18 Φεβρουαρίου 2021

Εκατοντάδες διαβητικοί της Πιερίας δεν εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας




Με επιστολή της προς τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή, όπως αναφέρει, «εκατοντάδες διαβητικοί ασθενείς της Πιερίας αδυνατούν να δουν το διαβητολόγο γιατρό τους, στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας, λόγω εμβολιασμών».



Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στους τέσσερις Βουλευτές της Πιερίας, Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, Άννα Μάνη, Σάββα Χιονίδη και Ελισάβετ Σκούφα, καθώς και στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.





Ολόκληρη η επιστολή της κ. Ουσταμπασίδου έχει ως εξής:



«Αξιότιμε κ. διοικητή της 3ης Υ.Π.Ε. Μακεδονίας,



καλησπέρα σας, με την ευχή να είστε καλά!



Ονομάζομαι Σωτηρία Ουσταμπασίδου και είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν.Πιερίας.



Ο λόγος που μπήκα στη διαδικασία να επικοινωνήσω μαζί σας αλλά και να κοινοποιήσω το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας, είναι για να εκθέσω τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει προκληθεί σε βάρος ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι διαμένουν στην Πιερία.



Συγκεκριμένα, σε επίπεδο υγειονομικών υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Ν.Πιερίας, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών με εξειδίκευση. Ιατροί με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη δεν υπάρχουν στην Πιερίας εκτός του κ. Ηρακλή Τσανικίδη ο οποίος όμως έχει μεταφερθεί, από πέρυσι, σε άλλον τομέα (είναι Διευθυντής κλινικής Covid 19) καθώς επίσης και της κ. Ευαγγελίας Ντράχα - Τίγκα η οποία είναι ιατρός παθολόγος στο ΙΚΑ Κατερίνης (το οποίο όμως αποτελεί και εμβολιαστικό κέντρο).



Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν.Πιερίας, του οποίου τυγχάνει να είμαι πρόεδρος, αγωνίζεται για ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 2007 μέχρι σήμερα. Το έργο αυτό είναι δύσκολο και μεγάλο, όχι μόνο επειδή εξυπηρετούμε 400 ενεργά μέλη μας αλλά και επειδή εξυπηρετούμε και διαβητικούς που δεν μέλη μας. Όλοι αυτοί, μέλη μας και μη μέλη μας, επικοινωνούν τηλεφωνικώς καθημερινά μαζί μας και συνεχώς διαμαρτύρονται, επειδή ακριβώς δεν εξυπηρετούνται για το πρόβλημά τους λόγω του ότι έχει δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.



Ωστόσο, χωρίς να παραβλέπουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια συνεχή μάστιγα για την ανθρωπότητα, για την Ελλάδα αλλά και για τον τόπο μας. Σας ενημερώνουμε μάλιστα ότι, ως προς τον τόπο που ζούμε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 10% τού πληθυσμού τής Πιερίας αντιμετωπίζει, σε μόνιμη βάση, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.



Επιπλέον δε, κάποιοι συμπολίτες μας διαβητικοί, είτε αντιμετωπίζουν επιπλοκές που προκαλούνται από τον Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε είναι ανάπηροι εξαιτίας επιπλοκών, είτε έχουν αποβιώσει (και πριν από την έλευση του κορωνοϊού αλλά και τώρα που ζούμε εν μέσω κορωνοϊού), είναι μικρής οικονομικής δυνατότητας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ιατρούς εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας.



Αναλυτικότερα, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ζήσαμε κατά τη δεκαετία 2009 - 2019, καθώς επίσης και λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης που βιώνει ολόκληρη η Χώρα λόγω των συνεχώς επιβληθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο ότι πολλοί άνθρωποι, άρα και πολλοί διαβητικοί που ζουν στην Πιερία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκέπτονται έναν ιδιώτη ιατρό διαβητολόγο.



Επομένως, οι διαβητικοί χρειάζονται ιατρούς ειδικούς που πρέπει να παρέχει το Υπουργείο Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Ν.Πιερίας προκειμένου να τους επισκέπτονται και να συζητούν μαζί τους τα προσωπικά προβλήματα υγείας (διαβήτης και επιπλοκές του) που τους απασχολούν. Και βεβαίως, να μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες από τους ειδικούς αυτούς ιατρούς ή και να εξασφαλίζουν παραπεμπτικά για περαιτέρω εξετάσεις που πρέπει συχνά να κάνουν, ώστε να αποφεύγουν καταστάσεις που είτε είναι δυνατόν να οδηγήσουν την υγεία τους σε αρνητικές εξελίξεις, είτε να αποφύγουν αναπηρίες και θανάτους.



Όπως κι εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η δημόσια υγεία πρέπει να προλαμβάνει, να διατηρεί και να προάγει την υγεία του πληθυσμού. Ε, λοιπόν, δεν ζητάμε ως διαβητικοί κάτι παράλογο, ζητάμε αυτό ακριβώς, ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε πρόληψη, ζητάμε διατήρηση της υγείας μας, ζητάμε να διαφυλάξουμε τις ζωές μας. Κι όμως, όλα αυτά, εδώ και τόσους μήνες, είναι στον αέρα… Και υπάρχει εξήγηση…



Εκατοντάδες διαβητικοί ασθενείς μας αδυνατούν να δουν το διαβητολόγο γιατρό τους στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας καθώς, λόγω των εμβολιασμών. Αυτό είναι αδύνατο πρακτικά, με ένα ιατρό (λάστιχο), και με συγχωρείτε για την λέξη που χρησιμοποίησα. Επίσης πολλοί διαβητικοί ασθενείς μας έχουν παράλληλα υποκείμενα νοσήματα όπως, π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, ή αντιμετωπίζουν ακόμη θέματα που αφορούν στην υγεία των νεφρών τους.



Έτσι, η μη λειτουργία των ιατρείων του Διαβήτη, Καρδιακής Ανεπάρκειας, Νεφρού κλπ., έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην υγεία των ασθενών διαβητικών μας και σαφώς, στην πορεία τού χρόνου, θα είναι τεράστιος ο όγκος εργασίας των ιατρών εάν και όταν γίνει η επαναλειτουργία αυτών των ιατρείων.



Κύριε διοικητά τής 3ης Υ.Π.Ε. Μακεδονίας, δεν ζητούμε απλώς, αλλά απαιτούμε να δείτε πολύ σοβαρά το θέμα που σας ανέλυσα, καθώς και το ζήτημα της εξυπηρέτησης ιατρικών γνωματεύσεων από το Νοσοκομείο Κατερινης, γνωματεύσεις τις οποίες οι ασθενείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.



Αναμένουμε την άμεση θετική σας ανταπόκριση και τη λύση των προβλημάτων που αφορούν στην υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη του νόμου Πιερίας. Διότι οι ασθενείς μας σήμερα μεν διαμαρτύρονται, αύριο όμως οι αντιδράσεις τους μπορεί να είναι γεμάτες δυνατό θυμό, ανεξέλεγκτες… Και τότε, νομίζω, ούτε εμείς αλλά ούτε κι εσείς θα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.



Με εκτίμηση.

Για το ΔΣ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν.Πιερίας,

Σωτηρία Ουσταμπασίδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !