11 Μαΐου 2021

Βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου & προτεραιότητα των πεζών στις διαβάσεις




«Στόχος μας μέσα από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι η ανάδειξη των διαβάσεων, η ευαισθητοποίηση των οδηγών για την προσοχή που οφείλουμε όλοι να δείχνουμε στο δρόμο των πεζών, στις ράμπες ΑμεΑ, στα πεζοδρόμια και σε όσα στοιχεία παρέχουν ασφάλεια στους χρήστες του δρόμου». Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, με αφορμή σειρά εργασιών και δράσεων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης που σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, υλοποιούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος - ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Υπηρεσίας Δόμησης - Συντονιστή ΣΒΑΚ Δήμου Κατερίνης, Γιώργο Νταντάμη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευστάθιο Κεραμιδιώτη - πραγματοποίησε αυτοψία σε σημεία που είναι σε εξέλιξη διαγραμμίσεις: «Οι παρεμβάσεις για μία "λειτουργική πόλη" με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο και με σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθούνται για την υλοποίηση του στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου Κατερίνης για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, με «όχημα» την τεχνική υπηρεσία, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, στις διαγραμμίσεις διαβάσεων στις εισόδους των σχολικών συγκροτημάτων, στις διαβάσεις των πεζών στα φανάρια, ενώ γενικότερα ο Δήμος Κατερίνης εντείνει τις συστηματικές εργασίες βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας με έμφαση στην οριζόντια σήμανση, στη συντήρηση των πινακίδων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, χρωματισμού των κρασπέδων επί των διασταυρώσεων κ.α.

«Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την Κατερίνη, μετά από την πρώτη Δημόσια Διαβούλευση που έγινε με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της πόλης, αποτυπώθηκε έντονα η ανάγκη για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο, να γίνει σταδιακά η πόλη μας πιο φιλική σε δημότες και επισκέπτες» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης.

«Στην ασφάλεια των πεζών, με την σωστή καθοδήγηση των οδηγών μέσα από τη διευθέτηση της κυκλοφορίας συμβάλλουν οι διαγραμμίσεις των διαβάσεων, που εκτελούνται καθημερινά από συνεργεία υπηρεσιών μας» επισήμανε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευστάθιος Κεραμιδιώτης.




Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταγράψει σημεία όπου υφίστανται προβλήματα προσβασιμότητας - κακοτεχνίες, ενώ στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου με φορείς και δημότες, απευθύνεται ανοικτό κάλεσμα σε όλους, με φωτογραφικό υλικό που θα αποστείλουν μέσω της πλατφόρμας novoville (https://katerini.gr/novoville/) ή της ιστοσελίδας του ΣΒΑΚ (www.svak-katerini.com), να συνδράμουν σε αυτή την καταγραφή και να δρομολογηθούν από κοινού εφικτές λύσεις και προτάσεις.

Η σειρά της Δημοτικής Αστυνομίας

Επιπλέον, προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα, μία σειρά δράσεων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των οδηγών από τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με την προτεραιότητα που έχουν στις διαβάσεις οι πεζοί (άρθρο 39 Κ.Ο.Κ.). Ταυτόχρονα, για την αποτροπή της αντικοινωνικής στάθμευσης των οχημάτων που επιβαρύνουν και παρενοχλούν την κίνηση & μετακίνηση των πεζών, των ατόμων με αναπηρίες, των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Βιωματική δράση στα σχολεία

Επίσης, τέλη Μαΐου θα υλοποιηθεί σε δημοτικά σχολεία βιωματική δράση δημιουργίας πολύχρωμων διαβάσεων από μαθητές για μαθητές, με στόχο να σταλεί το αυτονόητο μήνυμα στους οδηγούς ότι οφείλουν να σέβονται την προτεραιότητα των πεζών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, μέσω της ιστοσελίδας www.svak-katerini.com, οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΒΑΚ, καθώς και να ενημερώνονται τακτικά για την πορεία εξέλιξης αυτού του στρατηγικής σημασίας εργαλείου για τον Δήμο Κατερίνης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !