5 Σεπτεμβρίου 2021

Η λογική επικράτησε ξανά




Έχοντας πλέον κλείσει 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού (19 μήνες από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα), μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο καθένας ξεχωριστά αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη πρόκληση με ανεπανόρθωτες ζημιές σε κάθε επίπεδο. Με μοναδικά όπλα την ιατρική επιστήμη, την ατομική ευθύνη, τα κρατικά μέτρα και τον εμβολιασμό η ανθρωπότητα κλήθηκε να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα που όρισε ο ιός SARS-CoV-2, με σκοπό την ταχύτερη έξοδο από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνία κλήθηκε να υπερνικήσει ένα υψηλότερο εμπόδιο, ενδεχομένως ακόμη και από τον ίδιο τον ιό, και αυτό δεν είναι άλλο από τον παραλογισμό, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην ιατρική επιστήμη και τους εξειδικευμένους υγειονομικούς. Ο εμβολιασμός, κατά κύριο λόγο, και η χρήση μάσκας και τα κυβερνητικά μέτρα κατά της πανδημίας σε δεύτερη μοίρα αποτέλεσαν ζητήματα σφοδρής αντιπαράθεσης, διχογνωμίας και εντάσεων τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η λογική, η σοβαρότητα και η επιστήμη της ιατρικής φαίνεται να νίκησαν, ευτυχώς, οριστικά.

Ως προς το κομμάτι του εμβολιασμού ακούστηκαν πολλές θεωρίες κατά καιρούς. Κάποιες που έδιναν τροφή για σκέψη και συζήτηση, άλλες που θεμελιώνονταν κυρίως στην αμάθεια και την έλλειψη ιατρικής/επιστημονικής κατάρτισης και άλλες που προκαλούσαν απλά γέλιο (και κλάμα) και ενέτειναν την παράνοια που είχε προκαλέσει ούτως ή άλλως η πανδημία. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των θεωριών ήταν πως καταρρίφθησαν όλες μία προς μία από την ιατρική και τους φορείς της. Το βασικό και μοναδικό λογικό επιχείρημα των λεγόμενων «αντιεμβολιαστών» υπήρξε ο ισχυρισμός πως το εμβόλιο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αφού δεν είχε λάβει πλήρη έγκριση από τον FDA (Food and drug administration – Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων). Το επιχείρημα αυτό καταρρίφθηκε οριστικά αφού ο FDA στις 23/08/2021 έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. Ο FDA ζήτησε αρχικά από τις εταιρείες να υποβάλουν μόνο δύο μήνες δεδομένων παρακολούθησης της ασφάλειας ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη μελέτη, την περίοδο κατά την οποία είναι πιθανότερο να εμφανιστούν παρενέργειες. Για την πλήρη έγκριση, ο FDA ζήτησε δεδομένα έξι μηνών. Οι επιθεωρητές του FDA επισκέφθηκαν επίσης τα εργοστάσια όπου παράγονται τα εμβόλια και εξέτασαν κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας για περαιτέρω διασφάλιση ότι τα εμβόλια κατασκευάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και αποστείρωσης. Καθώς τα εμβόλια χορηγούνται τυπικά σε άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή, υποβάλλονται γενικώς σε μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο συγκριτικά με άλλα ιατρικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η πλήρης έγκριση σημαίνει ότι το εμβόλιο Pfizer φέρει πλέον την ισχυρότερη υποστήριξη του FDA για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η Moderna έχει επίσης υποβάλει αίτηση για πλήρη έγκριση, ενώ η Johnson & Johnson έχει αναφέρει πως ευελπιστεί να το κάνει αργότερα φέτος. Το εμβόλιο της Pfizer είναι επίσης διαθέσιμο για παιδιά 12 – 15 ετών, μετά από έγκριση για επείγουσα χρήση. Η πλήρης έγκριση δεν ισχύει για τις ενισχυτικές δόσεις. Ο οργανισμός θα αποφασίσει ξεχωριστά σχετικά με το αν χρειάζεται τρίτη δόση για τους υγιείς ανθρώπους.

Η μέρα της 23ης Αυγούστου του 2021 αποτελεί ημέρα-ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας, καθώς σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά και της παράνοιας. Ακόμη και ο τελευταίος «αρνητής», «αντιεμβολιαστής» ή δύσπιστος αντιλήφθηκε πλέον πως το αφήγημα περί πειραματικού εμβολίου αποδομήθηκε για τα καλά και πως η μοναδική, ασφαλέστερη και ταχύτερη λύση για την έξοδο από την πανδημία είναι το εμβόλιο. Συμπερασματικά, η κοινωνία με συμμάχους το εμβόλιο, την ιατρική επιστήμη και τη λογική οδηγείται αισίως στο δρόμο της ελευθερίας. Η οριστική επιστροφή στην κανονικότητα πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.

Ευάγγελος Σουσουρογιάννης - 5οετής φοιτητής Ιατρικής / μέλος ΟΝΝΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !