18 Ιουλίου 2021

Καρυές Πιερίας: Τα νομίσματα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το γιδοκέφαλο που αφάνιζε τους κατοίκους




Οι Καρυές φαίνονται να υφίστανται από το 17ο αιώνα και στη θέση Άγιος Αντώνιος ιδρύθηκε μοναστήρι, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από την κεραμική που βρέθηκε στα ερείπιά του.

Από τις Καρυές στα ανατολικά ως τη θάλασσα[1]άρχιζαν τα όρια του αρχαίου Δίου. Στο μέσο της διαδρομής Πέτρας- Καρυές βρίσκονται χωράφια, όπου έχουν βρεθεί πήλινα αντικείμενα με παραστάσεις όπως και νομίσματα με το όνομα και με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο χωριό λειτούργησε δημόσιο σχολείο μετά το 1938 και μέχρι τότε οι κάτοικοι μάθαιναν γράμματα στη Μέση Μηλιά. Τα περισσότερα παιδιά δεν κατάφερναν να τελειώσουν το σχολείο, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής και των κινδύνων από τους χειμάρρους.

Η παράδοση, για να δικαιολογήσει τη διακοπή της ιστορικής παρουσίας των Καρυωτών στον τόπο τους, αναφέρει πως ένα γιδοκέφαλο αφάνιζε τους κατοίκους και αυτοί για να σταματήσει η συμφορά έζεψαν δυο τρίχρονα δαμάλια σε αργυρό αλέτρι και σταύρωσαν το χωριό. Έπειτα, έθαψαν ζωντανά τα ζώα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο του χωριού σήμερα.




https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !