8 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ VERANDA SEASIDE, ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 2-5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ




Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, συγκίνηση αλλά και χαμόγελο οι εργασίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών 2-5 Σεπτεμβρίου 2021 που έγινε στο Veranda Seaside στην Πλάκα Λιτοχώρου. Συμμετείχε πλήθος από καλλιτέχνες, γλύπτες, ζωγράφους, φωτογράφους, εικαστικούς και ποιητές. Το κοινό που κατάφερε να επισκεφθεί την έκθεση είχε την δυνατότητα να γνωρίσει και να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες, αλλά και να ακούσει αποσπάσματα ποίησης από τους ίδιους τους συγγραφείς. Η έκθεση βιβλίου και τεχνών ήταν ανοιχτή όλες τις ώρες της μέρας και μπορούσε ο επισκέπτης να παρακολουθήσει τις διάφορες εκδηλώσεις.
Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, η παρουσίαση των καλλιτεχνών, δυο τρίγλωσσες ανθολογίες που εκδόθηκαν στα ελληνικά, αγγλικά και τούρκικα και η παρουσίαση των ποιητών με τα έργα τους. Το γκρουπ 25 καλλιτεχνών και ποιητών από την Τουρκία με επικεφαλή τον Mesut Senol δεν κατάφερε να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας. Με επιστολή τους έστειλαν τις θερμότερες ευχές τους για καλή επιτυχία και με την ευχή ν ανταμώσουνε σύντομα με τους Έλληνες καλλιτέχνες. Η εμπνεύστρια του φεστιβάλ ζωγράφος και εικαστικός από την Θεσσαλονίκη κα Μάτα Παπαϊωάννου εργάστηκε σκληρά όλο το καλοκαίρι προκειμένου να ολοκληρωθεί και να στεφθούν με επιτυχία οι εργασίες του φεστιβάλ. Στην έκθεση συμμετείχε με υπέροχα ψηφιδωτά έργα της, ο δε χαιρετισμός της στα εγκαίνια του φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός.
Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης έγινε η παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας με τίτλο: «Η ποίηση ταξιδεύει στο 1821». Για το βιβλίο μίλησαν η κα Ευγενία Κορτσάρη, Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Ν. Πιερίας και η κα Χρυσούλα Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Υπ. Παιδείας της Κύπρου. Οι ποιητές διάβασαν ποίηση για το 1821, ενώ ζωγράφοι παρουσίασαν έργα τους για την επανάσταση. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι οι καλλιτέχνες τραγούδησαν «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ» ως φόρο τιμής για τον αγαπημένο μας Μίκη Θεοδωράκη. Η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου έγινε με την έγκριση της επιτροπής Ελλάδα 2021 και χαρτογραφήθηκε στον πανελλήνιο χάρτη με τις εγκεκριμένες δράσεις πολιτισμού της επιτροπής. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις του βιβλίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Το απόγευμα του Σαββάτου οι ποιητές αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι με ποίησή τους. Διοργανωτής του φεστιβάλ ήταν η γνωστή πλέον δράση με τίτλο: «Η ποίηση ταξιδεύει…» και συνδιοργανωτές η Ένωση Συγγραφέων Ν. Πιερίας και ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος. Η ποίηση δεν σταμάτησε να ταξιδεύει όλα αυτά τα χρόνια, στήνει γιορτές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, στην Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Χαλκίδα και φέτος στην Πλάκα Λιτοχώρου. Η ποίηση και οι τέχνες ταξιδεύουν λοιπόν και δημιουργούν όμορφα μονοπάτια…δεν εφησυχάζουν, συμπαρασύρουν και αγκαλιάζουν και άλλες τέχνες στο διάβα τους…κάνουν ανοιχτό κάλεσμα σε ποιητές και καλλιτέχνες, εικαστικούς να συμμετέχουν. Χώρες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ: Αλβανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ελλάδα. Από διάφορα μέρη της Ελλάδας καλλιτέχνες και ποιητές αγκάλιασαν το φεστιβάλ και ταξίδεψαν στην Πλάκα Λιτοχώρου από Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Δράμα, Ελασσόνα, Κατερίνη, Κιλκίς, Κίτρος, Μακρύγιαλο, Παλαίφυτο, Λιτόχωρο. Σέρρες. Το φεστιβάλ έληξε το βράδυ του Σαββάτου με όμορφες μουσικές και ηχοχρώματα από το μουσικό εργαστήρι Ολύμπου του Νίκου Πατρή, με την υπόσχεση οι καλλιτέχνες να ξανανταμώσουν το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !