9 Ιουλίου 2021

Άγιο Όρος: Εντοπίστηκε κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα

 



Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται διασωληνωμένος 49χρονος μοναχός του Αγίου Όρους, ο οποίος αποτελεί και το «κρούσμα μηδέν» της μετάλλαξης Δέλτα στην Χερσόνησο του Άθω.




«Είναι ένα περιστατικό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί ο άνθρωπος είναι μόλις 49 χρονών και ζούσε σε σκήτη, γεγονός που σημαίνει ότι ήρθε σε επαφή με προσκυνητές. Δεν νόσησε δηλαδή λόγω υπερκινητικότητας. Ήρθε στο νοσοκομείο στις 2 Ιουλίου έχοντας νοσήσει ήδη ένα δεκαήμερο και μέσα σε δύο 24ωρα αισθάνθηκε έντονη δύσπνοια και αναπνευστική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση» ανέφερε, μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Αναφερόμενος στην έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που παραθέτει ο ΕΟΔΥ, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι ο ιός πλέον δεν δίνει καμιά προειδοποίηση.

«Εάν κυριαρχήσει το εκρηκτικό μείγμα που ξεκινά από την χαλάρωση των μέτρων και συνδυαστεί με τη μη χρήση μάσκας και τους πολλούς ανεμβολίαστους, τότε τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα. Πρέπει ακόμη και τώρα να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να σταματήσουμε την επέλαση ενός τέταρτου κύματος» υπογράμμισε.

1ο κρούσμα της Δέλτα σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη







Σημειώνεται πως ο εν λόγω μοναχός αποτελεί το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.

«Εισήλθε στις 2 Ιουλίου, στις 4 επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Δεν είχε εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να έχει ραγδαία επιδείνωση και να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση» υποστήριξε ο κ. Καπραβέλος.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η Δέλτα αλλά και το γεγονός ότι αφήνει μεγαλύτερα προβλήματα. «Καταστρέφει πολλά όργανα, κυρίως τον πνεύμονα. Είναι μια παραλλαγή η οποία δεν έχει διαφορετικά λοιμογόνο δύναμη, αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι υπερμεταδοτικότητά της».

Ο κ. Καπραβέλος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους νέους οι οποίοι μπορεί να μη νοσούν βαριά, ωστόσο μεταδίδουν τον ιό. «Είναι σίγουρο ότι δε θα νοσήσουν αλλά είναι σημαντικός κίρκος στην αλυσίδα διασποράς καθώς θα μολύνουν τις οικογένειές τους, θα διασπείρουν τον ιό».

«Είναι θέμα κοινωνικής συναίσθησης» σημειώνει ο κ. Καπραβέλος, κάνοντας έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν «για να ελέγξουμε την πανδημία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !