1 Φεβρουαρίου 2017

Δεκάδες νεκρά πουλιά στην λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη στο Φανάρι Ροδόπης



Δεκάδες νεκρά πουλιά της άγριας πανίδας εντοπίστηκαν την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνης στο Φανάρι Ροδόπης.

Για τα νεκρά πουλιά ενημερώθηκε άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, προσωπικό του οποίου πραγματοποίησε αυτοψία. Κατά την διάρκεια αυτής διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών ειδών ορνιθοπανίδας,
ανάμεσα σε αυτά Βουβόκυκνοι (Cygnus olor), Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus),Φαλαρίδες (Fulica atra), Κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo), Βαρβάρες (Tadorna tadorna), ένας Θαλασσοπρίστης (Mergus serrator) και μία Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus), στο σύνολο της παρόχθιας ζώνης της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνης.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης η οποία πήγε στην περιοχή για συλλογή δειγμάτων. Πιθανή αιτία του θανάτου των πουλιών μπορεί να είναι η εξασθένηση τους λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων των τελευταίων ημερών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και τα παγωμένα νερά των λιμνοθαλασσών είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη τροφή. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το γεγονός οι θάνατοι να οφείλονται στον ιό της γρίπης των πουλιών για αυτό το λόγο τα δείγματα που πάρθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη για ανάλυση και αναμένουμε τα αποτελέσματα» αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης.

Ακολούθησε περισυλλογή των νεκρών πτηνών από κλιμάκιο του Δήμου Κομοτηνής και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης.



http://fonirodopis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !