3 Ιουνίου 2020

Παρατείνεται η λειτουργία των ναυπηγείων του Θερμαϊκού χάρη στη Βούλα Πατουλίδου

Οι προσπάθειες διάσωσης των ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων της περιοχής Γεωργικής Σχολής, φαίνεται να καρποφορούν μετά την συνάντηση που είχε η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και της πρόταση να παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η προθεσμία ολοκλήρωσης της τεχνικής ανασυγκρότησης των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία» , προβλέπει ρύθμιση που αφορά τα ναυπηγεία όλης της χώρας.

Με αυτή τη ρύθμιση η προθεσμία ολοκλήρωσης της τεχνικής ανασυγκρότησης των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να καταστούν συμβατές με τις διατάξεις του ν. 3982/2011 (Α’ 143) και τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί δυνάμει αυτού.

Υπενθυμίζεται πως η αδειοδότηση των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων στην περιοχή ΒΙΑΜΥΛ ΙΚΕΑ ήταν αρχικά αδύνατη κυρίως λόγω έλλειψης θεσμοθέτησης χρήσης γης και της νόμιμης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Οι χρονοβόρες όμως διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων εγκρίσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την σφράγιση των ναυπηγείων.

Η κ. Πατουλίδου σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπεύθυνους της διεύθυνσης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επιδίωξε στην συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, να κατατεθεί άμεσα τροπολογία που προβλέπει την παράταση της λειτουργίας τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020,γνωρίζοντας πολύ καλά πως η συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων είναι σημαντική για την οικονομία της περιοχής, καθώς η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα συμμετέχει στην παραγωγική λειτουργία της Κεντρικής Μακεδονίας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει εντάξει όλες αυτές τις μονάδες στην υποστήριξή του σε περίπτωση ανάγκης, συνεπώς η συνέχιση λειτουργίας τους σχετίζεται και με ζητήματα που άπτονται στην εθνική ασφάλεια.

Μετά τις παγκόσμιες εξελίξεις λόγω της πανδημίας του Convid -19, οι επενδύσεις που είχαν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011 και θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, παίρνουν παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας και κατά συνέπεια και τα ναυπηγεία της περιοχής Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !