14 Μαΐου 2020

Να αυξηθούν οι κλίνες στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών”



Την ανάπτυξη νέων κλινών στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, ζητά με νέα της Ερώτηση στη Βουλή

απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας, η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.
Όπως σημειώνει η βουλευτής, οι, συνολικά, 9 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών (6 στα Γιαννιτσά, 3 στην Έδεσσα), δεν επαρκούν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής, αφού αντιστοιχεί μία μόνο κλίνη σε 15.555 ανθρώπους.

Τέλος, η κ. Τζάκρη, εκτός από την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει και στην πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου ιατρικού (εντατικολόγους, λοιμωξιολόγους κτλ.) και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ των δύο Νοσοκομείων της ΠΕ Πέλλας, έτσι ώστε αυτές να καταστούν απολύτως λειτουργικές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Ερώτηση προς: Τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: “Αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών”
Κύριε Υπουργέ,
Η υγειονομική κρίση του COVID-19 που είναι ακόμη παρούσα ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανάγκη για την ανάπτυξη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, από την ύπαρξη των οποίων εξαρτάται όχι μόνο η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η ολική άρση του lockdown και το πλήρες άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κλίνες ΜΕΘ (6 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους τη στιγμή που άλλες χώρες όπως πχ η Γερμανία έχει 26/100.000 κατοίκους) και οι 1070 κλίνες που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι πλασματικές, καθώς προέρχονται κυρίως από μετατροπές κλινών σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε κλίνες ΜΕΘ και ο πραγματικός αριθμός των κλινών σε ΜΕΘ σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 680 κλίνες. Η έκτακτη συγκυρία της πανδημίας σε συνδυασμό με τις τρέχουσες ανάγκες για νοσηλεία σε ΜΕΘ άλλων σοβαρών περιστατικών (π.χ. εγκεφαλικών, τραυματισμών σε τροχαία, ασθενών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κλπ) καθιστούν πρώτη προτεραιότητα για την Δημόσια Υγεία την αύξηση των διαθεσίμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων όλης της χώρας.
Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας λειτουργούν από το 2004 σε πλήρη ανάπτυξη 6 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και 3 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, δηλαδή συνολικά 9 κλίνες μόνο για ένα πληθυσμό 140.000 κατοίκων, περίπου, δηλαδή 1 κλίνη ανά 15.555 κατοίκους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση των διαθεσίμων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εξοπλισμού των υφιστάμενων κλινών και την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού (εντατικολόγους, λοιμωξιολόγους κλπ) και νοσηλευτικού προσωπικού για την λειτουργία τους σε μόνιμη βάση.
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη των διαθεσίμων κλινών στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων όλης της χώρας;
2. Προτίθεσθε να προβείτε στην αύξηση των διαθεσίμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !