20 Οκτωβρίου 2020

Νίουε: Το μικρό έθνος που θέλει να ταξιδέψει μπροστά στο χρόνο




Κάποιοι στο Νίουε θέλουν να ταξιδέψουν στο χρόνο.

Το μοναχικό νησί του Ειρηνικού, ένα από τα μικρότερα έθνη στη Γη, σκέφτεται να μετατοπιστεί δυτικά της διεθνούς γραμμής δεδομένων (σ.σ. γραμμή ημερομηνίας και τόπου προέλευσης) και να προχωρήσει μπροστά κατά σχεδόν μια ολόκληρη μέρα.

«Δεν νομίζω, προς το παρόν, ότι υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην αλλαγή αυτή... είμαι ανοιχτόμυαλος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντάλτον Ταγκελάγκι, σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.




«Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή, είναι προς όφελος της χώρας μας και του λαού μας», πρόσθεσε.

Η διεθνής γραμμή δεδομένων, η αυθαίρετη γραμμή που θεωρητικά χωρίζει το χθες από σήμερα, βρίσκεται ακριβώς στα δυτικά του Νίουε, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 23 ώρες πίσω από τη Νέα Ζηλανδία, τη χώρα με την οποία έχει στενότερες σχέσεις. Περίπου το 95% του πληθυσμού του Νίουε ζει εκτός νησιού, η συντριπτική πλειονότητα αυτών στο Οκλαντ.

Η σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία δεν αφορά μόνο τη διασπορά. Εχοντας μέγεθος όσο το Εδιμβούργο και με πληθυσμό 2.000 κατοίκων, το Νίουε είναι μέρος του Βασιλείου της Νέας Ζηλανδίας: οι πολίτες του είναι αυτόματα πολίτες της Νέας Ζηλανδίας και το Ουέλινγκτον είναι υπεύθυνο για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του νησιού.

Ο εδώ και πολύ καιρό βουλευτής του Νίουε, Τέρι Κόε, υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας, προτείνοντας την αλλαγή χρονοδιαγράμματος που υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει τους επισκέπτες του νησιού.

«Θα ξέρουν ότι φεύγοντας από τη Νέα Ζηλανδία την Τρίτη, θα φτάνουν εδώ την Τρίτη», τόνισε.

Η πρόταση δεν εγκρίθηκε, αλλά ο Ταγκελάγκι είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να «κρατήσει ζωντανή την πρόταση» για μελλοντική εξέταση.

«Μπορεί να ακούγεται απλό να πούμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε το πού βρίσκεται η γραμμή δεδομένων, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε τα οφέλη και τις προκλήσεις. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση κάνει αυτή τη δουλειά, μιλώντας με αεροπορικές εταιρείες και άλλα έθνη για το τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο».






Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο νησί υποστηρίζουν αυτή την αλλαγή. «Και επίσης στην κυβέρνηση, κοιτάζουμε τις σχέσεις μας με τους μεγάλους συνεργάτες και δωρητές μας, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Αυτοί έχουν Σαββατοκύριακο όταν εμείς δουλεύουμε Παρασκευή. Και όταν σε αυτούς ξεκινάει η Δευτέρα, εμείς είμαστε όλοι στην εκκλησία», εξήγησε.

Ο ίδιος, πάντως, είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα χρειαστεί την υποστήριξη του λαού του Νίουε, που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους χριστιανοί. «Είμαστε πολύ θρησκευόμενοι άνθρωποι. Αν αλλάξουμε ώρα και μέρα, μερικοί άνθρωποι ίσως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμη Κυριακή για να πάνε στην εκκλησία. Πρέπει να αποφασίσει ο λαός» συμπλήρωσε.

Ο μεσημβρινός των 180 μοιρών - ο προμεσημβρινός του πρώτου μεσημβρινού που διασχίζει το Γκρίνουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο - επιλέχθηκε ως διεθνής γραμμή δεδομένων σε συνέδριο του 1884 στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση - στην οποία η Χαβάη ήταν ο μόνος εκπρόσωπος του Ειρηνικού - αποφάσισε ότι η γραμμή που χωρίζει το σήμερα από το χθες θα διασχίζει τη μέση του κεντρικού Ειρηνικού.

Ωστόσο, η γραμμή δεδομένων δεν είναι ήδη ευθεία. Σχηματίζει γωνιές που διχοτομούν γείτονες, όπως τη Σαμόα από την Αμερικανική Σαμόα, καθώς και το Νίουε από την Τόνγκα, νησιά που απέχουν μόλις 600 χιλιόμετρα αλλά έχουν διαφορά μιας ημέρας.

Εξάλλου, η γραμμή δεν είναι αμετάβλητη. Αλλες χώρες έχουν μετακινήσει τη γραμμή δεδομένων γύρω τους. Το 1892, η Σαμόα μετακόμισε στην ανατολική πλευρά της γραμμής. Το 2011, επέστρεψε ξανά, μαζί με το Τοκελάου, παρακάμπτοντας εντελώς την 30η Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, για να ευθυγραμμιστεί με τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Η Εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας στη Σαμόα άλλαξε την ημέρα λατρείας της από Σάββατο σε Κυριακή, όταν η ημερομηνία μετακινήθηκε, μια αλλαγή που εξακολουθούν να τηρούν.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !