26 Φεβρουαρίου 2019

Σκέψεις τού Υποψ.Προέδρου Δ.Κ.Λιτοχώρου, Τ.Ανδριά, για τις εκδηλώσεις Επανάστασης του Ολύμπου



Με αφορμή την εκδήλωση επετείου τής Επανάστασης του Ολύμπου στο Λιτόχωρο, που ο οργάνωσε ο Δήμος μας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τους συνδημότες κάποιες σκέψεις μου.

Εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια για να τιμηθεί αυτή η μεγάλη επέτειος, να τιμηθούν οι πρόγονοί μας που ξεσηκώθηκαν αλλά και να τιμηθούν όσοι έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία τής Μακεδονίας.

Επειδή όμως ο εχθρός τού καλού είναι το καλύτερο, θεωρώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν και ορισμένες άλλες ενέργειες που θα βοηθούσαν στο να γίνονται καλύτερες τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά και να προβάλλεται καλύτερα το μήνυμα αυτής τής πολύ σημαντικής επετείου.

Μερικές εβδομάδες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλειοψηφία τής Ελληνικής Βουλής, αλλά και στον απόηχο των όσων ζήσαμε, εδώ και έναν χρόνο, μέχρι να έρθει το θέμα στη Βουλή, εκτιμώ ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα αυτές τις εκδηλώσεις επετείου.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να καλέσει ειδικούς Καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και άλλους (π.χ. Καρακωστάνογλου, Παπαθεμελή κλπ) προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, με σκοπό να γίνει μια πρώτη και ψύχραιμη αποτίμηση αυτού του γεγονότος, που αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα πρέπει, επίσης, να δούμε ξανά τη συμμετοχή των Κυπρίων αδελφών μας στις εκδηλώσεις επετείου Επανάστασης του Ολύμπου. Δεν είμαι υπέρμαχος της διακοπής των μεταξύ μας σχέσεων και των ανταλλαγών. Ωστόσο, αν θέλουμε να δώσουμε μια καλύτερη και χρησιμότερη διάσταση σ’ αυτές τις ανταλλαγές, νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε ξανά, αλλά χωρίς κραυγές, την καλύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος.

Για παράδειγμα, θα πρότεινα, αντί να πηγαίνουν στην Κύπρο αιρετοί τού Δήμου μας και να προκαλούνται ποικίλα αρνητικά σχόλια, ίσως θα ήταν καλύτερα να συμμετέχουν σ’ αυτές τις ανταλλαγές κυρίως μαθήτριες και μαθητές τού Λυκείου με επικεφαλής κάποιο ή κάποια πρόσωπα που θα συνοδεύουν αυτή την αποστολή.

Και επειδή κάποιοι θα ρωτήσουν ίσως, πώς θα γίνεται αυτή η επιλογή παιδιών τού Λυκείου, αυτό πια θα μπορούσαμε να το δούμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πηγαίνουν μαθήτριες και μαθητές που διακρίνονται ή που είναι χαμηλοτέρων οικονομικά οικογενειών ή ακόμη και με κλήρωση, κλπ.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να συμμετέχουν επαγγελματίες τής περιοχής, όπου μεταβαίνοντας στην Κύπρο, θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν στοιχεία και δραστηριότητες του εκεί Ελληνισμού αλλά και να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες γύρω από το αντικείμενό τους. Επομένως, ας κατατεθούν απόψεις επί του θέματος και ας συζητηθούν, με σκοπό να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση.




Υ.Γ. 1: Οι Λιτοχωρίτες, ανέκαθεν, υπήρξαμε φιλόξενοι άνθρωποι και υπ’ αυτή την έννοια καλό θα ήταν οι φιλοξενούμενοί μας αδελφοί Κύπριοι, επιστρέφοντας στην περιοχή τους, να έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις για το Λιτόχωρο και ευρύτερα για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Υ.Γ. 2: Εξυπακούεται ότι, για λόγους αρχής, δεν συμμετείχα σε ανταλλαγές - επισκέψεις στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, τη διετία 2011 - 2012.




Δημήτρης Ανδριάς

τ. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου

και νυν Υποψήφιος Επικεφαλής

του Ανεξάρτητου Τοπικού Συνδυασμού



«Για το Λιτόχωρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !