28 Απριλίου 2021

150 ευρώ για κατ' οίκον επίσκεψη ιατρού σε χωριό της Βόρειας Πιερίας !




Μερικές φορές το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό. Πόσο δε μάλλον στη σημερινή εποχή, της πανδημίας, με τα οικονομικά προβλήματα να ειναι φανερά σε χιλιάδες κατοίκους της Πιερίας. Ένα παράλογο και εξοργιστικό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε χωριό της Βόρειας Πιερίας.



Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο Katerinipress, γνωστός παθολόγος της Κατερίνης εκλήθη την Κυριακή, σε κατ΄οίκον επίσκεψη σε χωριό του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού από 69χρονο ασθενή, που ανέβαζε συνεχώς πίεση και χρειαζόταν επειγόντως μια ένεση για τον κατευνασμό της. Ο ιατρός αφού πραγματοποίησε την ένεση , ακολούθως ζήτησε 150 ευρω !




Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το κόστος για κατ΄όικον επισκέψεις τις Κυριακές για τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας ,αγγίζουν περίπου τα 100 ευρώ. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την απόσταση του χωριού από την Κατερίνη, τα 150 ευρώ , ίσως θεωρηθούν λόγικό ποσό από τον ιατρικό σύλλογο. Η ερώτηση και η απορία που προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν να πληρώσει αυτό το ποσό ένας άνθωπος που λαμβάνει μόλις 350 ευρώ σύνταξη; Επιπλέον γιατί δεν έγινε ενημέρωση από τον ιατρό πριν την επίσκεψή του στον ασθενή, για να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος και να αποφασίσει αν μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα; Τρίτον και εξίσου σημαντικό. Η έκδοση απόδειξης είναι ή όχι υποχρεωτική ; Η πλευρά του ασθενή τονίζει ότι δεν εκόπη καμία απόδειξη.




Μερικές φορές ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους Ιατρούς της Πιερίας. Όχι όλους. Εκείνους που παραμένουν φιλοχρήματοι σε μια εποχή που οι περισσότεροι συμπολίτες τους δεν έχουν τα προς το ζην. Και καλό είναι να μην ξεχνούν κάποια σημαντικά κομμάτια του όρκου του Ιπποκράτη που έχουν δώσει "Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά" .


Για το Katerinipress,

Χάρης Μπαζάκος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !