14 Μαΐου 2019

Καθαρίστηκαν 13 τόνοι σκουπιδιών από την παραλία Αλυκής Κίτρους!Με πολύ κέφι, μεράκι και δουλειά, οι εθελοντές που συμμετείχαν σε καθαρισμό που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία με τους Δήμους Πύδνας-Κολινδρού, Δέλτα και Κατερίνης, κατόρθωσαν να απομακρύνουν από την παραλία Αλυκής Κίτρους περίπου 13 τόνους σκουπιδιών, καθώς και περίπου 50 βαρέλια που ήταν θαμμένα στην άμμο!

Στον καθαρισμό συμμετείχαν περίπου 200 εθελοντές από πολλές περιοχές από την Κατερίνη και τα χωριά της Πιερίας έως και τη Θεσσαλονίκη, το Δρυμό και τη Νέα Μηχανιώνα, οι οποίοι δούλεψαν σε συνεργασία με εθελοντές του Λιμεναρχείου, της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, της ΚΟΙΝΣΕΠ Eco Greece, της Κοινοπραξίας Φορέων Κ.Α.Λ.Ο «Τα πάντα Re», της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea και πολλούς άλλους φορείς της περιοχής.

Επίσης, συμμετείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος με την ευκαιρία ανακοίνωσε την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης στην Ελλάδα «Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας» (ΠΟΑΥ), αυτήν της Πιερίας. «Ο εθελοντικός είναι πολύ σημαντικός, σήμερα έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από πολλές εθελοντές και μαζεύτηκαν πάρα πολλά απορρίμματα, όμως πλέον με την ΠΟΑΥ θα υπάρχουν πλέον οργανωμένες λειτουργίες. Η προστασία θα είναι αυστηρή εκ μέρους μας και βέβαια μαζί με το Δήμο και το Φορέα έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο, ώστε η δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή να γίνεται και προς όφελος του περιβάλλοντος και προς όφελος του τοπικού εισοδήματος. Σε μία περιοχή υψηλής προστασίας, που περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 θα έχουμε μία οργανωμένη δραστηριότητα, η οποία πλέον θα πρέπει να μπει σε οριοθετημένους κανόνες», είπε ο κ. Φάμελλος.

Συνολικά καθαρίστηκε το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας μπροστά από την Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους προς την βορειοδυτική πλευρά της, περίπου 2 χλμ., που λόγω των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, και οι οποίες παρέμεναν εκεί επί δεκαετίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Act4litter, ήταν μία από τις πιο ρυπασμένες της Ελλάδα και της Μεσογείου. Στον εθελοντικό καθαρισμό της 12ης Μαΐου καθαρίστηκε περισσότερο από τα 2/3 του τμήματος αυτής της παραλίας! Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Π.Π. Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, «οι δράσεις δεν σταματούν εδώ αλλά θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως μέτρα πρόληψης, αυστηρότερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων μυδοκαλλιεργειών που λειτουργούν στην περιοχή και η ίδια δράση θα επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός όλης της παραλίας».Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές και τους συλλόγους που συμμετείχαν, καθώς και τους Δήμους Πύδνας-Κολινδρού, Δέλτα, Κατερίνης, την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ που συμμετείχαν στη διοργάνωση, τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας που φρόντισε για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, καθώς και το ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας που παρέλαβε ατελώς τα απορρίμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !