11 Μαρτίου 2021

Δήμος Κατερίνης: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου που θα στεγάσει το Κοινωνικό Ιατρείο




Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Κατερίνης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με την υπογραφή της απόφασης ένταξης στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονίας 2014-2020» από την Περιφέρεια και την αποδοχή της σχετικής χρηματοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, άρχισαν άμεσα οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου, που θα φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου.

Το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί σε διώροφο κτίριο (συνολικού εμβαδού 192 τ.μ.), που βρίσκεται εντός του Παλιού Νοσοκομείου Κατερίνης και συγκεκριμένα στη γωνία επί των οδών 7ης Μεραρχίας & Νοσοκομείου. Σκοπός του Ιατρείου, η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αποκλείονται από την παροχή τέτοιων υπηρεσιών για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Πρόκειται για ομάδες που είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, όπως: Άποροι και ανήμποροι μετακίνησης, άνθρωποι που είναι μόνοι χωρίς συγγενικά πρόσωπα και αδυνατούν να μετακινηθούν, χρήστες ουσιών, άστεγοι, πρόσφυγες που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα και γενικά κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας, που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ, στον ΤΟΜΥ ή σε Ιδιώτες ιατρούς.

Το συγκεκριμένο κτίριο που θα στεγάσει το Κοινωνικό Ιατρείο, παραχωρήθηκε στον Δήμο Κατερίνης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής υπογράφτηκε από τον δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας Γεώργιο Μαυρίδη.

Πρόκειται για παλαιό κτίριο το οποίο ήταν σε αχρησία εδώ και αρκετά χρόνια. Για την αποκατάσταση των φθορών που επήλθαν από το χρόνο και με την επίβλεψη του αντιδημάρχου Κώστα Φιλοκώστα, ξεκίνησαν εργασίες που αφορούν τους εξωτερικούς χώρους αρχής γενομένης από την αντικατάσταση της στέγης. Στη συνέχεια, θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης των εσωτερικών χώρων του, ώστε το κτίριο όχι μόνο να ευπρεπιστεί αλλά και να είναι απολύτως λειτουργικό.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, το προσωπικό του Κοινωνικού Ιατρείου θα προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και θα υπογράψει ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ανανέωσης και με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

Οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας που θα παρέχει είναι οι εξής:

Ιατρός Παθολόγος/Γενικής Ιατρικής θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες όπως, διάγνωση κλινικής εικόνας, επιτόπια εξέταση, πόρισμα, σύσταση περαιτέρω εξετάσεων (μικροβιολογικές, αίματος κ.α.), παραπεμπτικό σε άλλες ειδικότητες, φαρμακευτική αγωγή.

Νοσηλεύτρια: Θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης ιατρού, αιμοληψία, ενέσεις, αλλαγή υλικών κλπ.

Διοικητικός υπάλληλος: Θα παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας με τον ωφελούμενο, κλείσιμο ραντεβού, υπηρεσίες υποδοχής ωφελούμενου, διεκπεραίωσης γραφειοκρατίας, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τήρησης φακέλων (ασθενών) ωφελουμένων, παρουσιολόγια, μηνιαίες και απολογιστικές εκθέσεις, κλπ.

Την ικανοποίησή του για την ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, υπογραμμίζοντας πως με την λειτουργία του, δίνεται η δυνατότητα παροχής, σημαντικών υπηρεσιών υγείας σε συνδημότες μας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ιατρικά και κοινωνικά. «Είναι μια δομή που έχει ανάγκη ένας Δήμος που έχει στις προτεραιότητές του την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς. Επιδιώξαμε την ίδρυσή του μέσα από την αρμόδια Αντιδημαρχία Προγραμματισμού, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Τσιαλό και πλέον έχουμε περάσει σε φάση υλοποίησης».

Εργασίες με ικανοποιητικούς ρυθμούς

«Η πορεία των εργασιών εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Κώστας Φιλοκώστας, συμπληρώνοντας ότι «με το πέρας των εργασιών θα παραδοθεί στους συνδημότες μας, θα προστεθεί στις δομές αλληλεγγύης του δήμου μας, ένας ακόμη αξιοπρεπής χώρος για την εξυπηρέτησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !