31 Μαρτίου 2021

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Ν.Πιερίας ''Ο Άγιος Μόδεστος




Το τελευταίο χρόνο η χώρα μας δοκιμάζεται από την κρίση της πανδημίας. Από αυτή τη κρίση δεν βγαίνει αλώβητη και η κτηνοτροφία, η οποία βυθίζεται, ενώ τα έσοδα των παραγωγών εξαφανίζονται.
Το περασμένο φθινόπωρο οι παραγωγοί έλαβαν ψίχουλα ως κορονοενίσχυση, μια ενίσχυση που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανάλογη της ζημιάς που υπέστη η κτηνοτροφία. Το τελευταίο τρίμηνο επικράτησε μια εκκωφαντική σιωπή σχετικά με την εξόφληση του υπολοίπου 3-4% της βασικής ενίσχυσης, εξόφληση την οποία οι κτηνοτρόφοι περιμένουν από το Δεκέμβρη του 2020(!).
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στη τιμή πώλησης των ζωοτροφών(αύξηση της τάξης του 20-30% στα σιτηρά, τις πρωτεϊνούχες και χονδροειδείς ζωοτροφές). Η εξέλιξη αυτή δεν συμβαδίζει με αύξηση στη τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Αν αναλογιστούμε πως οι οι ζωοτροφές αποτελούν το 60% περίπου του κόστους παραγωγής, δεν είναι αυθαίρετο να μιλάμε πια για οικονομικό αδιέξοδο. Ο υποσιτισμός των ζώων βάζει σε κίνδυνο τα ίδια τα ζώα αλλά και το μέλλον της κτηνοτροφίας, του πυλώνα της χώρας μαζί με την αγροτιά. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών του νομού μας, των πολιτικών κομμάτων και της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας και για τη μέριμνα για μέτρα προστασίας των.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !