18 Ιουνίου 2021

Αφόρητη και σήμερα η ατμόσφαιρα σε σημεία της Κατερίνης -Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες




Αναδημοσίευση από Ομάδα I can't BREATHE στο Facebook

22:30 Παρασκευής βράδυ η μπόχα από αγελάδες και γουρούνια δεν υποφέρεται δεν μπορούμε να καθίσουμε στο μπαλκόνι ούτε και μέσα στο σπίτι αίσχος αίσχος......

"Πριν χρόνια, η μυρωδιά στις γειτονιές των Ευαγγελικών και της Νέας Ζωής, αποτελούσε λόγο τριβής μεταξύ γειτόνων, για τους μπαξέδες και τις οικόσιτες κότες, ανίδεων για το τί συνέβαινε λίγες εκατοντάδες μέτρων μακρύτερα στην αντιπλημμυρική τάφρο & για τις σχετικές καταγγελίες πολιτών & συλλόγων που ήδη κατατίθεντο στην Π.Ε. Πιερίας και στην Εισαγγελία. Τα τελευταία χρόνια που η μυρωδιά "πλάκωσε" σχεδόν όλη την πόλη, κι άρχισαν να έρχονται στο φως φωτογραφίες από την τάφρο δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και ξεκίνησε η έρευνα. Τα δημόσια έγγραφα της Π.Ε. Πιερίας, επί των προαναφερόμενων καταγγελιών, υπέδειξαν τρεις μονάδες του πρωτογενούς τομέα: το πτηνοσφαγείο της "Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ", την αγελαδοτροφική μονάδα "Dairy Farms Pierias A.E." και το χοιροστάσιο "Ν. Τσιούπρος & Υιοί", στις οποίες επεβλήθησαν πρόστιμα για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη λειτουργία τους. Επιπλέον, για την απόρριψη "μη επεξεργασμένων αποβλήτων στην τάφρο" επιβλήθηκε 6 φορές πρόστιμο (κατόπιν καταγγελιών) στο πτηνοσφαγείο.
Τους τελευταίους μήνες & μετά από την πίεση των πολιτών μέσω της Ομάδας, τόσο εντός αλλά και κυρίως εκτός των τειχών της πόλης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Θεσσαλονίκης επιλαμβάνονται ήδη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έρευνά τους.
Χθες, η Ομάδα, μετέβη στην περιοχή κάνοντας τις εξής διαπιστώσεις: η στάθμη του νερού στην τάφρο είναι σαφώς χαμηλότερη, ενώ τα νερά της δεν είναι πλέον μαύρα, (προφανώς έπαψαν τα "ατυχήματα" απόρριψης αίματος το οποίο με την επενέργεια της οξείδωσης γίνεται μαύρο). Ωστόσο, η βλάστηση έχει ήδη θεριέψει στην κοίτη της τάφρου & σύντομα θα χρειασθούν "σωστικές ενέργειες" καθαρισμού της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ότε και αν, χρειασθεί στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης (σκοπός για τον οποίο άλλωστε δημιουργήθηκε). Στην ιδιόκτητη περιοχή πέριξ του πτηνοσφαγείου και το ρέμα, ζέχνει άζωτο, μεθάνιο κλπ, από τα παλιά και καθ' έξην "ατυχήματα" της ύπαρξης "στερεών και υγρών αποβλήτων" και της πρόσφατης αναμόχλευσης του εδάφους, για την απομάκρυνση, κατ' εντολή της Π.Ε. Πιερίας, του μολυσμένου εδάφους.
Σε παρακείμενη έκταση έπαψε να στοιβάζεται ή να διασκορπίζεται στα ιδιόκτητα γύρω χωράφια, η κόπρος αγελάδων (ενέργεια που στην Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών απαγορεύεται για 4 μήνες).
Στο χοιροστάσιο, η κατάσταση είναι απογοητευτική και επί τόπου η μυρωδιά αφόρητη. Είναι γεγονός, όμως, ότι η δυναμικότητα του χοιροστασίου έχει μειωθεί στο μισό περίπου. Σε αντίθεση με τη δυναμικότητα της επιχείρησης "Αμβροσιάδης" που τα τελευταία χρόνια, δυνάμει και των ευεργετικών διατάξεων για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα ώστε οι επιχειρήσεις πλέον να αδειοδοτούνται με το τεκμήριο της νομιμότητας, έχει εκτιναχθεί.
Η μυρωδιά, φαίνεται να επιμένει & οι κάτοικοι ακόμα υπομένουν. Τηρούμε δε, δικαιολογημένα επιφύλαξη, ως προς τη συνειδητή συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους Κανόνες Ορθής Πρακτικής καθώς & ως προς την ανάληψη της ευθύνης από πλευράς Διοίκησης για τη διασφάλιση της σύννομης λειτουργίας τους και στο μέλλον. Ελπίζουμε, η παρούσα κατάσταση βελτιωμένη μεν, να είναι ένα μεταβατικό στάδιο για την εξάλειψη του φαινομένου της ρύπανσης & της κακοσμίας και όχι μια πρόσκαιρη επίδειξη καλής συμπεριφοράς, εν όψει των ελέγχων που γίνονται, για την αδειοδότηση νέων επιχειρηματικών στόχων, η οποία φαίνεται να έχει "παγώσει" στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων, κατόπιν αιτήματος της Ομάδας "I can't BREATHE"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !