8 Μαΐου 2019

Κυριακή 12 Μαΐου: πολεμάμε το «τέρας» των πλαστικών στην παραλία Αλυκής Κίτρους



Σας προσκαλούμε στον εθελοντικό καθαρισμό που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου, από τις 10 το πρωί ως τις 3 το απόγευμα, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλόγων και εθελοντών από την περιοχή, αλλά και από την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία.

Στη διοργάνωση, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, συμμετέχουν ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Δέλτα, ο Δήμος Κατερίνης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, το Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Στο καθαρισμό θα συμμετέχουν σύλλογοι όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, η ΚΟΙΝΣΕΠ EcoGreece και η κοινοπραξία Φορέων Κ.Α.Λ.Ο «Τα Πάντα Re», η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, ο Σύλλογος Υψηλάντης Κατερίνης, η Εθελοντική Ομάδα Κυμίνων-Μαλγάρων, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων όλο και μεγαλώνει.

Eξαιτίας των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, στην παραλία Αλυκής Κίτρους ξεβράζονται απορρίμματα από όλο τον Θερμαϊκό, απορρίμματα από χερσαίες περιοχές που κατεβαίνουν με τα ποτάμια, ή ακόμη και απορρίμματα που έρχονται από νοτιότερα σημεία του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ευαίσθητου και πολύτιμου αμμοθινικού συστήματος της περιοχής, καθώς και εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης, η απορρύπανση της παραλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα απορρίμματα συσσωρεύονται εκεί επί δεκαετίες, δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα και ταυτόχρονα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την άγρια πανίδα. Στο πρόβλημα αυτό συντελεί σε μεγάλο βαθμό η δραστηριότητα των μυδοκαλλιεργητών και των αλιέων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία Αλυκής Κίτρους έχει μακράν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων μεταξύ 22 παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Κροατία, όπως αυτά καταγράφηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Act4Litter. Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος αυτού ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2018, 12.896 αντικείμενα μέσα σε 100 τ.μ.! Δεύτερη σε συγκέντρωση απορριμμάτων ήταν η παραλία Miramare στην Ιταλία με 2.050 αντικείμενα και τρίτη η παραλία Crouste στη Γαλλία με 1.182 αντικείμενα ανά 100 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμμοθίνες που μεσολαβούν μεταξύ της θάλασσας και της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χερσαίας χελώνας Testudo hermanni στην Ευρώπη, καθώς και τον σπάνιο Κρίνο της Θάλασσας Pancratium maritimum.

Ο εθελοντικός αυτός καθαρισμός φιλοδοξούμε να είναι ο πρώτος σε μία από σειρά δράσεων με στόχο να αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι ίδιοι οι πολίτες και οι χρήστες της περιοχής θα πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους μειώνοντας τη χρήση του πλαστικού, ανακυκλώνοντας και, τέλος, απορρίπτοντας υπεύθυνα τα απορρίμματα που παράγουν.



Πρόσβαση και μεταφορά

Το ραντεβού για τη δράση εθελοντικού καθαρισμού θα δοθεί στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, στις 10 το πρωί. Για οδηγίες πρόσβασης μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτόν τον σύνδεσμο.

Οι φορείς και οι σύλλογοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ομαδικά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 2310 794811

Για τη συμμετοχή των εθελοντών θα υπάρξουν λεωφορεία με εκκίνηση τηνΚατερίνη, το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, το Δήμο Δέλτα και τη Θεσσαλονίκη.



ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Από Θεσσαλονίκη: Δικαστικό Μέγαρο, 10:00
Από Δήμο Δέλτα: ΤΕΙ Σίνδου, 10:00, Πλατεία Χαλάστρας: 10:15, Πλατεία Κυμίνων: 10:30
Από Δήμο Πύδνας Κολινδρού: Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα
Από Κατερίνη: Αναχώρηση 10:00, το σημείο θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !