14 Αυγούστου 2021

Κοινή ανακοίνωση των Ορειβατικών - Φυσιολατρικών Συλλόγων Πιερίας




Οι Ορειβατικοί-Φυσιολατρικοί Σύλλογοι της Πιερίας εκφράζουν την αντίθεση τους με τη συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μετά την 13/08/2021.

Αναλογιζόμαστε και σεβόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και για το λόγο αυτό συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε, με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, στην πυροφύλαξη του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των Πιερίων, όπως κάναμε αμέτρητες φορές στο παρελθόν, συνεπικουρώντας το έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σαν μέλη και εκπρόσωποι της ορειβατικής κοινότητας της περιοχής, η οποία διαχρονικά σέβεται και φροντίζει τα βουνά μας, διαφωνούμε απόλυτα με την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Δεν γίνεται να αντικαθίσταται η υποχρέωση της πολιτείας για πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων με μέτρα καταστολής και απαγόρευσης. Εξάλλου, η φύλαξη των εισόδων πρόσβασης σε δάση και βουνά είναι πλημμελής και χωρίς την παρουσία των πεζοπόρων και ορειβατών εκεί, μάλλον αυξάνεται ο κίνδυνος εμπρησμών παρά μειώνεται.

Επιπλέον, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται από πέρυσι λόγω πανδημίας.

Τέλος, οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον πολύ διαφορετικές με αυτές που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας έχει ήδη βρέξει καταρρακτωδώς δύο φορές.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τα παραπάνω και να επανεξετάσει το μέτρο της παράτασης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση, άλση και γενικά δασικές περιοχές.


ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ.Σπυρίδωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !