των πολιτών.

Οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού έχουν κάνει την επιλογή τους. Eπέλεξαν την στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης, της διαχείρισης του φόβου των κοινωνιών, την περιστολή δικαιωμάτων, την ανοχή στην επιτήρηση και την χειραγώγηση την κοινωνίας.

Σαφές δείγμα αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Πλήττει όλους τους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των ήδη εργαζομένων, και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Οι αναγκαίες διατάξεις ενσωμάτωσης, όπως για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία και τις γονικές άδειες, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τον αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας. Εμείς, δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, εδώ στην Πιερία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.


Είναι εμφανής επίσης η διεύρυνση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα, όπως και η δήθεν ανάπτυξη για όλους, μέσω των τάχα ουδέτερων πράσινων και ψηφιακών μετασχηματισμών, στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση που ήδη επιχειρείται σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, επίσης η ανενδοίαστη, ανασύσταση του παραδοσιακού πελατειακού κράτους της Δεξιάς και για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών, αλλά και μικρότερων ιδιοτελών συμφερόντων μέσω της πληθώρας γκρίζων αναθέσεων, προμηθειών και διευθετήσεων και κυρίως μέσω της θεσμικής συρρίκνωσης και υπονόμευσης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών.

Είναι αναγκαιότητα τα παραπάνω να γίνουν συνείδηση στην κοινωνική πλειοψηφία, ιδιαίτερα στην πολυπληθή νέα γενιά που υπέστη και υφίσταται τις δυο επάλληλες κρίσεις στη χώρα μας.

Είναι αναγκαιότητα η οικοδόμηση μιας νέας εμπιστοσύνης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα της νεολαίας προς την ίδια την πολιτική πράξη και συμμετοχή

Μια νέα συμφωνία για την κοινωνική πλειοψηφία, τη νέα γενιά και το περιβάλλον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο Πισσαρίδη σε σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Ως πολιτική και ιδεολογική επιλογή, χωρίς Μνημόνια και καταναγκασμούς. Αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το 1% των ισχυρών, εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πλήρης απορρύθμιση της εργασίας με κατάργηση οκταώρου και φτηνές υπερωρίες, ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών τομέων του κοινωνικού κράτους, ακόμα και στον χώρο της Υγείας, "επενδύσεις" σε βάρος του περιβάλλοντος

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ξεκινά από την παραδοχή πως το σχέδιο για τη νέα εποχή μετά την πανδημία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη στήριξη των νέων, την ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και των μισθών, την καταπολέμηση των ανισοτήτων τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να στηρίξουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τους λίγους.

Ολα αφορούν και ισχύουν προφανώς και για την Πιερία. Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σε εξέλιξη ένα σχεδιασμό από τον Φλεβάρη του 2021 και με όλες τις οργανωμένες δυνάμεις μας, με τους φίλους του κόμματος προσπαθεί και προσαρμόζει την πολιτική μας στις ανάγκες, στις ιδιαιτερότητες και στις δυνατότητες της περιοχής μας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μεταποίηση – εμπόριο), τους εκπαιδευτικούς, το ιατρικό και το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό όλων των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, με τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες στον τουρισμό, με όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, με την ΤΑ Α και Β βαθμού και τους θεσμικούς εκπροσώπους όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Προσπαθούμε και εντοπίζουμε, αναλύουμε και αναδεικνύουμε προβλήματα, ακούμε ειδικούς, προτείνουμε λύσεις.

Στην Πιερία το τοπικό Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΠ) παράγεται κυρίως από τον πρωτογενή τομέα (αγροτική, κτηνοτροφική οικονομία), από τον τουρισμό, τον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) και τις υπηρεσίες.

Οι υποδομές άρδευσης είναι ελλιπείς και το έργο Αλιάκμονα παραμένει στάσιμο στην φάση που το έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Το ακτινίδιο είναι η σημαντικότερη αγροτική παραγωγή και συμβάλλει με υψηλά ποσοστά στο ΑΠ και οφείλουμε με ιδιαίτερη φροντίδα να ασχοληθούμε και εμείς και η πολιτεία με αυτό, αλλά ιδιαίτερα οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, θα μπορούσε να παίξει η δημιουργία ενός Κέντρου Ακτινιδιάς, με έδρα την Πιερία.

Σημαντική συμβολή στην προστιθέμενη αξία των γεωργικών μας προϊόντων έχουν οι υποδομές και οι αποδόσεις αυτών για την επεξεργασία, συσκευασία, αποθήκευση και διάθεση στην αγορά, όπως και η πρόληψη που είναι αναγκαία για την προστασία της παραγωγής με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Καστανιές.

Τουρισμός

Η έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού για το άνοιγμα της περυσινής τουριστικής περιόδου με ασφάλεια, υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες μαζί με τις παλινωδίες και τα αντικρουόμενα σχέδια επικοινωνιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης οδήγησαν τον τουρισμό της Πιερίας σε απόλυτο μαρασμό με πτώση του κύκλου εργασιών του μέχρι και 90%, οδηγώντας επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε απόγνωση.

Επειδή η οικονομία της Πιερίας δεν αντέχει άλλη μία παρόμοια τουριστική περίοδο, επειδή οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του Πιερικού κοινωνικού ιστού και επειδή η ευημερία του κλάδου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική οικονομική ανάκαμψη του Νομού, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προτείνει μία σειρά μέτρων για την ασφαλή εκκίνηση της τουριστικής περιόδου με αιχμές την προστασία της δημόσιας υγείας, άμεσα οικονομικά μέτρα στήριξης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, διοικητικά μέτρα και Προγραμματισμό δράσεων ενίσχυσης και προβολής του τουριστικού προϊόντος του Νομού .

Η Πιερία έχει δυστυχώς το προνόμιο να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 10 φτωχότερων νομών και είναι ζωτικής σημασίας η αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε πολιτικές, όπως αυτές που περιγράψαμε, που μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα αυτή.

Η κλιματική αλλαγή με τα προβλήματα που σηματοδοτεί κτυπάει ήδη την πόρτα μας. Η αναζήτηση νέων μορφών παραγωγής ενέργειας όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική,, υδροηλεκτρική, βιομάζα, βιοαέρια (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες , γεωθερμία, υδροηλεκτρισμός) έχει μπει στη ζωή μας ώστε σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να κυριαρχήσουν πλήρως αυτές οι πηγές με φροντίδα να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις και παραγωγικές, να δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και να είναι αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες. Στην λογική αυτή προσεγγίζουμε κάθε προοπτική επένδυσης στο τομέα αυτό στην περιοχή μας.

Η τοπική κοινωνία είναι ευαίσθητη σε οτιδήποτε αφορά το Περιβάλλον, την ρύπανση, την μόλυνση, την δυσοσμία (μπόχα), την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και εκφράζεται υπεύθυνα, αγωνιστικά και μεθοδικά μέσα από διάφορες δράσεις, όπως αυτές του συλλόγου για τον Πέλεκα, την ΟΠΠ Ican’tbreathe, (όλοι οι δήμοι?)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !