27 Σεπτεμβρίου 2018

Μεσογειακός Κυκλώνας στην Ελλάδα;



Το μεσημέρι της Πέμπτης θα «κλειδώσει» η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να σχηματίζεται στο Ιόνιο και με τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία, να παίρνει κατεύθυνση προς την Ελλάδα.

Οι μετεωρολόγοι παραμένουν σε... επιφυλακή, πλην όμως κανένας δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να πάρει το ρίσκο για να μιλήσει με σιγουριά για την πορεία που θα διαγράψει ο μεσογειακός κυκλώνας, από την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο, που με τα σημερινά στοιχεία θα είναι και η πιο δύσκολη ημέρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να περάσει ο κυκλώνας πάνω από την Ελλάδα με κατεύθυνση βόρειο ανατολική και να εξασθενίσει στο Βόρειο Αιγαίο είναι αρκετές, αν και ήδη κάποια μοντέλα θέλουν την πορεία αυτή να κατευθύνεται προς τη Μάλτα.
Η προγνωσιμότητα επί της πορείας των κυκλώνων στην Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι ασφαλής, παρά μόνο 72 ώρες ή και ακόμα λιγότερες πριν.
Γι' αυτό και πρέπει να μην δημιουργείται πανικός στους κατοίκους των περιοχών που με τα σημερινά δεδομένα ενδέχεται να βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα. Και αυτές οι περιοχές που με τα μέχρι τώρα στοιχεία βρίσκονται στην πιθανή πορεία του Medicane, είναι η Νότια και Ανατολική Πελοπόνvησος, οι Κυκλάδες, η Ανατολική Στερεά και η Εύβοια, χωρίς να σημαίνει πως αν τελικά περάσει πάνω από τη χώρα μας, δεν θα έχουν έντονα φαινόμενα (καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους) και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Το κυρίαρχο στοιχείο που θα χαρακτηρίζει αυτόν τον Μεσογειακό Κυκλώνα θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που δεν αποκλείεται να πνέουν με ταχύτητες ακόμη και 140 χιλιομέτρων την ώρα. Το ακόμα χειρότερο; Πως οι ριπές των ανέμων μπορεί να αγγίξουν σε ταχύτητα και ένταση ακόμα και τα 190 χιλιόμετρα την ώρα.
Κάτι τέτοιο, αν τελικά επιβεβαιωθεί και συμβεί πάνω από περιοχές της χώρας μας θα πρέπει καταστεί σαφές ότι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γι' αυτό και ο Σάκης Αρναούτογλου εδώ και μέρες προτρέπει τους πολίτες να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις, μέσα από τα δελτία καιρού.
Συμπερασματικά, λοιπόν, θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα στοιχεία από τα προγνωστικά μοντέλα, όπως αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης, προκειμένου να «κλειδώσει» η τελική πορεία του κυκλώνα, ώστε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι των περιοχών που θα πληγούν, αν τελικά περάσει πάνω από την Ελλάδα, για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.
Πηγή: bomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !