1 Φεβρουαρίου 2017

Θα φορολογηθούν μέχρι και τα... έπιπλα!

Ένας νέος φόρος κατοχής περιουσίας αναμένεται να ακολουθήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2018, σύμφωνα με πηγές.

Το νέο σχέδιο, το οποίο θα έχει παρόμοιο εισπρακτικό στόχο με τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να φορολογήσει το σύνολο ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών ακόμα κι αν αυτοί βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Όχημα» για την εφαρμογή του φόρου, θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει στοιχεία για όλη την περιουσία των Ελλήνων.

Στην πράξη αυτό θα σημαίνει ότι εκτός από κατοικίες, κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα, ΙΧ, μοτοσικλέτες, σκάφη, οι πολίτες θα φορολογούνται και για άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας (π.χ. έπιπλα).



Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο στόχος θα παραμείνει η είσπραξη περίπου 2,65 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από το 2018 οι αξίες όλων των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Στη συνέχεια θα αφαιρείται ένα συγκεκριμένο ποσό ως αφορολόγητο, το οποίο πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Από το νέο φόρο θα εξαιρούνται καταθέσεις στις τράπεζες και ίσως κι άλλες μορφές αποταμιεύσεων και επενδύσεων όπως οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.http://www.laikoyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !