27 Νοεμβρίου 2018

Πέλεκας, ώρα 0....Οι δημότες σε απόγνωση, στο έλεος των καιρικών φαινομένων



Στην Κατερίνη του 2018, μία ευρωπαϊκή πόλη, εδώ και καιρό υπάρχει μία «ανοικτή πληγή» που απειλεί να καταστρέψει ένα κομμάτι της. Ο λόγος για τον ποταμό Πέλεκα, που πλέον έχει μεταβληθεί σε μία πηγή κινδύνου για τους κατοίκους της συνοικίας του Παραδείσου, ειδικά όσους έχουν σπίτια με μέτωπο προς αυτόν, αλλά και όχι μόνο. Η διάβρωση του εδάφους απειλεί να εξαφανίσει τα σπίτια αυτά ανα πάσα στιγμή, οι δημότες είναι σε απόγνωση. Η δημοτική αρχή τα βρίσκει «όλα καλά» και παραβλέπει πως ουσιαστικά ένα τμήμα της πόλης είναι παρατημένο στο έλεος των καιρικών φαινομένων.



Το πρόβλημα

Ο Πέλεκας αποτελούσε πηγή ανησυχιών για την πόλη της Κατερίνης εδώ και πολλές δεκαετίες. Την προηγούμενη δεκαετία είχε υπάρξει σημαντική πρόοδος, με την κατασκευή έργων προστασίας της κοίτης και γενικότερα το ζήτημα φαινόταν να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όμως οι αμμοληψίες (που από κάποιους αποκαλούνται ανεξέλεγκτες) και τα ακραία περσινά καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση εκρηκτική. Για το θέμα αυτό ο Θανάσης Λιακόπουλος ως δημοτικός σύμβουλος της απερχόμενης διοίκησης έχει δώσει σειρά προτάσεων, που όμως δεν εισακούστηκαν, μιας και δεν είχε τις σχετικές αρμοδιότητες για το θέμα.



1,5 εκ Ευρώ εγκεκριμένα από τις 19.06 για τον Πέλεκα. Το ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η κ. Σκούφα, τι απέγινε έκτοτε;

Στις 19.06.2018 ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκαν 1.500.000 Ευρώ για τον Πέλεκα. Όπως ανακοίνωσε σχετικά η κυβέρνηση και η βουλευτής κ. Σκούφα, «μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που συνέβησαν σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Πιερίας την 15η μέχρι και την 17η Νοεμβρίου, απαιτείται άμεσα ο καθαρισμός και η αποκατάσταση βάθρων, πρανών και πασσάλων θεμελίωσης της γέφυρας του ποταμού Πέλεκα, όπου μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις έχει σημειωθεί σημαντική διάβρωση της κοίτης με επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση – αποκατάσταση των βάθρων και της περιοχής των πασσάλων θεμελίωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν: α) Καθαρισμό ρέματος από φερτές ύλες, β) Διαμόρφωση και αποκατάσταση διατομών ρέματος ανάντι και κατάντι της γέφυρας, γ) Τοποθέτηση συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) για την προστασία των πρανών, των βάθρων του πυθμένα και των πασσάλων θεμελίωσης καθώς και ενίσχυση των μέτρων προστασίας, δ) Διάθεση υλικών προς αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για την άρση επικινδυνότητας των συνοδών συνεπειών. Θα πραγματοποιηθούν εργασίες παρεμβάσεων στην κοίτη και στα πρανή του ρέματος «Πέλεκα» (ποταμός «Λεύκος»), στο ύψος της υφιστάμενης γέφυρας επί της διασταύρωσης του ρέματος με την οδό «Δημοτικού Σταδίου».



Τι έγινε με τα χρήματα αυτά; Πότε θα προχωρήσει το έργο;



Τα δάνεια και οι αποκαταστάσεις που δεν γίνονται

Στις 05.07.2018 το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης ψήφισε κατά πλειοψηφία την περαιτέρω δανειοδότηση του Δήμου με άλλα 3.000.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου όπως αναφέρθηκε τότε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2017.



Οι πλημμύρες έγιναν το 2017. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να πάρει δάνειο τον Ιούλιο του 2018. Μετά από 4,5 μήνες, δεν φαίνεται / δεν ξέρουμε να έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό σχετικά με τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή του Πέλεκα.



Οι δημότες σε απόγνωση – Η παρέμβαση του συνδυασμού μας

Πριν λίγες ημέρες, 3 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας (Ανδρέας Παγούρας, Άρης Πετρίδης και Χρήστος Τασχουνίδης) και ένας υποψήφιος τοπικός σύμβουλος (Γαβριήλ Κωνσταντινίδης) βρέθηκαν για πολλοστή φορά στο σημείο του προβλήματος. Εκεί μίλησαν με δεκάδες δημότες, κατέγραψαν την απίστευτη κατάσταση και δεσμεύτηκαν ότι σε πρώτη φάση ο συνδυασμός μας θα αναδείξει το θέμα αυτό.



Οι δημότες, με το δίκιο τους, είναι σε έξαλλη κατάσταση. Κινδυνεύουν πρωτίστως ζωές αλλά και περιουσίες, την ώρα που, όπως καταγγέλλουν, εκπρόσωποι της απερχόμενης δημοτικής αρχής του λένε πως όλα είναι καλά, υπό έλεγχο κλπ.



Θανάσης Λιακόπουλος: «Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε για την Πολιτική Προστασία και ειδικά το θέμα του Πέλεκα»

Στις 31.07.2018 ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος σε ανοικτή του επιστολή ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως ένας ουσιαστικός διάλογος για τα μεγάλα κενά Πολιτικής Προστασίας που υπάρχουν στον Δήμο μας. Τότε η απάντηση ήταν πως «όλα είναι καλά». Όμως δεν ήταν τελικά... Στις 10.09.2018 η σημερινή διοίκηση του Δήμου έφερε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την «έγκριση του σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών». Ουσιαστικά τότε έγινε παραδεκτό ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στα θέματα πολιτικής προστασίας του Δήμου Κατερίνης και έγινε ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους.



«Σήμερα φέρνουμε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του Πέλεκα και των τεράστιων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας. Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε για την Πολιτική Προστασία γενικά και ειδικά για το θέμα του Πέλεκα. Απαιτούμε να γίνει παρέμβαση ΤΩΡΑ και να προστατευθούν άνθρωποι και περιουσίες προτού να είναι πολύ αργά. Δεν έχει νόημα να επαναλάβω την αυτονόητη δέσμευσή μου ότι ως επόμενος Δήμαρχος Κατερίνης θα αντιμετωπίσω και θα λύσω με σοβαρότητα και δια παντός το ζήτημα. Το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, αυτόν τον χειμώνα, πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΩΣ έργα διευθέτησης της κοίτης και προστασίας των δημοτών. Ακούμε για έργα, ακούμε για χρήματα, όμως προς το παρόν δεν γίνεται τίποτε. Απαιτείται να δράσουμε αμέσως, έστω και με έργα μικρής έκτασης, που θα προστατέψουν την περιουσία των δημοτών μέχρι να προχωρήσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες για τα μεγάλα έργα. Αλλιώς θα είμαστε παρατημένοι στο έλεος των καιρικών φαινομένων και κάθε φορά που ψιχαλίζει θα τρέμουμε για τον Πέλεκα.


Μακάρι να ασχοληθεί η απερχόμενη δημοτική αρχή με το πρόβλημα αυτό και εμείς θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε, μιας και προέχουν οι δημότες μας από τις εκλογές».




Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !