8 Φεβρουαρίου 2019

Έκλεισε με επιτυχία η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2019» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους



Με τον Εορτασμό του Προστάτη του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος», και συγκεκριμένα με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Φωτίου, έπεσε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2019».

Νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ενορία: κύτταρο ζωής!».

Εισηγητές της ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μίλκας με θέμα «Αγώνες και αγωνία στην Ενορία», η Αν. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Άννα Καραμανίδου με θέμα «Το ''της ευχής χάρισμα'' ως μέσο συγκρότησης της λατρευτικής σύναξης της Ενορίας» και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σχοινάς με θέμα «Ενορία: κιβωτός σωτηρίας».

Στην ημερίδα περιγράφηκε με σαφήνεια ο εκκλησιολογικός χαρακτήρας του Ενοριακού θεσμού, εξετάστηκαν οι μορφές εμφάνισής του, η συγκρότηση και η λειτουργία του στις διάφορες φάσεις του εκκλησιαστικού βίου και η αλληλεπίδραση του με τις ευρύτερες εκκλησιαστικές και κοινωνικές δομές

O Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μίλκας παρουσίασε τις πλούσιες δραστηριότητες της Ενορίας του και συγκεκριμένα του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, στους τομείς της λατρείας, της διδασκαλίας και της νεότητας.Επεσήμανε δε ότι κέντρο όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η Αγία Τράπεζα.

Στην εισήγησή της η Αν. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Καραμανίδου αναφέρθηκε στο θέμα της προσευχής τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «χωρίς το Άγιο Πνεύμα δε κινείται τίποτα».

Από την πλευρά του ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σχοινάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ενορία αποτελείται από ανθρώπους που πιστεύουν και ζουν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Όλους μας θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια, η απλότητα και η επίγνωση της αμαρτωλότητας».

Μετά το πέρας των τριών εισηγήσεων ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο.

Κλείνοντας την ημερίδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε αρχικά για τη συμμετοχή τους, τους τρεις διακεκριμένους ομιλητές με σημαντικό ποιμαντικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης δήλωσε χαρακτηριστικά «ότι τα Φώτια αποτελούν και φέτος σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό με ένα θέμα όπως ο ρόλος της Ενορίας που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μέσα από τη σημερινή ημερίδα η Τοπική μας Εκκλησία κατάφερε να μας καταστήσει κοινωνούς του αυθεντικού βιώματος και της διδασκαλίας της Αγίας Εκκλησί­ας του Χριστού σε σχέση με τον βασικό θεσμό της κοινωνίας μας, την Ενορία».

Τέλος, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του «Αγίου Φωτίου», παρουσιάστηκε από το Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του ΟΡ.ΦΕ.Ο. η θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου.

Μια θεατρική παράσταση έκπληξη, που τα παιδιά, υπό τη διδασκαλία του κ. Νίκου Γραίκου, δημιούργησαν με ψυχή, μεράκι και καλλιτεχνική ευαισθησία, αποδεικνύοντας τον σημερινό πολυδιάστατο ρόλο της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !