26 Φεβρουαρίου 2021

"Είσαι σπουδαίος Θόδωρε. - Κι εσύ, κι εσύ Θόδωρε συνονόματε. Κι εσύ σπουδαίος είσαι."
Οι ψευτοΘόδωροι

- Είσαι σπουδαίος Θόδωρε.

- Κι εσύ, κι εσύ Θόδωρε συνονόματε. Κι εσύ σπουδαίος είσαι. Πολύ ωραία μας τα είπες.

- Επ, κι εγώ Θόδωρος είμαι. Σας στέλνω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από την Πιερία.

- Γεια σου κι εσένα συνάδελφε και συναγωνιστή Θόδωρε.

Και εγένετο συνδικαλιστική εσπερίδα της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, όπου όλοι γίναμε ολίγον τι σοφότεροι, πληρώνοντας το τίμημα των τριών ωρών από τον πολύτιμο προσωπικό μας χρόνο προς χάριν της απεργίας-αποχής, όπως ονομάζεται το εφεύρημα της Ο.Λ.Μ.Ε.

Τι μάθαμε;

1. Μάθαμε ότι είναι νόμιμο συνταγματικό δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να συμμετέχει στην απεργία-αποχή της Ο.Λ.Μ.Ε., παρά το ότι ούτε στο Σύνταγμα ούτε στον Νόμο 1264 ΦΕΚ Α΄79/1.-7-1982 με θέμα «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» αναφέρεται πουθενά η λέξη αποχή.

2. Μάθαμε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, οι περισσότερες μάλιστα σε δεύτερο βαθμό (εφετείο), που δικαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. ΔΕΝ μάθαμε, αλλά προκύπτει ως συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειαστεί να προσφύγετε δικαστικά στα διοικητικά δικαστήρια, για να αποδείξετε ότι συμμετείχατε σε μία νόμιμη διαδικασία (απεργία-αποχή), κι αν είστε τυχεροί, μπορεί ο δικαστής στο εφετείο να βγάλει αντίστοιχη θετική για σας απόφαση!

3. Μάθαμε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απέχουν από την συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για να μην υπάρχει απαρτία και να μην υλοποιηθεί η αυτοαξιολόγηση, παρά το ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 - ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017, άρθρο 15, παράγραφος 2 η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων είναι υποχρεωτική και η απουσία μέλους πρέπει να δικαιολογείται επαρκώς.

4. Μάθαμε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της Ο.Λ.Μ.Ε., δεν θα έχουν περικοπή μισθού, με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και εν πάση περιπτώσει, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα περικοπεί το 1/10 ή το 1/20 ή το 1/30 ή το 1/40 (φοβερή ακρίβεια) του μισθού (για έναν ή δύο ή τρεις ή ποιος ξέρει πόσους μήνες).

Το όνειρο κάθε επαναστάτη είναι ακριβώς αυτό. Άκοποι και ανέξοδοι αγώνες. Πόσο κορόιδα ήμασταν μέχρι σήμερα, που κάναμε απεργίες και χάναμε το μεροκάματο; Προτείνουμε στην Ο.Λ.Μ.Ε. να προκηρύξει μια απεργία/αποχή κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου οι συνάδελφοι θα βρίσκονται κανονικά στα εξεταστικά κέντρα και θα εκτελούν κανονικά όλα τους τα καθήκοντα εκτός από την επιτήρηση. Έτσι θα γίνει η μεγάλη επανάσταση και θα ακυρωθεί στην πράξη η μείωση του αριθμού των εισακτέων που επιχειρεί η κυβέρνηση, αφού όλοι οι μαθητές θα γράψουν άριστα και θα ισοβαθμήσουν στην πρώτη θέση. Άσε που θα πάρουν όλοι και υποτροφία. Και όλα αυτά χωρίς να χαθεί ούτε ευρώ από τις άδειες μας τσέπες.

Μαθήματα δωρεάν αγώνων από την Ο.Λ.Μ.Ε.

5. Μάθαμε από τον ακτύπητο και ανεκδιήγητο του ΠΑΜΕ και του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου και του Γραμματέα της Ο.Λ.Μ.Ε. και την ανοχή του «δικού μας» Προέδρου, ότι ο επί 8 χρόνια αιρετός του κλάδου, πρώτος σε σταυρούς με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο σε 5 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις Δημήτρης Μπουλούμης ΔΕΝ είναι συνάδελφος επειδή συμμετείχε στις πρόσφατες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, παρά το ότι το ποσοστό συμμετοχής στην Πιερία ήταν 50%. Προφανώς ούτε αυτοί, που τον ψήφισαν είναι συνάδελφοι. Αντίθετα είναι συνάδελφοι ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Χρήστος Αντωνίου και εκλεγμένος αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κ. Μακεδονίας, καθώς και οι εκλεγμένοι στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας Στέργιος Τόκας και Θόδωρος Σιαμάγκας, οι οποίοι παραπλάνησαν τους συναδέλφους προσκαλώντας τους σε αποχή, ενώ παράλληλα προέτρεψαν τα στελέχη της ΔΑΚΕ να ψηφίσουν κανονικά, όπως και έγινε, αρνούμενοι στη συνέχεια να παραιτηθούν, όπως είχαν προαναγγείλει και όπως τους ζήτησε και το συνδικαλιστικό τους όργανο.

6. ΔΕΝ μάθαμε, αλλά το διαβάσαμε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos, ότι οι εκπαιδευτικοί που θα απέχουν από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θα αποκλείονται από τη διεκδίκηση θέσεων Στελεχών Εκπαίδευσης (Διευθυντών Σχολείων, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης κλπ).

7. Τέλος, οι 200 συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων η Πριγκίπισσα Σίσσυ, ο Σάκης, ο Γιώργος, ο user, ο Δημήτρης Λιγδιάρης, η Athina kek, ο γ.γ. και άλλοι, που με υπομονή παρακολούθησαν την τηλεσπερίδα, έμαθαν πως οι κανόνες τίθενται για να μπορούν κάποιοι εντελώς αυθαίρετα να τους παραβιάζουν. Και για να γίνει αυτό πιο κατανοητό … εξηγούμε:

Συμφωνήθηκε να προσκληθεί ένα μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. και να δοθούν 5 λεπτά στις παρατάξεις. Αντί γι’ αυτό, και για να μη μαλώνουν οι Συριζαίοι με τους Δακίτες για το ποιον θα καλέσουν, συμφώνησαν μεταξύ τους να καλέσουν δύο. Τον Πρόεδρο (ΔΑΚΕ) και τον Γενικό Γραμματέα (ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ). Με κάποιον μαγικό τρόπο και χωρίς να το έχει αποφασίσει κανένας προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ για να μας εξηγήσει πόσο καλά υλοποιούν οι δάσκαλοι την απεργία-αποχή. Επιπλέον αυτοπροσκλήθηκαν και εισέβαλαν στην τηλεσπερίδα δύο του ΠΑΜΕ μέλη του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.

Όλοι αυτοί έλαβαν το λόγο και μονοπώλησαν επί 2 ώρες τον χρόνο με ατελείωτους αγωνιστικούς μονολόγους, που επαναλάμβαναν μονότονα τα ίδια πράγματα. Κανείς δεν τους διέκοψε και όλοι περιμέναμε με υπομονή μήπως κάποια στιγμή μας δοθεί ο λόγος. Και μόλις αυτό έγινε, γύρω στις 10:00 μ.μ., είδαμε όλοι πώς αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες κομματικοί συνδικαλιστικές, που έχουν 30 χρόνια να μπουν σε τάξη, τις βασικές αρχές του διαλόγου και της δημοκρατίας. Όλοι μαζί εν χορώ διέκοπταν, ειρωνεύονταν και παρενοχλούσαν τον ομιλητή, ακριβώς όπως τους έχετε δει να κάνουν σε Γενικές Συνελεύσεις (όταν πηγαίνατε) και όπως τους έχουμε δει εν δράσει στα Συνέδρια της Ο.Λ.Μ.Ε.

Συνάδελφοι ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν υπάρχει η ασυλία της αγέλης, αλλά (όπως και στον κορωνοϊό) υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη. Στην απόφαση της Ο.Λ.Μ.Ε. για απεργία-αποχή η ΔΑΚΕ ψήφισε λευκό. Ο Πρόεδρος, υλοποιώντας (υποτίθεται) την απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., την οποία δεν ψήφισε, σας καλεί σε απεργία-αποχή. Κάτω από το τραπέζι όμως τι λέει στα στελέχη της ΔΑΚΕ;

Θυμηθείτε στις πρόσφατες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Οι ίδιοι άνθρωποι σας καλούσαν σε αποχή, ενώ στους δικούς τους έδωσαν γραμμή να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια της χώρας να έχουν πλέον και τους δύο αιρετούς από την μία και μοναδική ΔΑΚΕ.

Να δείτε που και τώρα θα συμβεί το ίδιο. Όσοι το σκέφτεστε ακόμα αν θα συμμετέχετε στην λεγόμενη απεργία-αποχή, πριν αποφασίσετε, παρακολουθείστε στα σχολεία σας την συμπεριφορά των στελεχών της ΔΑΚΕ. Όχι των πολλών που ψηφίζουν ΔΑΚΕ, αλλά των λίγων, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της παράταξης είτε πρόκειται για Διευθυντές ή Υποδιευθυντές είτε για απλούς συναδέλφους. Αν τους δείτε να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή, τότε μπορείτε να θεωρήσετε ότι είστε σχετικά ασφαλείς να το κάνετε και εσείς. Αν όχι, τότε σκεφτείτε το δυο φορές πριν πείτε και σεις το όχι. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι ατομική υπόθεση και εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε γραμμή σε κανέναν.

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !