17 Φεβρουαρίου 2018

10 σημάδια του στρες που δεν πρέπει να αγνοήσουμε



Όλοι μερικές φορές νιώθουν στρεσαρισμένοι. Αλλά εάν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί συνεχώς για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να πάρετε στα σοβαρά την υγεία σας. Ίσως πρόκειται για άγχος. Πολλοί γιατροί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπτώματα που δείχνουν ότι το σώμα σας επηρεάζεται από το άγχος.


Δερματικές ασθένειες

Η ψωρίαση, η ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις μπορεί να προκληθούν από το άγχος. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ μαθητών και έδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ του υψηλού επιπέδου ψυχολογικού στρες και των δερματικών προβλημάτων. Ένα πείραμα με ποντίκια έδωσε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα ζώα που εκτέθηκαν σε μεγάλες δόσεις στρες ήταν πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις του δέρματος.


Αλλαγή βάρους

Ίσως υπήρξατε κάποτε σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορούσατε να σταθεροποιήσετε το βάρος σας με δίαιτες ή σωματικές ασκήσεις. Ορισμένες πραγματικά έντονες εμπειρίες μπορούν να σας κάνουν να βάλετε επιπλέον κιλά. Όπως αποδεικνύεται, οι συχνές καταστάσεις άγχους αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη σταθεροποιεί το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και υποστηρίζει τα απαραίτητα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν όμως ένα άτομο έχει υπερβολική ποσότητα της ορμόνης, θα φάει περισσότερο, το σώμα θα παράγει λιγότερη τεστοστερόνη και το σώμα θα κάψει λιγότερες θερμίδες. Και αυτό θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος. Μερικές φορές το στρες και το άγχος προκαλούν στους ανθρώπους απώλεια βάρους. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα είναι υπεύθυνα για αυτό. Η αδρεναλίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό, αλλά επιβραδύνει την απέκκριση των λιπών. Οι επιστήμονες κατηγορούν επίσης την ορμόνη CRH για την απώλεια βάρους.


Συχνά κρυολογήματα

Όπως είπαμε πριν, το άγχος προκαλεί την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή. Ωστόσο, εάν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στην κορτιζόλη, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σοβαρή φλεγμονή. Το σώμα έχει τότε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσει. Μην κατηγορείτε τον κρύο καιρό, καθώς είναι μόνο ένας παράγοντας για ένα σώμα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν αρρωσταίνετε συχνά, σκεφτείτε κάτι που σας ανησυχεί πολύ στη ζωή σας και προσπαθήστε να το εξαλείψετε.


Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος

Υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μερικές φορές, τα φάρμακα για τους κοιλιακούς πόνους δεν βοηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ένας γιατρός θα καθορίσει τις αιτίες του άγχους σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.


Δυσκολίες στην συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στις δουλειές τους. Αν παρατηρήσετε ότι καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε λιγότερο από το συνηθισμένο, ίσως είναι καιρός να επιβραδύνετε λίγο το βήμα σας και να ξεκουραστείτε. Αυτό συμβαίνει λόγω νευρικής έντασης.


Απώλεια μαλλιών

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άγχος μπορεί να σας κάνει μερικώς ή ακόμα και πλήρως φαλακρό. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε λιγότερα μαλλιά από πριν και διαφορετικές βιταμίνες δεν έχουν θετική επίδραση, το στρες μπορεί να είναι ένας λόγος. Σταματήστε να είστε νευρικοί εάν θέλετε να κρατήσετε τα όμορφα μαλλιά σας.


Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς λόγους: λανθασμένη θέση κατά τον ύπνο, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ιγμορίτιδα, εγκυμοσύνη και πολλά άλλα. Αλλά μερικές φορές οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από συναισθηματικό στρες που έχετε στη δουλειά ή στο σπίτι. Λαμβάνοντας χάπια μπορεί να βοηθήσει σε έναν πονοκέφαλο. Αλλά αν δεν αποκλείσετε αγχωτικές καταστάσεις από τη ζωή σας, ο πονοκέφαλος θα επιστρέφει ξανά και ξανά.


Χαμηλή λίμπιντο

Ένα συναισθηματικά αποστραγγισμένο άτομο, κάποιος που συχνά εκτίθεται σε άγχος, έχει συνήθως χαμηλή λίμπιντο. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη και κατέληξαν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Έτσι, εάν δεν έχετε κάνει σeξ με τον σύντροφό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην ανησυχείτε, καθώς αυτό δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Εάν ο λόγος είναι πραγματικά το άγχος, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μια ωραία λύση είναι να πάτε διακοπές μαζί.


Προβλήματα με τον ύπνο

Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να είναι ένας λόγος για σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο. Μπορεί να έχετε αϋπνία εάν έχετε υποστεί μεγάλη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, επειδή ένα άτομο δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά και να απολαύσει τη ζωή χωρίς καλό ύπνο. Όταν τα χάπια για τον ύπνο δεν λειτουργούν πια, ήρθε η ώρα να λάβετε μέτρα και ίσως να δείτε έναν γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον λόγο των προβλημάτων του ύπνου σας και να το εξαλείψετε το συντομότερο δυνατόν.


Καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καρδιές μας περνάνε πολλά κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τόσο καλά πράγματα όσο και κακά. Το άγχος έχει κακή επίδραση στην καρδιά. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το χρόνιο στρες είναι μία από τις συχνότερες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέτοιες συνθήκες, όπως η σκληρή δουλειά ή, αντίθετα, καμία δουλειά, συνθήκες φτώχειας και προβλήματα στην οικογένεια κάνουν την κατάσταση χειρότερη.



Κατσαβού Ευγενία
Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
katsavoue@gmail.com








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !